o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Biris Norte ze Sevilly sklízí posměch celé Evropy

ze světa sobota, 01.09.2018 - přejít do komentářů
A nutno říct, že právem...
/titleImg/biris-norte-ze-sevilly-sklizi-posmech-cele-evropy/1/8526.jpg?width=570

V létě 2013 došlo v jihošpanělské Seville k události, která nabyla v kontextu dalších let zcela nových rozměrů. Ozbrojení španělští příznivci ze skupiny Biris Norte tehdy přepadli v rámci předkola Evropské ligy dodávku s polskými fanoušky WKS Śląsk Wrocław. Na tom by s přihlédnutím na diametrálně odlišnou mentalitu jižanských fanoušků nebylo až tak nic překvapivého. I vyhlášení polští chuligáni se mohou tak jako kdokoliv jiný dostat do léčky a ztratit své barvy, jenže Biris Norte si despekt v Evropě paradoxně vysloužili především svým chováním během dalších pohárových sezon.


Ozbrojené útoky fotbalových fanoušků na nepřátelské výpravy nejsou, zvlášť v jihoevropských zemích, ničím neobvyklým. Své o tom jistě vědí někteří fanoušci, kteří se svým týmem zamířili například do Říma, Neapole, Atén, Istanbulu a dalších měst, kde si s férovostí a bojem na holé ruce zrovna hlavu nelámou. Překvapení ale zřejmě čekalo v srpnu 2013 polské příznivce WKS Śląsk Wrocław, kteří v prosluněné historické Seville připomínající spíše pravou turistickou idylku přišli o několik vlajek.

Rozzuření polští chuligáni slibují od inkriminované události před pěti lety Španělům krvavou pomstu. Biris Norte se ji však poměrně úspěšně vyhýbají. Po Evropě cestují jen do měst, kde se jim toho nemá moc co stát a výjezdové omluvenky ve městech v dojezdové vzdálenosti Wrocławi zase dokládají zvláštními argumenty v podobě neatraktivity soupeře či absencí svých lidí, kteří údajně tráví letní dovolenou a na fotbal zrovna nemají čas.

Tak jako v posledním případě v Olomouci, kde aktivní fanoušci Sevilly podle očekávání nedorazili. Jaké to však bylo překvapení, když se v domácí odvetě na, dle svých původních slov neatraktivního, soupeře v podobě patnácti fanoušků Sigmy pro jistotu vyzbrojili a v několikanásobné přesile zaútočili. Evropu obletělo video, kterak několik Španělů židlemi útočí na ležícího fanouška z Olomouce. Pomyslnou třešničku na dortu sevillského bizáru už jen dokládá dětinský vzkaz do Wrocławi v bezpečí domácího prostředí v Seville.

Zatímco tak italští, řečtí nebo turečtí fanoušci bojující za slávu svého klubu i s pomocí zbraní na evropské odvety bez ostychu vyrážejí do všech měst, ti z Biris Norte útočí jen ozbrojení v několikanásobné přesile ve svém městě a na mnoho míst Evropy posílají pouhá komická vyjádření, proč se zápas obejde bez jejich přítomnosti.

Podobné chování Biris Norte prochází už několik let. Nutno také dodat, že nějakou dobu asi ještě bude. Možnosti pomstychtivých chuligánů WKS jsou rovněž z několika důvodů limitovány. Ať už riskováním trestního stíhání v jiných zemích, tak cestováním samotných Biris Norte do vybraných a ověřených měst zajišťujícím Španělům notnou dávku anonymity nebo vyhýbáním se lokalitám, kde by k potencionální konfrontaci mohlo dojít. Odchytit tak Biris Norte je tak docela obtížným technickým i geografickým oříškem.

Vzhledem k nenávistným vzkazům pro BN z řad jiných táborů lze ale čekat, že se okruh měst, kterým se budou Španělé nově vyhýbat, bude jen rozšiřovat. Tvrdé vyúčtování totiž zdaleka nemusí přijít jen ze strany rozzuřených Poláků. Podle nejnovějších reakcí po ozbrojeném útoku na fandy Sigmy Olomouc na nejvýznamnějších evropských ultras a hooligans serverech to vypadá, že pomyslný pohár trpělivostí s Biris Norte přetéká i řadě dalších obávaných táborů.

Jistě, v neposlední řadě se dá kalkul a chování Biris Norte pochopit. Jsou si vědomi síly WKS a před pěti lety se jim jednoduše podařilo renomované chuligány z Wroclawi přelstít a obrat. To jim už nikdo nevezme a není potřeba stavět polské fanoušky do role obětních beránků a přisuzovat jim status nedotknutelnosti. Stejně tak je ale na místě chápat touhu po pomstě a odvetě nejen z řad WKS Śląsk Wrocław.

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace