o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog: Bundesligový víkend v Mnichově a Frankfurtu

blog fanoušků neděle, 14.12.2014 - přejít do komentářů
Předražené vstupné v Mnichově a pěkné choreo k 15. narozeninám ve Frankfurtu
/titleImg/blog-bundesligovy-vikend-v-mnichove-a-frankfurtu/1/6605.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Slíbil jsem bráchovi, že se s ním pojedu podívat na bundesligu, a sliby se mají plnit. Shodou různých okolností nezbylo, než vydat se na zápas Bayern Mnichov proti Bayeru Leverkusen, od čehož jsem už dopředu neočekával žádnou hitparádu. Naštěstí má víkend dva dny a v neděli hrál Eintracht Frankfurt proti Werderu Brémy, což byly přece jen zajímavější vyhlídky…

V sobotu brzy ráno tedy fičíme směrem Mnichov, kde se zjevujeme několik hodin před utkáním. Už se všude potuluje spousta lidí v barvách domácích a s přibývajícím časem jejich počet samozřejmě prudce roste, objevují se i malé skupinky hostů. Stadion je zcela vyprodán, kotel Bayernu za bránou je celkem početný, na německé poměry však prý nic moc. Celý zápas mávají vlajkami různých velikostí a motivů, vytáhnou několik transparentů (sorry, ale s mou němčinou nemohu sloužit) a zdá se, že se docela dobře baví. Hostů dorazilo okolo tisíce a taky celý zápas mávají několika vlajkami, pro změnu jednotnými. Fandí jich po většinu zápasu tak 200-300, jen občas se přidá i zbytek sektoru. Vzhledem k tomu, že jsme stáli přímo u nich, můžu jen těžko posoudit, zda byli slyšet i na větší vzdálenost. Zbytek stadionu byl obsazen diváky, místo kterých klidně mohli sedět i hadroví panáci, za těžko jím bylo i zatleskat, jen po gólu to vypadalo, že malinko ožili. Nečekal jsem od tohoto zápasu nic, takže jsem ani nemohl být zklamaný. Jediné, co mě opravdu překvapuje je způsob distribuce vstupenek. Bayern má totiž vyprodáno na celou sezónu dopředu a nechává si jen několik tisíc vstupenek, které rozdává různým cestovkám, které je prodávají několikanásobně předražené. Naše vstupenky byly předražené na téměř sedminásobek (!!!) a byly nejlevnějšími, jaké se dají sehnat. Taková legální šmelina po bavorsku.

Na druhý den se přesouváme do Frankfurtu, kde se v okolí stadionu pohybuje na první pohled více fanoušků „radikálního“ vzezření. Kotel Eintrachtu je v porovnání s Bayernem značně početnější, a pokud mohu posoudit, tak i hlasitější. Při nástupu hráčů se prezentuje pěknou choreografií, kdy je přes dolní patro roztažena velká plachta, na horním patře je pak kartoniáda a vpředu na plotě velký nápis. Celkem jednoduché, ale vzhledem k velikosti a pěkné barevné kombinaci (bílá, černá, oranžová) velice pěkné a povedené. Opět narážím na jazykovou bariéru, ale řekl bych, že je celé choreo věnováno 15. narozeninám nějaké ultra-skupiny. Jinak je to taková německá klasika, několik vlajek na tyčích, se kterými mávají celý zápas, a support na dobré úrovni, ovšem opět jen v samotném sektoru. Občas se svými hlasivkami přidá horní patro za brankou, zbytek stadionu si možná dvakrát zaskáče a dvakrát ve stoje zatleská. Ještě bych poznamenal, že dobrou polovinu repertoárů mají převzatou od slávistů :-). Hostů bych odhadl tak 1.500, vytrvale jich fandí možná třetina, taky mávají vlajkami a to je asi vše, co bych k nim mohl napsat. Zápas ve Frankfurtu byl podle očekávání daleko zajímavější atmosférou, překvapivě pak i atraktivitou hry a o dost více se mi zamlouval i stadion Eintrachtu. 

Jestli mohu z těchto dvou zápasů posoudit, rozhodně můžeme našim západním sousedům závidět celkový počet diváků, i lidí v kotli. Daleko horší je to však se zapojením ostatních fanoušků do supportu. Troufnu si říct, že v tomhle ohledu je to například na Bazalech daleko lepší, i když samozřejmě těžko říct, zda by to tak bylo při srovnatelných návštěvách, kterých se samozřejmě nikdy nedočkáme. Jestli mě tam něco opravdu iritovalo, tak to bylo to jejich ozvučení. Je fajn, že je hlasatelovi dobře rozumět, jenže ve chvíli, kdy to vypadalo, že by mohli fanoušci opravdu bouřit (při nástupu hráčů, po gólech) ozve se vždy rozhlas takové intenzity, že neslyšíte ani sám sebe. Tady jednoznačně preferuji například choreo doprovázené zpěvem fans, před hymnou znějící z repráků. 

PS: Pan Pelta se několikrát zmínil, jak je bundesliga jeho vzorem. U nás se po každém ligovém kole rozdávají pokuty za vulgarity. Velice by mě zajímal jeho názor na šály „Scheisse Dortmund“ prodávané v oficiálním fanshopu Bayernu. Zřejmě by dostali od FAČR takovou pokutu, že by museli i toho Robena prodat !!!

Fotky ze zápasu ve Frankfurtu:

 

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace