o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanoušků: Vídeňské derby

blog fanoušků čtvrtek, 13.11.2014 - přejít do komentářů
Derby o Vídeň
/titleImg/blog-fanousku-videnske-derby/1/6540.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

V neděli 9. listopadu se ve Vídni odehrálo již 311. derby nesmiřitelných rivalů – týmů SK Rapid Wien a FK Austria Wien. Z důvodu výstavby nového stadionu Rapidu se hrálo na městském stadionu Ernsta-Happela, kde hraje své zápasy rakouská reprezentace a pravidelně se zde dříve konalo také právě vídeňské derby. Na stadionu by měl Rapid odehrát tuto a celou následující sezónu, od sezóny 2016/2017 se již počítá s otevřením nového Allianz Stadionu. 
Výraznějšího favorita zápas neměl, ale více se čekalo od Rapidu, který před 15. kolem okupoval třetí příčku, zatímco Austria se v desetičlenné lize plácala na sedmém místě. Pro Rapid to navíc mohla být jubilejní 50. výhra nad Austrií na slavném stadionu Ernsta-Happela. 

Náš pohled na zápas:
Lístky jsme zakoupili s přáteli a rodinnými příslušníky přes stránky Rapidu již několik dní dopředu – místa na podélnou tribunu, odkud jsme doufali v dobrý výhled na oba kotle, vyšla kolem 25 eur na osobu (za brány se dalo jít kolem 15). 

V den zápasu si procházíme historické centrum města a asi tři hodiny před zápasem málem narazíme na pochod fanoušků Austrie, kteří nám ale mizí ve stanici metra a na turisticky rušné třídě po nich zůstává jen ozvěna chorálů, vůně pyra a neskutečný bordel v podobně mnoha desítek plechovek od piva. 
Ke stadionu se vinou špatného načasování nakonec dostaneme až pár minut před oficiálním výkopem a jen se modlíme, aby obrovské fronty postupovaly co nejrychleji. To se nám plní, ale na svá místa dorazíme až asi ve třetí minutě a bohužel tak nevidíme úvodní choreo s vlajkami a dýmovnicemi při nástupu hráčů. Sedíme blíž kotli hostující Austrie, jejíž fanoušci se v počtu asi 1 500 kusů tísní pod střechou stadionu s kapacitou přesahující 50 000. Domácí z velké části vyplňují dva velké sektory za svou brankou a kotel Rapidu je tak roztažen do celé šířky tribuny a opticky vypadá výborně. Sektor mají zelenobílí pěkně ověšen vlajkami a transparenty hanícími jejich rivaly, během zápasu také sem tam odpálí nějaký ten bengál či zelenou dýmovnici. Během prvního poločasu prezentují choreografii zobrazující půlený znak Rapidu a maďarského Ferencvárosi TC doplněný nápisem „Zelená a bílá vládne ve Vídni, Budapešti a vůbec všude.“ Choreo doplněné lesem vlajek a konfetami tak oslavuje přátelství mezi vídeňskými zelenobílými a jejich protějšky z Budapešti. Ti mimochodem na zápas vycestovali také, ale jejich skupinka asi 70 lidí byla zadržena policií ještě před stadionem a na derby se tak vůbec nedostali.  Kotel Austrie vyhlíží mnohem chuději, ale vzhledem k záběrům z pochodu je jasné, že jim byla většina vlajek a obouruček zabavena u vchodu. 

Hlasový projev už počtům příliš neodpovídá. Zelenobílí v první půli trpí díky množství čumilů a fanoušků svátečního fotbalu a fanaticky fandí pouze střední část kotle. Naopak Austrie má na poslech v první půlhodině navrch, neboť má střechu těsně nad hlavou a v počtu 1 500 kusů se pragmaticky soustředí spíše na úderné pokřiky namísto zpěvných chorálů. Pomáhá jim také dění na hřišti – hráči Violy střílí ve 23. a poté ve 40. minutě gól a celou první půli kombinačně neschopné domácí až ztrapňují. Jak se ale na derby sluší, hraje se dosti tvrdě a bojovně, a tak je i přes jednoznačný průběh na co koukat. 

Ve 40. minutě přichází nejdiskutovanější okamžik dění na tribunách. Z kotle Austrie do této chvíle sporadicky vylétaly ke stropu stadionu malé rachejtle, které se bez většího efektu vždy po chvilce letu rozplynuly. Kolem zmíněné 40. minuty nicméně některého z fialových intelektuálů napadne, že by tyto malé rachejtle mohl střílet na nic netušící fanoušky Rapidu na podélné tribuně. Trefí nějaké lidi sedící několik metrů od nás, načež se zvedá půl tribuny na nohy a všichni na hosty začnou pískat, nadávat a vulgárně gestikulovat. Pár jedinců se vydává k plotu u sektoru hostí a začínají si tam s nimi toto nedorozumění vysvětlovat prostřednictvím drobného fackování a vyměňování všeho, co je po ruce. Poměrně rychle zasáhne policie a obě skupiny rozděluje, naštěstí se ale neuchyluje k nějaké větší akci ani zatýkání. Obě skupiny jsou vytlačeny o něco dál od sebe a sprška předmětů tak již nelétá mezi fanoušky, ale směrem na policisty. Nic významnějšího než pár piv, podsedák a preclík mamutích rozměrů to však není a první poločas tak končí bez dalších excesů. 

Do druhé půle vstoupí Rapid zlepšenou hrou i supportem a na tribunách začínají domácí kralovat, přičemž se často zapojují i podélné tribuny. Fans Austrie jakoby drobný zásah policie oslabil a slyšet už jsou o poznání méně a ne tak často. V 76. minutě odpaluje domácí kotel velké množství ohňů a nějaké dýmovnice a support dosahuje svého maxima. Jen o dvě minuty později ale dostávají gól na 0:3 a jako na povel se po celém stadionu zvedají desítky lidí a odchází. Nevidí tak již snížení na 1:3, které přichází v 83. minutě. V polovině pětiminutového nastavení vstřelí Rapid gól na 2:3 a poslední tři minuty již stojí a fandí celý stadion. Při závěrečném závaru, kdy je všech dvaadvacet hráčů ve vápně a Rapid si vytváří několik šancí, se už i my modlíme, ať to skončí remízou, protože to by snad stadion domácí zbořili. Zázrak se ale nekoná a po zásluze vítězí Austria, jejíž hráči si ještě dlouho po závěrečném hvizdu užívají s fanoušky děkovačku. 

Závěrečné shrnutí:
Po fotbalové stránce bylo na co koukat, ale kvalitou hry zápas dle mého názoru příliš nevyčníval nad větší zápasy české ligy (navíc brankáři byli oba k smíchu). Po fanouškovské stránce bylo již derby zajímavější. Na stadion si našlo cestu 28 200 lidí, atmosféra nebyla především v druhé půli vůbec špatná, a potyčka na konci prvního poločasu dodala celému dni správný derby náboj. Lehce za očekáváním podle mne zůstala optická prezentace obou táborů – u Austrie to možná nebyla volba, ale Rapid vytvořenými chorey nijak zvlášť neoslnil. Jeden větší nápis a jedna menší plachta mi přijdou na derby málo, byť vše bylo doplněno vlajkami, konfetami a nějakou tou pyrotechnikou. Škoda také, že policie nepustila Maďary na tribuny, ale o tom by mohli vyprávět své např. i fanoušci Zbrojovky. Na stadionu došlo ke dvěma zatčením a zraněno bylo při potyčkách fanoušků a zásahu policie asi 10 lidí. Oba kluby odsoudily počínání rachejtlové roty Austrie a ministryně vnitra si hned v prvním rozhovoru originálně postěžovala, že fotbal by měl být rodinným svátkem a takhle by to tedy nešlo. 

Video z potyčky:
 

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace