o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanoušků: Zbláznili jste se všichni?

blog fanoušků středa, 10.04.2019 - přejít do komentářů
Přestaňte dělat z fanoušků hovada!
/titleImg/blog-fanousku-zblaznili-jste-se-vsichni/1/8788.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Události posledních dní mne donutily k sepsání těchto řádků, protože, jak se tak říká, pohár přetekl. Alespoň ten můj vnitřní.

Od rána do večera čtu, poslouchám a vidím vyjádření jednoho samozvaného odborníka na svět fanoušků za druhým. Nebaví mně to, protože čtu převážně vyjádření lidí, kteří nemají o subkultuře „ultras“ ani zdání. Vlastně ani já sám sebe nepasuju za všeználka a odborníka, ale téma je mi blízké a navíc se považuji za nestranného, protože navštěvuji zápasy Sparty, Slavie, Baníku, Bohemky, Dukly, Hradce, Plzně, Teplic…

Co se děje v poslední době? Všechno odstartoval nešťastný incident během utkání Sparty s Plzní, při kterém byla zraněná dívka, která seděla či stála poblíž hostujícího kotle Plzně, odkud k ní přiletěl dělobuch. Potom si spíkr Tribuny Sever dovolil u vietnamského brankáře Liberce Ngyena objednat Menu 45 bez koriandru. V pohárovém zápase opět Tribuna Sever křičela pokřiky proti současnému trenérovi Karviné Františku Strakovi. Následně na Julisce skandovali Slavisté „Smrt Spartě“ a v zápase Sparty se Zlínem se z kotle domácích ozýval obvyklý pokřik „JUDE Slavie“. K tomu všemu občas přiletí na hrací plochu zapalovač či kelímek s pivem.

Na obrázku může být: tráva a venku

No, samozřejmě, že je mi líto dívky, která byla zasažena dělobuchem, je jasné, že to nikdo soudný nemůže schvalovat, je to nešťastné a nemělo se to stát!
Hezky o tom napsal fanoušek v blogu „Pyrotechnika má oslavovat a ne ubližovat!“ Nikdo normální tohle jednání neschvaluje. Tečka.

Co se týče ostatních událostí, prosím všechny, aby se chytli za nos a přestali moralizovat, urážet a vymýšlet si nesmysly. Vezmu to postupně.

  • M45 bez koriandru – spíkr Tribuny Sever si u Filipa Nguyena, brankáře Liberce s vietnamskými kořeny, objednal tradiční pokrm. No považte. Ten skandál! Hrůza, děti nebudou moci spát, dospělý se hroutí svět a Filip končí s fotbalem. Nebo ne? Nebo se nic tak hrozného (aby to bylo týden rozebíráno ve všech médiích) nestalo? Který přístup je lepší? To, co předvedl novinář Jiří Hošek na twitteru, kde volá po trestním stíhání a obviňuje spíkra z rasismu, nelidskosti? Nebo je rozumnější přístup Filipa, který se nad situací pousmál a pro příště doporučil M45 s koriandrem?
    Na obrázku může být: 1 osoba, stadión a venkuNa obrázku může být: 1 osoba, jídlo a text
     
  • Případ Straka – největší sparťanský srdcař, hecíř a klubista Franta Straka přijme nabídku konkurenčního klubu, největšího rivala a jde k němu trénovat. Po 10 zápasech svou misi ukončí i kvůli protestům fanoušků. Po několika letech se do Edenu vrátí v roli kouče provinčního týmu. A co teď jako čekáte? Že na jeho angažmá fanoušci zapomenou a v Edenu ho přivítají? Nebo, že mu dají tzv. sežrat jeho minulost? Bé je správně, pokrytci! A opět napíšu, že se nestalo nic tak hrozného a sám Straka zbytečně přilévá olej do ohně. Jako podpůrné argumenty pro svůj názor uvedu, že pokřik, který se na Straku skandoval je letitý, nic nového a Straka není první a určitě ani poslední, kdo si jej vysloužil.
    František Straka má 54 letou manželku a 31 letou dceru. A teď narovinu, vážně si myslíte, že by kdokoli ze Slavie chtěl tvrdit, že Franz a jeho manželka nemají, to o čem se zpívá? A myslíte, že se Slavisti chystají na Franzovu dceru? Nebuďte směšní, povzneste se nad to a přestaňte se v tom vrtat. Je to totiž trapné a zbytečné.
    Na obrázku může být: 1 osoba, venku
     
  • JUDE SLAVIE + Smrt Spartě – je to už taková tradice. Každého půlroku, vždy s blížícím se derby, vytáhnou novináři oblíbené téma a to právě skandování těchto dvou pokřiků. Začnou se nad tím pohoršovat, odsuzovat a moralizovat. Trošku se mi zdá, že tito novináři mají jednu věc společnou. Oblíbili si některý z anglických celků, kterému začali fandit (cítí se povýšeně a nadřazeně, oni přeci fandí velkému klubu, nikoliv žádnému z „malých českých nevýznamných“ spolků) a myslí si o sobě, že spolkli tabletku jediné pravdy. Jejich oblíbený argument je „to by se v Anglii nestalo“ nebo „Když to jde v Anglii, tak to jde i u nás“. Milí čtenáři, dám vám jednu dobrou radu. Pokud se v diskusi střetnete s někým, kdo používá tyto argumenty, zmizte z té diskuse. Narazili jste totiž na člověka, se kterým nemá smysl diskutovat. Ten se určitě i bojí vzít své děti na fotbal (další debilní a nesmyslný argument).

    JUDE Slavie skandují sparťani, skandovali a skandovat budou. Tisíckrát se může kdokoliv mlátit do hlavy a nazývat tento pokřik antisemitistickým. Podle mého to s antisemitismem nesouvisí. Nevěřím, že by si fanoušci Sparty mysleli, že jsou všichni slavisté židovského vyznání. Ne, křičí to proto, aby urazili soupeře, aby ukázali nadřazenost, aby soupeře popíchli a vymezili se vůči němu. Proč v tom hned hledat antisemitismus? Zbytečné, nesprávné a nelogické.

    Stejně tak pokřik „Smrt Spartě“. Neznamená, že by si všichni slavisté přáli, aby všichni sparťané zemřeli. Znamená to, že si přejí vidět soupeře na kolenou, poníženého, chtějí ukázat svou sílu, nadvládu, chtějí se vymezit vůči rivalovi.
    Není k dispozici žádný popis fotky.Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a noc

Každou chvíli zavadím očima o nějaký článek, blog, rozhovor, který se mi snaží vnutit myšlenku, že násilí na fotbalech roste. Ne, není tomu tak. Ba právě naopak. Proto vyzývám všechny písálky, novináře, moderátory, komentátory, přestaňte si vymýšlet, lhát a manipulovat veřejným míněním proti fanouškům. Pokud danému tématu nerozumíte, běžte od něj (ať nedopadnete jako E. Smetana a její rozhovor se Strašákem na DVTV), pište raději o hudbě, o filmu, o květinách. Hlavně přestaňte špinit český „svět ultras“, přestaňte strašit lidi a třeba si sami na ten stadion někdy zajděte. Blíží se ligový finiš, bude dost zajímavých zápasů, využijte příležitost, dokud můžete.

Na obrázku může být: 3 lidé, sedící lidé

Autor: DD & Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace