o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog: Návštěva Krakowa - Wisla vs. Lech Poznaň

blog fanoušků pátek, 13.04.2018 - přejít do komentářů
Velikonoční návštěva polské Ekstraklasy...
/titleImg/blog-navsteva-krakowa-wisla-vs-lech-poznan/1/8362.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Již nějaký ten pátek plánujeme výlet k našim severním sousedům za účelem nasátí místní fotbalové atmosféry. Několik zápasů bohužel padá, až konečně na velikonoční pondělí se nám daří domluvit výlet do Krakowa na utkání místní Wisly proti Lechu Poznaň.

Plánujeme vyjet brzy ráno, ale díky náročnému výjezdu na Slávii vyjíždíme ze Zlína až po 11. hodině. Cesta je naprosto bez problémů, cesty téměř prázdné a tak po dvou zastávkách jsme lehce po 14. hodině na místě. Parkujeme hned před stadionem na placeném parkovišti.

Lístky na utkání jsme předem nijak neřešili, proto naše kroky míří rovnou do zákaznického centra. Zde předkládáme občanky, vybíráme místa naproti hlavní tribuny podél hřiště a za lidových 20 zlotých (120kč) kupujeme lístky. Na toto utkání není potřeba "karta kibica" a tak celé zakoupení lístků pro čtyřčlennou skupinu netrvá ani 5 minut.

Do začátku zápasu zbývají nějaké 3 hodiny a tak se vydáváme na prohlídku centra města. Jdeme přes park kolem stadionu Cracovie, který je od stadionu Wisly vzdálen jen několik stovek metrů. 

Po dvaceti minutách chůze se dostáváme do centra. Jdeme mrknout na hlavní náměstí poté k řece, na Wawel a končím v restauraci pod Wawelem, kde dáváme nějakou tu dobrotu, kterou spláchneme tuplákem piva Tyskie, které není vůbec špatné. 

Po příjemné procházce krásným centrem města a příjemném posezení se už vydáváme směr stadion. V centru nepotkáváme skoro žádné fanoušky. To až v blízkosti stadionu, kam dorážíme půl hodiny před výkopem.

Řada u našich turniketů nulová, stejně jako prohlídky. Na mě s kolegou nikdo ani nesáhne, další dva členy naší výpravy jen tak na oko poplácají a to je vše, super. Jdeme tedy obhlídnout tribuny. Stadion se začíná plnit, sektor hostů je již kompletně zaplněn, ten domácí se plní o něco pomaleji.

Ani na jedné straně nevisí žádné vlajky, jen transparenty, což dává tušit nějakému protestu, což se potvrzuje od úvodního hvizdu, kdy ani jeden tábor nefandí, stejně tak jako zbytek stadionu. To se mění asi ve 20. minutě, kdy oba kotle věší vlajky a dávají o sobě poprvé v zápase vědět. Hosty z Poznaně z našich míst příliš neslyšíme a ani nevypadá, že by to se supportem nějak přeháněli. 

Domácí se od úvodních minut věnují nejvíce urážení soupeře. Zejména urážení Lechu spřátelené Cracovie zvedá ze sedadel téměř všechny fanoušky bílé hvězdy a to bez rozdílu věku či pohlaví. Tady jde opravdu cítit nenávist, kterou u nás asi neuvidíme.

Stejně tak jako kontroly i pohyb po tribuně je naprosto volný a tak na druhý poločas měníme místa a přesouváme se blíže k tribuně na které je kotel domácích. I když přesun je jen pár desítek metrů, tak rozdíl je obrovský. Jestli je to našim přesunem či větší intenzitou fandění těžko soudit. 

První poločas skončil remízou 1:1 a lepším celkem byla Wisla. Ve druhém poločase se ale karta obrací a dvakrát skóruje Lech, což jde lehce i poznat na supportu domácích. Chorály nebo pokřiky jsou stále intenzivní a zapojuje se celá tribuna za bránou + další fanoušci, ovšem vše končí maximálně po dvou opakováních, žádný chorál se nedrží a o nějakém fanatismu nemůže být bohužel ani řeč. Hluchá místa jsou také častější a delší než bych u takového tábora čekal.

Hostující fanoušky z našeho pohledu těžko hodnotit. Přestože kompletně zaplnili sektor hostů, tak aktivně fandili jen horní 2/3. Dolní část (chuligánka?) jen stála a do fandění nezapojovala téměř vůbec.

Optickou prezentaci ani pyrotechnickou vložku si nepřipravil ani jeden tábor.

Zápas navštívilo celkem 20 tisíc z celkové kapacity 34 tisíc diváků.

Co se občerstvení týče tak osobně jsem ochutnal "zapiekanku" - zapečená bageta se sýrem a kečupem (6/10) a šunkovou klobásu dělanou ve vodě, která neurazila, ale ani neoslnila ( 4/10 ).

Výlet stál určitě za to, Krakow je krásné a čisté město ( tedy aspoň historická část ), najíte se i napijete za přijatelné ceny, dostupnost autem pro Moravu a Slezsko ideální. Osobně jsem lehce zklamán z celkové atmosféry, ale tisíc lidí tisíc chutí. Nad Wislou rozhodně hůl nelámu a jistě se tam ještě vydám. Třeba mě místní ultras donutí změnit názor :-)

Díky za čtení, mlaďas.

Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.Fotka uživatele Marek Mára.

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace