o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

BLOG: Návštěva kvalifikačních zápasů České reprezentace Ostrava X Praha očima fanouška

pondělí, 18.10.2021 - přejít do komentářů
/titleImg/blog-navsteva-kvalifikacnich-zapasu-ceske-reprezentace-ostrava-x-praha-ocima-fanouska/1/9835.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

I když nejsem moc velký fanoušek české repre, za dobu, co chodím na fotbal, bych zápasy repre spočítal na prstech mých rukou, ale i tak sleduju, kde se zápasy budou hrát a pokládám si otázku, zda tyto zápasy navštívím. Jelikož mě víc než fotbal zajímá dění na tribunách, vždy jsem z repre odcházel naštvaný, někdy jsem si i ťukal na čelo, co se tam na tribunách zase dělo, prostě mě to nebavilo.  Poslední zápas repre jsem navštívil v Černé Hoře, konkrétně v Podgorici, kde atmosféta nebyla zase tak zlá, docela se i fandilo, chorály vlajkonošů se chytli i na reprezentačním Áčku, ale i tak bylo v sektoru plno buranů, kterým vadilo stání v sektoru, dokonce i pověšené vlajky na plotě, přes které prý nejde nic vidět. Prostě repre klasika.

Dozvídám se, že se bude hrát v Ostravě. Hraje se s Běloruskem. Docela nic moc soupeř, nečekal jsem žádné zázraky co se počtu fans na tribunách týče,  navíc všichni víme, co se v Bělorusku děje. Hráči, kteří cestují do České republiky musí před odjezdem podepsat jakýsi papír, kde podpisem souhlasí s vládou Lukašenka a tak většina dobrých hráčů zůstává doma a Běloruská repre jede do Ostravy s juniorkou. Neatraktivní soupeř, navíc doba Covidová, lidem se nechce odlepit od televize, natož z gauče a jít na fotbal. I tak kupuju lupen a i přesto, že zrovna trávím dovolenou v krásných Jeseníkách, sedám do auta a mířím směr Ostrava. 

Do Ostravy přijíždím v časovém předstihu. Ještě před zápasem jdu ke kontrole bezinfekčnosti a dostávám zelený pásek, bez kterého mě nepustí na stadion. Kontrola klasicky téměř nulová, certifikát s negativním výsledkem security pořádně ani neviděli. Kdybych přinesl vysvědčení z první třídy, pásek bych dostal i tak :) po pár pivech se pomalu šikuju s přáteli na stadion. Jak Chachaři avizovali, tak i udělali. Organizovaný kotel na repre postavený čistě z fans a ne z nějákých cirkusáků od FAČRu. Fandění bylo na dobré úrovni, kotel dirigovaný spíkrem s megafonem, žádné nesmyslné mlácení do bubnu, ale pěkně do rytmu chorálů vesměs vlajkonošů, které nezpíval jen kotel, ale přidávaly se i ostatní tribuny. Paráda. Cestu na stadion si našlo něco málo přes 7000 fanoušků, kteří si po zápase s hráči užívají vítěznou děkovačku, ze které byli i samotní hráči nadšení. Z Běloruska nepřicestoval nikdo, což samozřejmě chápu. Na  ochozech viseli i revoluční červenobílé vlajky Běloruska, pro které neměla pochopení místní ochranka a vlajky jsou tak okamžitě ztrženy. 

Pořád nedokážu pochopit, proč se repre zápasy nemůžou hrát častěji v Ostravě. A proč sem proboha nedají nějákého atraktivního soupeře, se kterým by přijeli i fanoušci a mohli by přeřvávat s domacími fans. Všichni si atmosféru v Ostravě pochvalují, ale i tak se hraje pořád v Praze. Nevím, nerozumím tomu. 


A když už jsme u té Prahy, na zápas s Walesem jsem nakonec taky zašel a moc mě zajímal ten rozdíl ve fandění i když je mi jasné, že fans Sparty nebo Slavie nikdy na repre organizovaný kotel ze svých řad snad neudělají,  takže atmosféra bude jako vždy mizérie. 

V Praze jsem už několik hodin před zápasem. Z hotelového pokoje vidím přímo na Eden, na nic nečekám, mám už docela žízeň,  tak valím pomalu ke stadionu. Kolem Edenu už to žilo, kde jaký partner České repre měl před stadionem svůj stánek, z pod pódia zatím zpívá své hity Olga Lounová s nějákými vybranými Českými fans. No překroutím očima, dávám pivko a jdu se postavit co nejdál od tohohle cirkusu. Tohle není můj šálek kávy.  

Na stadion jdu už hodinu před zápasem, z toho „zpěvu“ mě už  bolí hlava. Kontrola opět prakticky žádná, po někom covid  chcou, po někom ne.  V útrobách potkávám docela dost známých FCB z různých koutů republiky a tak si říkám, dneska tady bude víc Banikovců. než členů TS :) 

Zase ten alkohol. Nevím, jestli někteří jedinci musí neustále vyřvávat chorály svých milovaných klubů i na repre, kór v Edenu. Být tam banda SKS, byla by to asi slušná mela. 

Jdu pomalu na své místo. Pod sektorem TS se něco děje. Vidím vlajky na tyčích, buben, zachvilku další buben.  Organizuje to asi člen FAČRu, který se zdraví se členy fanclubu repre. Říkám ach bože, už teď a to ještě nezačli ani fandit.  Kotel, za mě tedy fanclubu, tvoří asi 15 lidí, z toho to někteří asi docela přehnali s před zápasovým občerstvením. Během zpívání hymny jsou představeny nové vlajky na tyčích s portréty českých fotbalových legend. Nejsou špatné. Hymnu si klasicky každý  zabrouká  tak sám sobě pod nosem. Ale to, co se dělo potom, klasické fandění na repre. Naprostá anarchie. Vůbec se nedivím tomu, že lidi na tribuně už byli nasraní na „spíkra“  kotle, který neustále řval po lidech, ať fandí, proč sem přišli, proč je to nebaví, kurva vstávejte, do piče tak tu nechoďte atd atd.  Není se čemu divit, že fanoušci řvali zase po spíkrovi, ať už drží hubu. Je dobré, že se to onen spíkr snažil nahecovat, ale takhle to určitě nepůjde. 

Kotel zkoušel zpívat i chorály vlajkonošů, ale proč používali dva bubny, když oba bubnovali něco jiného, je mi záhadou. Taky bylo super řvát Eden na nohy a do toho bubnovat. Ve finále se každý na TS díval jeden na druhého, co to tam dole řvou.  Když se něco podařilo rozeřvat, tak už dávno jiná tribuna řvala klasické „Češi“ nebo „ kdo neskáče, není Čech“, takže se přeřvávaly dvě tribuny Čechů navzájem. No prostě hrůza. 

Druhý poločas byl o poznání lepší, přišel nějaký nový  spíkr, tipl bych, že z vlajkonošů. Asi už se nemohl dívat na tu ostudu, co tam předváděl jeho předchůdce. Dokázal nahecovat i ty sedící burany k fandění. Dokonce do kotle přišli i fanoušci z jiných sektorů, kteří si chtěli zafandit. Když už to vypadalo, že bude aspoň trochu nějaká atmosféra, začalo se ozývat klasicky sedněte si, nic nevidíme, nemávej těma vlajkami, tady mám lístek koupený já atd..Možná byl kotel špatně umístěn, kdyby byl někde na kraji TS, možná by to bylo lepší a nefňukalo by tolik lidí, že nic nevidí, nevím. Zápas sleduje téměř 17 000 fanoušků, což je na dnešní dobu velice slušné číslo. 

Teď k Walesu. Těch přijelo docela dost, zaplnili celý sektor hostí, ještě jich bylo několik desítek vedle sektoru pro hosty a několik stovek na hlavní tribuně. Měli hezky ovlajkovaný sektor, fandili celý zápas, takové klasické ostrovní chorály, jejich fandění se mi docela líbilo.. Po druhém gólu Walesu se na hlavní tribuně trochu požduchají příznivci Česka a Walesu, ale nic, o čem by mohly psát naše média. Po zápase se ke mně dostává informace, že   Bohemka loví vlajku Walesu. Čekal jsem, kdo ji z pražských klubů uloví jako první. Nemyslím si ale, že by národní vlajku braly bandy SKS nebo ACS. I když co já vím, ostrovní země tratí jednu vlajku za druhou, tak proč si nepřipsat taky zářez na pažbu. Fanoušky Walesu jsem potkával ještě druhý den po centru Prahy, ale nic zvláštního se už nedělo.  

Suma sumárům. V Ostravě fanoušci ukázali, že udělat dobrá kulisa, jde i na repre áčka. Z Prahy odjíždím s pocitem, jako po každém repre zápase. I přes snahu některých jedinců, je to fandění prostě o ničem.

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace