o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

BLOG: Pyrotechnika má oslavovat a ne ubližovat!

blog fanoušků neděle, 10.03.2019 - přejít do komentářů
Pyro musí být nůž v ruce precizního chirurga a ne nůž v ruce islámského teroristy
/titleImg/blog-pyrotechnika-ma-oslavovat-a-ne-ublizovat!/1/8744.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Pamatuji si, jako by to bylo včera. Psal se podzim 1994 a můj děda mě vzal poprvé na fotbal. Byl to pro mě velký zážitek. Všude plno lidí, povyk, fandění, emoce a v závěru zápasu dýmovnice. Nic jsem neviděl a poprvé jsem cítil tu nádhernou vůni pyra. Dodnes, když ta vůně na stadionu zavane, tak se ve mně vzbuzuje nostalgie z prvního zápasu a vzpomínka na dědečka...

Pyro jsem si i díky tomu zamiloval a zatím co pro někoho je pyrotechnika nebezpečnou zbraní, tak pro mě je to umělecký prvek. Prostě nůž v ruce precizního chirurga, a ne nůž v ruce islámského teroristy. Když se ke konci vítězného zápasu rozhoří ohně a stroboskopy, tak je to parádní oslava vítězství a dokreslení celkové atmosféry. Podobné je to u prezentací. Pokud je choreo doplněno o pyrotechniku, k nebi stoupá dým a fanatizmus obklopuje světlo z pochodní, tak je to něco úžasného. To je přesně to, proč na stadiony chodím. Těším se na to!

Pak jsou ale situace, které výše zmíněné zabíjí a nůž v ruce precizního chirurga se mění v nůž v ruce islámského teroristy. Takový dělobuch nemá žádná efekt. Nepamatuji se, že bych si někdy řekl, ty jo, tak ten dělobuch sem pěkně zapadl a bez něho by to nebylo ono. Ne, právě naopak! Ohně, stroboskopy, dýmovnice probouzí vášeň, ale dělobuch je sám osobě otravná zbytečnost.

Naprosto nepochopitelné pak pro mě je, že je někdo schopný po někom pyrotechniku hodit. Odvetné házení je stejná hloupost, vždyť nikdy nemůžete zasáhnout toho, kdo celou situaci vyprovokoval a oheň na hlavě by si tak možná i zasloužil... Bohužel dotyční si asi vůbec neuvědomují, že díky nim je pyrotechnika v očích veřejnosti brána jako zlo. Jasně že nikdy nebude legální odpalování pyra na stadionech. To snad ani nikdo nechce. Vždyť zakázané ovoce chutná nejvíce a i díky tomu, že je to do jisté míry vzácné, tak to má tu příchuť něčeho výjimečného. 

Incident, který se včera stal při zápase Sparty s Plzní maximálně zapříčiní to, že se po lidech co odpalují pyro půjde ještě intenzivněji a tresty budou tvrdší a tvrdší. Pyro odpaluji od roku 2004, ale je to stále větší riziko. Nikdy bych po nikom pyro nehodil a vždy se snažím pyro odpálit maximálně bezpečně, ale po podobných akcích jakou jsme viděli včera to čím dál víc nebude nikoho zajímat. Když teď jednou za čas zaplatím pětikilo tak co? To mě nezabije! Je to součást adrenalinu, ale s takovou to již brzy nebude o pětistovce nebo litru... Odpalujme pyrotechniku tak, aby společný pokřik – PYRO NENÍ ZLOČIN - nebyl jen křišťálové pokrytectví.

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace