o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

BLOG: RWC England 2015 utkání Australie - Fiji

blog fanoušků úterý, 05.01.2016 - přejít do komentářů
V létě se mi naskytla možnost podívat se na utkání MS světa v rugby...
/titleImg/blog-rwc-england-2015-utkani-australie-fiji/1/7314.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

V létě se mi naskytla možnost podívat se na utkání mistrovství světa v rugby do Anglie.  Přes enormní snahu se mi nepodařilo zajistit lístky na utkání domácích Růží, ale nakonec i "méněcenné" utkání Austrálie - Fiji bylo zajímavou podívanou. 

Utkání se hraje v Cardiffu na Millenium stadium pro 80.000 lidí. My vyjíždíme z Bristolu a prvním překvapením jsou dobré informace po cestě na dálnici. Vede nás mimo hlavní most a cestu do Walesu (ta hlavní byla už ucpaná - je skoro pět hodin do výkopu). Vůbec po organizační stránce je vše velmi precizně připraveno. A nám se taky velmi vyplatilo dopředu si zamluvit místo na placeném parkovišti. To se nachází u stadionu Cardiff City FC. Odtud jsme busy dopraveni do centra Cardiffu blízko stadionu i Cardiffského hradu.

A v centru už to žije. Tisíce lidí se prochází po hlavní promenádě, různé skupinky postávají v hospodách a popíjejí pivo. Na každém rohu najdete dobrovolníky, kteří vám rozdají mapy k RWC, nasměrují vás správným směrem s čímkoliv ochotně pomůžou. A také řídí dav megafony správným směrem. Mezitím naleznete spoustu prodejců kteří prodávají certifikované i necertifikované doplňky.  Koupit si můžete šály týmů (týmová 5L zápasová s oběma mužstvy 8L), vlajky týmů, za libru se můžete nechat pomalovat obličej. A také už jsou slyšet první popěvky. Především z týmu Austrálie, který tu má dnes jednoznačnou převahu. 

Ale už je čas se vypravit ke stadionu. První kupujeme zpravodaj k zápasu (cena 10L), který nabízí dobré počtení, ale taky spoustu reklamy. Pak nás čeká bezpečnostní kontrola, ale ta je až překvapivě klidná. Když chci dát ke kontrole vlajku tak se na mě jen nechápavě sekuriŤák podívá a ptá se co to je (to se vám v Česku na fotbale nestane). Dál už jen předložíme lístek a přes turniket vstupujeme do vnitřní části stadionu. Tady se trošku překvapivě smí kouřit a ke koupení už jsou pouze oficiální suvenýry mistrovství. 


ULTRAS-SHOP.EU - Oblečení značek PGwear a Extreme Hobby, pyrotechnika, ale i materiál na choreo. Nakupujte za VIP ceny !!!


Abychom se dostali na svá místa je třeba zdolat Himaláje (už jsem byl na velkém stadionu - Bayern - ale takovýhle výšlap jsem teda nečekal). Odměnou nám však jsou místa těsně u půlky s parádním výhledem na hřiště, kde se právě už rozcvičují obě mužstva. Stadion pul hodiny vypadá velmi prázdný a malinko nám to nahání strach. nakonec se návštěva vyšplhala okolo 67.500 tisíce a nějak moc není poznat, že je skoro 13. tisíc volných míst.

Do začátku už zbývají pouze minuty a nastupují mužstva doprovázená "plivajícími" ohni. Zazní obě hymny a úvodní výkop si odpočítají od 10 sami diváci. A začíná velmi slušná řež. Australané jsou jasní favorité, ale fijínci dobře bojují a především jejich roj zasluhuje pochvalu. po několika minutách hry dochází i k drobné strkanici na hřišti. Ovšem mimo hřiště je to docela nuda. Fanoušci nijak výrazní v prvním poločase nejsou. Snad až na pár vlajících vlajek na obou stranách. A velkým zklamáním v tomto ohledu jsou fanoušci Austrálie kterých je na stadiónu velká převaha, ale nijak slyšet nejsou, dokonce ani při hymně. V tomto ohledu malinko oživení přináší až když návštěvníci z ostatních zemí (na stadionu je vidět skutečně velká směs fandů od Anglie až po Argentince) po sérii úspěchů australanů začínají tlačit "domácí" Fiji. Dané je to především rivalitou angličanů vůči Austrálii. Takže se stadionem ozývá vytleskávané "FIJI"! Vypadá to, že fijincům to pomohlo a dostávají se do velkého tlaku.
A ten také přináší hlasitější podporu tribun. Okolo 70-té minuty z ochozů začne znít hymna Anglické reprezentace "Sweet chariot" z čehož teda okamžitě naskakuje husí kůže. Ale popravdě přesto, že pro mě osobně silný moment a nedokážu si představit jak to musí znít na vyprodaném Twickenhamu (národní rugbyový stadion) pro toto utkání mi to přijde poněkud nevhodné. Ale pokud sledujete mistrovství na televizi tak jste si toho určitě mohli všimnou na více utkáních. Také jsme měli špeha mimo stadion, ale ten říkal že nebylo vůbec nic slyšet, jakoby ani nebylo žádné utkání (vliv na to mohla mít zatažená střecha nad stadionem, která byla z důvodu lehkého deště, jak můžete vidět na fotkách). 

Po utkání se vyřítil dav lidí ze stadionu a opět je řízen dobrovolníky. Ovšem tentokrát k drobnému zaškobrtnutí při repatriaci do P+R dojde. Ale to se asi při návštěvě skoro 70. tisíc lidí dá čekat. 

Co říci závěrem? Z pohledu fanouškovského a ultrasáckého absolutní nuda a šeď. Ale pokud tuhle hru milujete a líbí se vám, určitě si to nemůžete nechat ujít.

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace