o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Britská nemoc – díl čtvrtý (Balkán)

středa, 18.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/britska-nemoc-dil-ctvrty-balkan/1/3821.jpg?width=570

Fenomén fotbalového chuligánství je na Balkáně na vzestupu. Horkokrevní obyvatelé balkánského poloostrova se nebojí používat při svých akcích zbraně a neštítí se jakýchkoliv praktik. Na celém Balkáně jsou nemyslitelné tzv. domluvené bitky, při kterých si chuligáni sami zvolí místo i počet bojovníků, popřípadě věkové omezení a další pravidla boje. Jejich spontánní povaha jim velí střetávat se s protivníky za jakýchkoliv okolností a na jakémkoliv místě. (V nedávné době se však jedna domluvená bitka uskutečnila v Bulharsku mezi CSKA a Levni Sofia).

Situace na Balkáně byla a je výrazně ovlivněna politickými faktory. Zvlášť vyostřené vztahy panují mezi kluby z bývalé Jugoslávie. Především nevraživost mezi Chorvaty a Srby, kteří donedávna sdíleli jeden stát, se projevuje při každé možné příležitosti.

K nejhorším výtržnostem, které souvisely s politickými a krajně nacionalistickými postoji obou národů, došlo v květnu 1990. Do Záhřebu na zápas mezi místním Dinamem a Crvenou Zvezdou Bělehrad dorazily stovky příznivců srbského celku, kteří hned po výkopu utkání začali ničit vybavení stadionu. Poté přelezly oba znepřátelené tábory chuligánů bariéry oddělující vstupy na hrací plochu a střetly se proti sobě přímo na trávníku. Incident si vyžádal obrovské materiální škody a vyvolal bouřlivý ohlas v celé tehdejší Jugoslávii, která se začala stále více národnostně polarizovat. Zápas byl přenášen v přímém přenosu v obou státech. Chuligáni z největších balkánských měst se také přímo účastnili bojů v občanských válkách na území bývalé Jugoslávie.

V Srbsku si doslova vybojovali největší jméno chuligáni Crvené Zvezdy Bělehrad, kteří se v lednu 1989 sjednotili pod názvem Delije. Druhým velkým táborem a zároveň hlavním nepřítelem Delije jsou Grobari z Partizanu Bělehrad. V tomto městském derby není nouze o násilné střety na stadionech i mimo ně. Fanoušci Crvené Zvezdy také rádi provokují chuligánu Partizanu transparenty, které mají připomenout spojení Grobarů s režimem bývalého prezidenta Svazové republiky Jugoslávie Slobodana Miloševiče.

V Chorvatsku jsou nejvíc vyhrocené zápasy mezi Dinamem Záhřeb a Hajdukem Split. Torcida, fanouškovské sdružení Hajduku Split, je vůbec nejstarší organizovanou skupinou fanoušků v Evropě. Její vznik se datuje již na rok 1950! Historie záhřebských Bad Blue Boys je mnohem mladší. Tato velká organizovaná skupina fanoušků se zrodila v roce 1986. Údajně tento název vznikl na základě populárního filmu Bad Boys. V současné době v jednotlivých oblastech Záhřebu působí různé frakce jako například Dubrava, Maksimir atp. Třetí významnou chuligánskou skupinou v Chorvatsku je Armada Rijeka. Fanoušci z Armady se také podíleli na bojích v občanské válce, jak již napovídá samotný název. Jadranské derby mezi Rijekou a Hajdukem se taktéž řadí mezi nejrizikovější utkání v Chorvatsku.

Video:


BRITSKÁ NEMOC
- Díl první (Anglie)
- Díl druhý (Německo)
- Díl třetí (Itálie a Nizozemsko)
Díl čtvrtý (Balkán)

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace