o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Britská nemoc – díl druhý (Německo)

sobota, 07.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/britska-nemoc-dil-druhy-nemecko/1/3788.jpg?width=570

V druhém díle našeho seriálu se podíváme, jak Britská nemoc začala opouštět Ostrovy a dostala se na pevninskou část Evropy. Našim cílem bude Německo. Kromě samotné historie si přiblížíme i vliv masmédií na fotbalové dění, to chuligánské nevyjímaje.

Historie německých hooligans sahá až do sedmdesátých let dvacátého století. Rozvoj fotbalového násilí je však spojen až s léty osmdesátými a devadesátými. Němečtí chuligáni jsou považováni za hlavní nepřátele těch anglických. Jeden z prvních střetu mezi těmito tábory se odehrál již v roce 1987 v Düsseldorfu. Dalšími velkými rivaly jsou chuligáni z Nizozemska.

V Německu je vnímáno chuligánství jako celospolečenský problém, proti kterému se jakákoliv německá vláda tvrdě vymezuje, a snaží se o jeho likvidaci. Problém německého chuligánství souvisí také s orientací některých skupin. Najdeme zde relativně dost chuligánů hlásících se ke krajní pravici. I když je tento trend na ústupu a většina táborů už je apolitická, stále je procento tzv. HOONARA, zkratka slov HOOligans NAcist Rasist, větší, než v jiných evropských zemích, a to hlavně v klubech z východního Německa (bývalé NDR), jako jsou Chemnitz, Magdeburg či Zwickau.

Velkou roli na odstraňování tohoto problému hrají média. Německé fotbalové soutěže jsou monitorovány mnoha stanicemi, jelikož fotbal má výsadní postavení, a tak můžeme najít na televizních obrazovkách v Německu třeba i přímé přenosy druhé nejvyšší soutěže (stanice DSF). Na celoplošných stanicích je fotbalu věnována velká pozornost, vysílají se spousty magazínů mapující události uplynulého fotbalového víkendu, včetně problémových zápasů, na kterých došlo k výtržnostem fotbalových chuligánů.

Samotné kluby úzce spolupracují s policií na vyhledávání nejproblémovějších fanoušků, po anglickém vzoru byl v Německu zaveden i registr fotbalových chuligánů, kteří mají zakázány vstupy na stadiony. Kluby taktéž úzce spolupracují s médii při tvoření reportáží, ať už o fotbale samotném nebo o fotbalovém násilí. Německý mediální svět má velkou snahu na informovanosti celé společnosti, reportáže bývají zcela vyvážené a velmi objektivní, což nebývá v jiných částech Evropy zcela běžné.

Při příležitosti Mistrovství světa ve fotbale v roce 2006, které se konalo právě v Německu, se média společně s policií a zákonodárci podíleli na vytvoření rozsáhlé studie na zajištění bezpečnosti po celý světový šampionát. Díky dokonalé organizaci a striktním dodržení všech nezbytných podmínek nedošlo při tomto mistrovství k žádným vážnějším incidentům a Německo opět potvrdilo, že umí zvládnout i ty nejsložitější sportovní a kulturní akce na této planetě.

Konfrontace německých a holandských hooligans v Rotterdamu 1989

BRITSKÁ NEMOC
- Díl první (Anglie)
- Díl druhý (Německo)
- Díl třetí (Itálie a Nizozemsko)
Díl čtvrtý (Balkán)

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace