o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Britská nemoc – díl první (Anglie)

čtvrtek, 05.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/britska-nemoc-dil-prvni-anglie/1/3785.jpg?width=570

Přibližně od šedesátých let dvacátého století se v souvislosti s kopanou začaly množit nejrůznější excesy, při kterých se namísto hry a jejích výsledků dostávaly do popředí mediálního, společenského i politického zájmu takové negativný projevy některých návštěvníků fotbalových utkání, jako byly výtržnosti, vandalismus, rvačky a obdobné verbální i brachiální konflikty ústící v agresi mezi násilníky a rozhodčím, násilníky a hráči a násilnickými skupinami navzájem (ať již na stadionech či mimo ně).

Rovněž vzrostl počet případů, kdy diváci přicházeli v důsledku vzájemných bitek a potyček v hledišti stadionů o život. Postupně se v souvislosti s fotbalem zintenzivnily i projevy xenofobie, rasismu, antisemitismu a nacionálního šovinismu. Dění kolem fotbalu se dílčím způsobem prolnulo i s politickým extremismem. Velká část zmíněných aktivit byla realizována organizovanými skupinami, často i s určitou vnitřní hierarchií. Nejběžnějším pojmenováním tohoto fenoménu se stalo „fotbalové chuligánství“. Někdy bývá označováno za „britskou nemoc“ („British Disease“). Její kořeny totiž leží na britských ostrovech, odkud se přibližně o deset let později rozšířilo i do dalších západoevropských zemí a později i do východní Evropy.

Z anglického prostředí, kde má chuligánství kořeny také pochází vymezení pojmu hooligans a i dalších pojmů s ním spojených. Samotné slovo hooligan vzniklo v 19. století v Londýně, zřejmě podle neadaptivní irské imigrantské rodiny jménem Hooligan či Houlihan a pojem chuligánství se začal užívat pro označení kriminálního či výtržnického chování. Proto se jevil vhodný i pro vymezení některých negativních (asociálních či antisociálních) jevů spojených s fotbalem. Další z teorií vzniku slova hooligan je překlad irského slova Hooley, označujícího divokost či pijácké orgie.

Jako synonymum pro označení fotbalového chuligána někdy bývá používáno slovo rowdy (plurál rowdies), znamenající rváč, neurvalec.
„Hlavním bojištěm“ fotbalových chuligánů je bezesporu Evropa. Kolem evropských klubů se sdružují organizované skupiny hooligans, ve kterých platí určitá pravidla. Evropa, jakožto nejrozvinutější část planety, také bojuje největším množstvím prostředků proti fotbalovému násilí. Politici mnoha zemí se předhánějí v různých opatřeních a zákonech, které by znepříjemnily život výtržníků. Přesto se to ne všude daří, a stále existuje celá řada zemí, kde je fotbalové chuligánství velkým problémem.
Zkusíme si nastínit situaci v několika zemích, kde jsou chuligánské aktivity stále velmi čilé a zápasy provázejí velká bezpečnostní opatření.

Anglie
Nemůžeme začít nikde jinde, než v kolébce světového chuligánství, v Anglii. Na Ostrovech prošlo chuligánské dění různorodými zvraty. Doba největšího vrcholu výtržnictví na fotbalových zápasech je dávno pryč, avšak existují staré známé firmy, které jsou stále činné.

Anglie je mnoha zemím předkládána jako vzor, který se úspěšně vypořádal s fotbalovým násilím na stadionech i mimo ně. Právě na příkladu Anglie však můžeme pozorovat první známky dezinformací ze strany médií, neboť chuligánství v Anglii má tak silnou tradici, že ani zdaleka z Britských ostrovů nevymizelo. Je proto nasnadě blíže se podívat na dění v zemi, která dala světu kromě fotbalu také chuligánství. Jelikož je historie anglických hooligans skutečně rozsáhlá, vybereme pouze důležité mezníky pro činnost chuligánů a zaměříme se především na současné dění kolem anglického fotbalu.

Prvopočátek činnosti anglických hooligans je spojen s obnovou britského hospodářství a průmyslové výroby po druhé světové válce. Do výroby byla zaváděna mechanizace a automatizace. Tento proces však vyvolal snížení pracovních míst pro zástupce „dělnické třídy“. S ekonomickou obnovou souvisela i zástavba nových obytných pozemků (nejen) na okraji velkých měst. Nová výstavba v East Endu, jež měla původně zlepšit sociální situaci rodin žijících v těchto chudých čtvrtích, však nastartovala odlišný proces, který s sebou přinášel rovněž negativní rysy, včetně nárůstu počtu mladých bez jasného životního ukotvení a perspektivy. Z mládeže dělnického původu se poté rekrutují zástupci několika proudů a subkultur, které se podílely na vzniku fotbalového chuligánství. Tato mládež byla také vděčným konzumentem mladé módy a rokenrolové hudby a tance. Toto období je charakteristické vznikem módních trendů, z nichž nejznámější byli Teddy boys, kteří také stojí za první vlnou diváckého násilí na stadionech.

V 60. letech nahrazují Teddy boys tvz. mods, kteří se taktéž vyznačují specifickým druhem elegantního oblečení, posloucháním hudby, návštěvy klubů a úpravou vlasů. Tyto skupiny můžeme považovat za jakési předchůdce anglických hooligans. Nebyli ještě nijak organizovaní, jejich hlavní náplní se nestalo výtržnictví na stadionech či mimo ně. Vrchol pro anglické hooligans přichází až v letech osmdesátých. Dochází ke zlepšení organizovanosti skupin a velmi častým výtržnostem. Vzestup zaznamenává jedna z nejznámějších a nejnebezpečnějších chuligánských skupin té doby – Chelsea Headhunters (Lovci lebek). Tato skupina je známá propojením s pravicovým extremismem.

Další mocné chuligánské firmy se sdružují okolo klubů z:
Birminghamu – Zulu Warriors (první chuligánská skupina v Anglii, kde spolu bojovali na jedné straně běloši a černoši)
Leedsu United – Service Crew
West Hamu – ICF (Inter City Firm)
Milwallu – Bushwhackers F-Troop

V 80. letech také dochází k největším tragédiím, kterou jsou spojené s anglickým fotbalem. Píše se 29. května 1985, stadion Heysel v Belgii hostí finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí mezi Liverpoolem FC a Juventusem Turín. Jedna z opěrných zdí nevydrží nápor pod prchajícími fanoušky Juventusu, na které útočí chuligáni z města nad řekou Mersey. Zahynulo 39 lidí, většinou fanoušci italského týmu. V roce 2005 na sebe naráží Liverpool s Juventusem ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Domácí kotel vytahuje na tomto zápase obří choreografii s nápisem „amicizia“, což znamená v italštině přátelství. Po důkladném přezkoumání incidentu jsou jako vinící označeni fanoušci Liverpoolu. Pro anglický fotbal to má za následek vyloučení ze všech evropských pohárových soutěží na 5 let, pro samotný Liverpool pak zákaz platí po dobu 10 let (nakonec je trest snížen na 6 let).

Video z Heysel stadium


Choreo fanoušků Liverpoolu na usmíření s Juventusem


Rozhodující událostí, která přiměje britskou vládu k radikální změně politiky, která by zajistila bezpečnost na anglických stadionech, je událost z 15. 4. 1989. Opět se k ní „přimotají“ fanoušci z města Beatles. Avšak tentokrát budou nevinní. V polovině dubna se na stadionu Hillsborough v Sheffieldu se hraje semifinále anglické FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forrest. O této tragédii bylo napsáno už mnoho a mnoho, proto jen dodejme, že tehdy zemřelo 95 lidí (96. oběť zemřela v roce 1993, když se neprobrala z kómatu) a 766 dalších bylo zraněno. Negativní roli v tomto neštěstí sehrál také bulvární deník The Sun. O neštěstí tehdy nepravdivě informoval, když napsal, že fanoušci Liverpoolu napadli a močili na záchranáře a okrádali oběti. Na hlavu anglického deníku se stejně jako na hlavu policie snesla obrovská kritika, v Liverpoolu se tento deník prakticky neprodává, přestože se opakovaně omlouval.

Po této tragédii se rozhodla britská vláda v čele s Margaret Tchatcherovou rázně zakročit. Hlavním úkolem bylo celkové zajištění bezpečnosti na anglických stadionech. Vláda striktně nařídila, aby všechna místa na stadionech byla osázena sedačkami, vymizela tak místa na stání, která do té doby patřila těm nejvěrnějším fanouškům jednotlivých klubů. Změnil se celý způsob organizace únikových zón, na určitý počet míst na stadionu připadal určitý počet východů. Tato opatření byla jen začátkem eliminace fotbalového násilí na fotbale. Po dobu celých 90. let přibývaly další a další zákony, které se snažily narušit kontinuitu chuligánství na Ostrovech.

Úspěšnost těchto opatření skutečně zapříčinila pokles násilností na zápasech anglické Premier League, avšak zatím ne zcela ochromila chuligánské firmy v jejich činnosti. Na svědomí to mají také moderní technologie, jako jsou internet, mobilní telefony apod. Chuligáni je využívají na domluvená setkání a policie, i přes velmi důsledný monitoring, nezvládá úplně zamezit střetům mezi znepřátelenými skupinami, které se navíc stále častěji přesouvají na zápasy nižších anglických soutěží, kde nejsou přítomny bezpečnostní složky v tak velkém počtu. Mentalita anglických chuligánů navíc velí k tomu, aby jejich bitky nebyly nijak zveřejňovány a je pro anglické hooligans spíše potupou, pokud se o nich policie dozví či je někdo zachytí například na kameru.

Také zde sehrávají média svou významnou roli. Anglie je dávána celému světu za vzor bezpečnosti a vypořádání se s fotbalovými násilníky. Reportáže o výtržnostech na anglických stadionech či mimo ně se objevují na našich televizních stanicích naprosto výjimečně. Zapříčiněno to může byt jednak tím, co bylo již výše zmíněno, a sice že o střetech se policie a média vůbec nedoví, jednak samotným pohledem masmédií na anglickou chuligánskou scénu, která dle médií byla rozprášena, v Anglii je prostě a jednoduše na fotbale bezpečno.

V současnosti má anglická policie v rukou dlouhý seznam chuligánů, jímž je zakázán vstup na všechny stadiony v Anglii i na mezistátní zápasy. Legislativa umožňuje důsledné kontroly, a tak se chuligáni zapsaní v seznamu musí hlásit v den zápasu na policejní stanici, při mezistátních utkáních dokonce musí odevzdat svůj pas, aby jim byl znemožněn přesun do země, kde právě hraje anglická fotbalová reprezentace.

Anglie skutečně došla zdaleka nejdál v potírání násilí spojeného s fotbalem, ale, jak bylo řečeno, chuligáni stále hledají a nalézají jiné možnosti, jak zákony obejít.
V dalším díle se podíváme na zoubek chuligánů v zemích západní Evropy.

Dokument o hilsborough

Video z tehdejších zpráv o hilsborough

BRITSKÁ NEMOC
- Díl první (Anglie)
- Díl druhý (Německo)
- Díl třetí (Itálie a Nizozemsko)
Díl čtvrtý (Balkán)

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace