o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Britská nemoc – díl třetí (Itálie a Nizozemsko)

pondělí, 09.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/britska-nemoc-dil-treti-italie-a-nizozemsko/1/3799.jpg?width=570

Ve třetím díle našeho seriálu se podíváme, jak Britská nemoc zasáhla Itálii a Nizozemí.

Itálie

Počátky chuligánů v Itálii jsou spjaty se subkulturou skinheads v osmdesátých letech. Nejtvrdší skinheadské skupiny se vytvořily v Miláně okolo místního Internazionale FC (Inter Milán). Zpočátku se soustředily hlavně na pouliční rvačky a napadání obchodníků afrického původu, později se přenesly jejich násilnosti na fotbalové stadiony. Skinheadi z Interu viděli největší nepřátele v jiném milánském klubu – AC Milánu, ale ještě více nenáviděli skinheady z hlavního města, z Říma, které považovali za komunisty. V současnosti už éra italských skinheadů napojených na fotbalové kluby odeznívá a příznivci ultra či tifosi (fanoušci) jsou apolitičtí.

Nejtvrdší současní hooligans na Apeninském poloostrově se rekrutují z fanoušků Juventusu Turín. Stará dáma, jak se Juventusu přezdívá, patří k nejúspěšnějším fotbalovým klubům v Evropě a má velké množství fanoušků nejenom v Itálii, ale také na celém světě.

Nejznámější chuligánská skupina Juventusu se nazývá Drughi, podle bandy násilníků z filmu Mechanický pomeranč. Největší nenávist panuje mezi Drughi a fanoušky z Janova a Neapole.


Když byl Juventus v roce 2006 přeřazen do Serie B (druhá nejvyšší soutěž), narazil po 10 letech právě na FC Janov. Zápas provázely velké výtržnosti na stadionu, za něž z velké části mohli právě fanoušci Juventusu.

Bezkonkurenčně největší nenávist však panuje mezi kluby z hlavního města – AS Řím a Lazio Řím. Oba týmy sdílí jeden stadion, a tak jsou výtržnosti při každém derby na denním pořádku, jak na stadionu, tak hlavně mimo něj.

Specifickým příkladem jsou pak fanoušci Atalanty Bergamo, kteří se neobtěžují s nějakou rivalitou a perou se s kýmkoliv, na koho narazí.

Výtržnost provází také sicilské derby Catanie s Palermem. Nejznámější a silně medializovaný byl případ z roku 2007, kdy bylo zraněno v pouličních bitkách přes 60 policistů a jeden z nich dokonce zemřel. Po tomto zápase se strhla obří mediální kampaň, která měla zastavit násilnosti na fotbalových stadionech.

Italská vláda zareagovala pouze uzavřením všech stadionů na jedno ligové kolo a zákazem používání pyrotechniky při utkáních. Víc však úřady neudělaly a od té doby se všechno vrací do starých kolejí. Nemoderní a zastaralé italské stadiony jsou tak pro hooligans stále snadným terčem při jejich výtržnostech.

Video chuligánů na derby AS – Lazio

Nizozemsko

Chuligánská scéna v Nizozemsku je momentálně velice silná. Vzhledem k malé rozloze země a počtu fotbalových klubů můžeme konstatovat, že velká část utkání jsou tzv. derby zápasy.

Nejnebezpečnější chuligáni se sdružují kolem Ajaxu Amsterodam, Den Bosch, Den Haag, Feyenoord, Groningen, Eindhoven a Utrecht.


Holandské televize ve spolupráci s holandskou policií a holandským fotbalovým svazem také zařazují riziková utkání na brzké odpolední hodiny, kdy se dají snadněji monitorovat problémoví fanoušci jednotlivých klubů.

Holandští chuligáni se také jako vůbec první konfrontovali s chuligány anglickými. Stalo se tak v roce 1974, kdy se v Rotterdamu hrál zápas Poháru UEFA mezi místním Feyenoordem a anglickým Tottenhamem.

Pět nejznámějších chuligánských táborů v Nizozemsku

BRITSKÁ NEMOC
- Díl první (Anglie)
- Díl druhý (Německo)
- Díl třetí (Itálie a Nizozemsko)
Díl čtvrtý (Balkán)

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace