o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Derby: GKS Katowice - Ruch Chorzów po 14 letech!

Derby čtvrtek, 09.11.2017 - přejít do komentářů
Na skok do Polska...
/titleImg/derby-gieksa-katowice-ruch-chorzow/1/8199.jpg?width=570

Zápas podzimu pro polský klub GKS Katowice bylo jednoznačně derby s Ruchem Chorzów. To bylo naplánováno na 22. 10. 2017 od 17:45 na Bukowe, tedy na stadionu Gieksy. A to znamenalo mobilizaci i pro družební přátelé z Baníku Ostrava, kteří vyrazili podpořit fanatiky Gieksy.


Města Katowice a Chorzów spolu přímo sousedí. Stadiony obou klubů (GKS - Bukowa, Ruch - Cicha) dělí vzdušnou čarou necelých 5 kilometrů, nedaleko nich stojí také velký Stadion Śląski. Vztahy mezi kluby, respektive jejich fanoušky, jsou velmi vyhrocené, panuje zde obrovská rivalita. Pro katowické není větší rival, pro chorzowské jsou největšími rivaly GieKSa a Górnik Zabrze, které již 10 let pojí družba.

Gieksa a Ruch se naposledy ve vzájemném zápase potkaly před čtrnácti lety - na jaře roku 2003, poté Ruch sestoupil. Problémy se nevyhnuly ani GieKSe, která měla v sezóně 2004/05 finanční potíže, spadla na dno nejvyšší polské soutěže a sestoupila. V nové sezóně nedostala licenci a byla nucena začít ve 4. lize, odkud se zatím až do "ekstraklasy" nevyškrábala a hraje tak již jedenáctou sezónu druhou ligu. Ruch v loňské sezóně sestoupil, a tak se tyto dva kluby potkaly znovu až letos v říjnu.

Kromě ligových klání se v roce 1993 mezi těmito rivaly odehrálo finále Polského poháru na Stadionu Śląskim v Chorzowě. Vítězem se stal GKS Katowice.

Již před utkáním panovala značně napjatá atmosféra. Nějaké hecovačky proběhly již po sestupu Ruchu, spíše až po potvrzení, že ve druhé lize sezónu začne, protože to do poslední chvíle nebylo jasné. S celou GieKSou ale zatřásla událost z května, kdy jim "Niebiescy" (příznvici Ruchu) vybrali sklad s téměř všemi vlajkami a následně několik z nich zpopelnili.

S přicházejícím derby se fankluby, části měst (dzielnice) či sídliště (osiedla) předháněly v propagaci zápasu a v provokacích protivníka. Nechyběly akce na graffiti, do kterých se zapojil i Baník a v Ostravě také zanechali vizitku nezvaní hosté z Chorzowa. Objevovali se také různí oběšenci z hadrových panáků či z nafukovacích panen.

Po posledním domácím utkání minulé sezóny, kdy se rozhodlo o sestupu Chorzowa to fanoušci neunesli, došlo k výtržnostem a vtrhnutí na hřiště. Za to byl Ruch potrestán výjezdovým zákazem do konce podzimu.
Proto strávili fanoušci Ruchu utkání před svým stadionem, kde hráče podpořili před odjezdem. U stadionu fandili, odpálili pyro...

Na Bukove si GieKSa během utkání připravila několik prezentací. Hlavní tribuna při nástupu zaházela hřiště konfetami a poté už se prezentoval samotný kotel GieKSy na protější tribuně zvané "Blaszok". Prvně vytáhl plachtu "1964 > 1920" s dvojitým nápisem o znění "Jak nikt znamy różnicę - lecz teraz nasze są" (Jak nikdo známe rozdíl, ale teď naše jsou – Katowice) a na pásech přes celou tribunu nápis "KATOWICE". Ve druhé půli domácí nad hlavami rozprostřeli podobiznu badboye a otočený znak Ruchu, ve kterém byla zaražena sekyra. To doplnil jasný transparent "Psychoza nienawiści" (psychóza nenávisti). K tomu bylo odpáleno množství pyrotechniky, od rací přes dýmy po žluťáky.

GieKSa po tomto utkání dostala také půlroční výjezdový zákaz. Po odpálení hromady pyra bylo utkání na 6 minut přerušeno. Na plotě vzplál také tzv. koberec z šál Ruchu, nějaké pyro se objevilo i na hrací ploše a před zápasem došlo k menší potyčce s ochrankou právě při pašování pyra a získaných šál.

Baník na tohle derby obdržel 250 lístků, nakonec vyrazilo nějakých 240 Chacharů. Nápomocni byli družebním přátelům jak Ultras, tak chuligani FCB.

Na stadionu utkání přihlíželo 7.100 diváků. A Ruch zvítězil 2:1.

Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Článek vznikl ve spolupráci s L.-Havířov.

Foto: Gieksa.pl + Gieksarze.pl

Autor: DD

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace