o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Euro 2012: Report ze včerejší návštěvy Wroclawi

navštívili jsme středa, 13.06.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/euro-2012-report-ze-vcerejsi-navstevy-wroclawi/1/4161.jpg?width=570

Včera jsme navštívili fotbalové Euro, respektive polskou Wroclaw, kde se Česká republika utkala s Řeckem. Cestou k severním sousedům potkáváme desítky automobilů, které jsou v mnoha případech vyzdobeny vlajkami a osazenstvo vozidel je v národních barvách. Samotná cesta probíhá bez větších komplikací na hranicích nás mapuje helikoptéra a policie, která však nikoho v našem dohledu nezastavovala.

Před Wroclawí u sjezdu z dálnice se vybírá mýtné a tam je již spousta českých aut, které troubí a ze stažených okýnek skandují. Ve městě už to žije českým způsobem. Tisíce fanoušků popíjí pivo, baví se a ladí formu na podvečerní duel.

S dostatečným předstihem míříme omrknout stadion, kde je nám oznámeno, že s pořádným foťákem a kamerou nás tam nepustí, a tak dáváme věci do auta a jsme vyzbrojeni pouze malou kapesní kamerou (na stadionu však bylo podobných foťáků a kamer desítky, takže pokud se chystáte na nějaký zápas, tak když neuspějete u jedné vstupní kontroly, jděte druhou...).

Na stadionu je hodinu před zápasem tisíce Čechů, které dostává do provozní teploty spíkr na ploše, který učí fanoušky dělat mexickou vlnu (asi po fiasku s Ruskem...). Na hrací ploše se prohání děti, které dělají doprovodný program formou jakých si choreografií. Při čtení sestavy jsou všichni hráči vítáni bouřlivým potleskem. Když hlasetel doplní sestavu o trenéra Michala Bílka, ponoří se stadion do uhlušujícího pískotu.

Sektory jsou slušně zaplněny a je jasné, že Češi budou mít na krásném stadionu WKS domácí prostředí. Úvod zápasu je z říše snů. V šesté minutě vedeme 2:0 a nutno říct, že když desetitisíce fanoušků zařve gól, tak se ve vás cosi pohne, ale pokud budeme povzbuzování nazývat supportem, tak ten byl docela slabý. Mnohokrát se stávalo, že levá strana nevěděla co dělá pravá a protější sektory ani nemluvě. Do toho polští diváci skandovali Polska, Polska a relativně malá hrstka fanoušků Řecka se bavila po svém. (jak jsme se dostali do řeckého sektoru se dočtete níže). Až příliš mnoho skupinek se snaží rozeřvávat stadion a to působí chaoz. Bohužel některé nezvedne ze sedadel vůbec nic...

Řekům se podařilo snížit a nervozita ze hřiště se promítá i do hlediště. Nakonec to náš tým zvládl a případný postup ze skupiny mají svěřenci trenéra Bílka ve svých rukou. Nezbývá nám než si přát, že se to snad do budoucna s atmosférou na reprezentaci někam pohne, protože nyní je to slabé. Takový dav musí šlapat úplně jinak. A proto Vlajkonoši povstaňme!

Jak se dostat ze sektoru domácích do sektoru hostů...

Samotný vstup na stadion má dvě úrovně. První je osobní prohlídka, po které vás, s platnou vstupenkou, pustí do areálu. Druhá kontrola je u turniketů přímo na stadion. Každá vstupenka je označena barvou sektoru a vstupní bránou, takže se vám může stát, že budete muset celý stadion obcházet, protože vás “odbaví“ pouze na bráně, kterou máte na vstupence.

Všude je velké množství pořadatelů, kteří vám poradí, ale často vás budou i prcat... Na stadionu se nesmí kouřit (v řeckém sektoru to nebyl problém). Nesmí se stát na schodech ani u zábradlí (opět v Řeckém sektoru nebyl problém). A nepustí vás z jednoho sektoru do druhého. Respektive se tak tváří. Naši vstupenku dáváme zoufalému fanouškovi, kterého pořadatelé nechtěli pustit do sektoru za svými kamarády. Dotyčný ztratil mobil, měl vstupenku do jiného sektoru jak jeho kamarádi se kterými by se po zápase hledal pouze těžko, a tak mu dáváme vstupenku naši.

Bez vstupenky míříme po schodech vzhůru, zapínáme kameru a pokoušíme se z českého sektoru dostat na druhou stranu stadionu do sektoru řeckého. Po dvou minutách jsme přímo mezi řeckými fanoušky. Nikdo nás nekontroluje a na rozdíl od českého sektoru se v tom řeckém smí kouřit, stát a pohybovat dle libosti... Na co nesmyslná opatření, které lidi jenom naserou, když si stejně každý může kam chce...

Autor: mr

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace