o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Fanoušci vs. Média - díl čtvrtý: ČR-Polsko

sobota, 05.01.2013 - přejít do komentářů
Známá fotka TV NOVA, která "představovala" česko-polské družby
/titleImg/fanousci-vs-media-dil-ctvrty-crpolsko/1/4707.jpg?width=570

Česká republika - Polsko

Datum utkání: 10. října 2009

Místo konání: Generali Arena, Praha

Počet diváků: 14010 (69% z kapacity 20374 diváků)

Vstupní informace:

Zápas se hrál v rámci osmého hracího dne evropské části kvalifikace o postup na Mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Čeští fotbalisté udolali Poláky po brankách Necida a Plašila 2:0.

Chuligáni České republiky:
Při zápasech se dodržuje tzv. reprezentační smír chuligánských táborů, tzn., že všechny české skupiny vystupují jednotně. Síla Čechů se ale ani zdaleka nemůže rovnat jejich polským protějškům.

Chuligáni Polska:
Pro polské chuligány platí výrazný extrém. Reprezentační smír mezi největšími a nejsilnějšími polskými tábory dodržován není. Na výjezd národního mužstva proto nejtvrdší chuligáni takřka necestují! S reprezentací Polska tak jezdí pouze „slabší“ a méně početné tábory hooligans.  

Bezpečnostní opatření:
Zápas provázela největší bezpečnostní opatření spojená s fotbalovým utkáním v historii České republiky! V ochozech bylo na 600 pořadatelů, v ulicích zajišťovalo pořádek až 1000 policistů.

Média:
Jak už bývá zvykem, polským chuligánům se věnují všechny deníky i televizní stanice s velkým zájmem. Opět šíří atmosféru strachu a paniky a upozorňují na řádění polských hooligans v nedávném utkání na Slovensku.

IDNES.CZ
Tradičně nejvíce článků věnoval polským hooligans idnes.cz. Předkrmem se stal článek o nejtvrdších chuligánech v Evropě s příznačným názvem: Žebříček fotbalových chuligánů: blbí a blbější - čtěte zde

„Na čele pomyslného žebříčku stojí Poláci, neboť si do nepochopitelných činů ještě zavedli nepochopitelné pravidlo. Při zápasech reprezentace se – na rozdíl od jiných zemí – nemaže nepřátelství mezi gangy napojených na jednotlivé kluby.“
Pravda. Netřeba nic dodávat.

To vedlo v roce 1994 před utkáním s Anglií ke smrti mladíka z tábora Chorzowa ubodaného "nepřáteli" z Krakowa. Chuligánství je často úzce spjato s takovými odpudivými jevy, jako jsou nacionalismus a neonacismus. Na polských stadionech byly donedávna k vidění nápisy "Arbeit Macht Frei" (Práce osvobozuje), jež stály v průčelí koncentráků.
Pravda. Nutno podotknout, že od roku 1994 se mnohé změnilo, a aby se předešlo podobným incidentům, nejtvrdší jádra těch nejproblémovějších chuligánů sdružených u velkých polských klubů skutečně výjezdy s polskou reprezentací neabsolvují. 

Bezpečnostní opatření pak popisuje redakce idnes.cz v článku: Policie obsadí hranice, problémové Poláky nechce pustit do Prahy . Poněkud zastrašující článek však přinesl idnes.cz o několik hodin později: Do Prahy míří stovky Poláků bez lístků na fotbal. Z jejich pověsti jde strach

„Vstupenku na Letnou, kde se zápas v sobotu večer hraje, si zatím koupily dva tisíce Poláků. To je zhruba polovina odhadovaného počtu fanoušků, kteří pravděpodobně přijedou. "Vstupenky se dají koupit jen v Polsku," poznamenal Synecký. Je pravděpodobné, že stovky fandů přijedou bez lístků.“

Lež. Avšak dá se pochopit. Článek byl totiž publikován 4 dny před samotným utkáním, nakonec se ukázalo, že takřka všichni Poláci si zakoupili platné vstupenky. Bez lístku se ocitlo jen několik desítek fanoušků polské reprezentace.

SPORT.CZ
Tento server zmapoval v jednom článku dění okolo polských fanoušků: Odjezd polských fanoušků je bez problémů, zadrženo 18 z nich
Situace po zápase byla klidná:

„Polští fotbaloví fanoušci opouštějí po sobotním kvalifikačním utkání Českou republiku zatím bez problémů. Při jejich nočních i ranních přesunech na hranice vlaky, auty i autobusy policie nemusela zasahovat u žádné výtržnosti či jiné mimořádné situaci.

Bez incidentů se obešla také cesta fanoušků obou týmů nočním vlakem Excelsior, kterým z Prahy odjelo po půlnoci asi 120 Poláků. Po příjezdu do Bohumína na Karvinsku, kde polští fanoušci čekali zhruba dvě hodiny, pokračovali v klidu osobním vlakem do Katovic.

Policisté podle něho doprovázeli na cestě z Prahy i tři autobusy Poláků, poslední z nich měl přejet hranice po 10:00. "Ani v silniční dopravě zatím nedošlo k žádnému omezení. V souvislosti s přepravou fanoušků jsme nezaznamenali žádnou dopravní nehodu ani omezení provozu," dodal mluvčí.“

Před zápasem došlo k menší potyčce pouze u vstupu k sektoru hostí:

Naopak před zahájením utkání, v němž český tým porazil Polsko 2:0, potvrdili polští fanoušci svoji špatnou pověst. Část z nich napadla pořadatele a pokusila se vniknout na stadion bez vstupenek. Strhla se bitka s policií, vzduchem létaly dělobuchy a dýmovnice.

Počet zadržených Poláků v Praze nakonec vzrostl na 18, řekla ČTK mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Všichni už byli propuštěni. Tři ze zadržených se dopustili trestného činu útoku na veřejného činitele, ostatní jen přestupků. Přestupky vyřešila policie udělením pokuty, třem obviněným hrozí až tři roky vězení. Podle Zoulové nebyl ale důvod držet je v cele, prý se nebudou vyhýbat soudu.

Pod čarou:
Na utkání Česko - Polsko podle policie přijelo až 4000 polských fanoušků. V Praze zasahovalo 1000 policistů. Policie zatím zásah proti nim nevyčíslila a podle pražské mluvčí ani sumu zveřejňovat nebude. "Není důvod, šlo o zajištění veřejného pořádku," dodala Zoulová. Po zápase už policie proti fanouškům zasahovat nemusela.
Zajímavá informace. Policie ČR sice podle zákona nemusí zveřejnit částku, na kterou ji vyšel zásah, nicméně podle odhadů se jedná zhruba o sumu kolem pěti milionů korun. Pět milionů korun bylo vynaloženo kvůli třem trestným činům a patnácti přestupkům.

TN.CZ
Server tn.cz je jakousi prodlouženou rukou TV NOVA.  Jak už to tak u TV NOVA bývá, její redaktoři stvořili opět velmi „úsměvnou“ a výrazně zmatenou reportáž: Kvůli polským rowdies chystá fotbalový svaz největší manévry v dějinách

V první části reportáže je představeno řádění Poláků v Bratislavě. Velice zajímavou informací pak představuje reportér NOVY, když divákům sděluje, že se dokonce domlouvala bitka na poli či louce za Prahou, ne ovšem mezi oběma národy, ale mezi česko-polskými koalicemi. Tyto koalice ale byly vytvořeny velice prazvláštně, viz obrázek přímo z reportáže . Slavia Praha měla jít do boje společně s Brnem a Gornikem Zabrze, Slovácko po boku Ruchu Chorzow a Ostrava po boku Opavy, Trnavy a Katowic.
Ani jedna z těchto družeb neexistuje!

Shrnutí:
Kvalifikační zápas o postup na MS 2010 v Jihoafrické republice provázela nejpřísnější bezpečnostní opatření, jaká byla v České republice doposud k vidění v rámci fotbalového zápasu. Mediální scéna neponechala nic náhodě a opět chrlila jako na běžícím páse články o neurvalosti polských fanoušků.

Policie ČR se za peníze daňových poplatníků důsledně a svědomitě připravovala na velkou spoustu rvaček a problémů, které budou s polskými chuligány. Bohužel si zapomněla zjistit, že nejtvrdší chuligánské gangy Poláků nejenom neuznávají reprezentační smír, na což policie přišla, ale že díky tomu také povětšinou bojkotují zápasy národního týmu a zůstávají doma. Další chuligáni sice cestují s polskou reprezentací, ale jsou to tábory mnohem méně početné a nebezpečné.

Výsledkem mediální štvanice na polské fandy a opatření za pět milionů korun byla jedna rvačku u bran stadionu a 18 zadržených Poláků.

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace