o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Football Factory: Rozhovor s fanatiky z Mostu

Football Factory sobota, 26.12.2020 - přejít do komentářů
Aktivní fanoušci mosteckého fotbalu se po letech mohli vrátit na tribuny...
/titleImg/football-factory-rozhovor-s-fanatiky-z-most/1/9661.jpg?width=570

Čtyři dlouhé roky čekali fanoušci mosteckého fotbalu, aby se mohli vrátit zpět na fotbalové tribuny a mohli podporovat svůj klub. 

„Během této doby se zde chodilo na hokej, navštívili se zápasy Jablonce v evropských soutěžích a zápasy reprezentace U-21 společně s Vlajkonoši. Tuto dobu jsme si také krátili společně v hospodách, kde jsme vzpomínali na dobu Baníku Most, na zápasy a všechny zážitky, které jsme s klubem zažili,“ stojí v rozhovoru s fanoušky Mosteckého fotbalu v posledním Vydání Football Factory.

Než se však fanoušci Mostu mohli na tribuny vrátit, tak si museli přeci jen počkat a museli přečkat i snahy o znovuzrození, které však nebylo ze strany aktivních fanoušků podporováno a dokonce došlo k přerušení utkání daného klubu, který měl navazovat na původní mostecký klub.

„V průběhu prvního poločasu pronikáme za jednu z branek, kde se roztahuje choreo, odzpívá se pár chorálů Baníku a poté můžeme zamířit k rohovému praporku, kde se odpaluje větší množství pyrotechniky včetně dělobuchů, a utkání se na několik minut přerušilo. Následuje ještě pár pokřiků a cca šedesátičlenná skupina mosteckých opouští stadion,“ stojí v rozhovoru. I poslední snaha o znovuzrození klubu byla ze strany aktivních fanoušků vnímána skepticky, ale nakonec nový klub podporu aktivních fanoušků přeci jen získal.

„S návratem Baníku na fotbalové mapy se vrátili i fanoušci na českou ultras scénu. Současný kotel stojí na starých tvářích z druholigové doby Baníku, ale objevili se i noví členové. Je znát, že zde lidem fotbal během 4 let chyběl a nyní si to všichni užívají na 100 %. Již během přípravných zápasů jsme se scházeli v počtu 15 až 20 lidí, a tím jsme ukázali, že stojíme za nově vzniklým klubem,“

„V prvním ostrém utkání jsme vyzvali v poháru třetiligový Králův Dvůr a dalo by se říct, že to byl návrat ve velikém stylu. V domácím sektoru se nás sešlo přibližně 50 i díky podpoře Jablonce a Liberce. Během utkání se prezentujeme menší choreografií a větším množstvím pyrotechniky, ostatně jako pak už každý náš zápas. Po fanatickém devadesáti minutovém supportu nás hráči odměňuji výhrou a postupem do dalšího kola poháru a mohly začít bujaré oslavy.

„Během domácích ligových zápasů se nás schází cca 40, tedy pokud se nejedná o středeční dohrávku. Prezentujeme se starými i novými chorály, vlajkami, dvěma choreografiemi a pyrotechnikou.“

„Na venkovní zápasy před nucenou pauzou jsme se podívali čtyřikrát, kde jsme ani jednou nechyběli. Za zmínku stojí poslední ligový zápas na Kladně, který se hrál za zavřenými branami, kde Baník zpečetil své letošní ligové působení. Za plotem se nás schází přibližně 40 až 50, opět za podpory našich přátel. Během zápasu support probíhá za jednou z bran stadionu, kde jsme vystavěli provizorní tribunu a narazili sud piva. Těsně před koncem zápasu jsme chtěli poděkovat našim hráčům přímo na stadionu a pronikli jsme na tribunu, kde se však po chvilce objevili ACAB a bezhlavě zasáhli proti nám. Výsledek: tři zadržení. Sezóna se přerušila v momentu, kdy bylo ideálně vše započaté pro náš návrat do ČFL,“

Celý rozsáhlý rozhovor o délce třinácti dotazů naleznete ve Football Factory číslo 69, který si můžete ZAKOUPIT ZDE.

V tištěném rozhovoru naleznete odpovědi na tyto otázky:

1. V Mostě jste si užili docela dlouho fotbalovou přestávku, jak jste si čekání na nový klub "krátili"? Navštívili jste za tu dobu, jako skupina, jiné zápasy? Byla vůbec vize, že by se mohl fotbal do Mostu pod hlavičkou Baníku někdy vrátit? 

2. Pokud nás paměť neklame jednou jste dokonce přerušili v rámci protestu zápas konkurenčního mosteckého klubu MFK, můžeš nám celou akci popsat?

3. Můžeš nám popsat, co vše předcházelo tomu, než jsme mohli opět na tribunách vidět vyvěšené mostecké zástavy? 
 
4. Jak hodnotíte po fanouškovské stránce svůj návrat na tribuny? Kolik osob čítá domácí sektor a jaké pošty jste zaznamenali na výjezdech?
 
5. Jak to u Vás vypadá s mladými fans? Je těžké v Mostu přivést k fotbalu a aktivnímu fandění současnou mládež?  

6. S Mostem, alespoň pro dřívější generaci, byla neodmyslitelně spjata chuligánská skupina "Brux Vandals", která nejednou zatopila věhlasnějším soupeřům. Je šance, že se ještě někdy objeví na zápasech mosteckého Baníku vlajka BV?
 
7. Lze cítit na tribunách absence pořádného rivala, nebo se zatím vezete na vlně euforie po obrození klubu? 

8. Propagujete svůj klub i mimo fotbalové tribuny? 
 
9. Jak to v současné době vypadá se stadionem?  Budete nadále působit v areálu Souše, nebo se plánuje přechod na dřívější domovský stánek "Josefa Masopusta?"
 
10. V roce 2008 se Most rozloučil s nejvyšší soutěží, celkem jste v lize strávili tři sezóny. Můžete vypíchnout fanouškovské momenty, který Vám z těchto časů uvízly v paměti? Samozřejmě můžete vytáhnout i něco jiného.
 
11. Most patřil do tzv. "severočeské koalice". Návštěvy na trase Jablonec - Most nebyly vůbec žádným tajemstvím. O to víc některé asi šokovalo, že družba s Jabloncem byla oficiálně ukončena... Lze objasnit, proč se tak stalo? Nyní vše zase vypadá pro Vaši koalici v pořádku, když jste se v létě 2020 objevili na turnaji v Liberci, nebo na několika Vašich zápasech visely i vlajky spřátelených týmu ze severu.
  
12. Bylo podle Vás dobrým krokem sjednocení téměř všech fanouškovských ekip na demonstraci v Praze? Měl by podle Vás tento trend pokračovat i na zápasech fotbalové reprezentace? 
 
13. Můžeš nám popsat Vaši fanouškovskou strukturu? Fungujete jako jedna větší skupina, což by asi při mosteckých počtech bylo ideální, nebo se ještě dělíte na menší buňky? Nemyslíš, že přílišné škatulkování všeobecně škodí naší scéně? Kdy se každý spíše stará o svou skupinu, než o celkový obrázek daného táboru? 

Autor: Mara

z domovarozhovorysvět hooligansFootball Factory

FK Baník Most

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace