o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

FotoReport: SK Rapid Vídeň - Red Bull Salzburg

Foto report sobota, 09.04.2016 - přejít do komentářů
Fotoreport z rakouské soutěže
/titleImg/fotoreport-sk-rapid-viden-red-bull-salzburg/1/7467.jpg?width=570

Uplynulý víkend se v rakouské nejvyšší soutěži odehrálo utkání druhého SK Rapid Wien proti vedoucímu celku ligy, týmu Red Bull Salzburg. Veliká očekávání domácích fanoušků, kteří doufali ve zdramatizování boje o titul, se nenaplnila a po remíze 1:1 si salzburský tým udržel na čele tabulky čtyřbodový náskok. Zápas sledovalo na stadionu 24 800 diváků, ti si krom napínavé hry mohli užít i občasnou pyrotechnickou vložku, pěkné choreo domácích a především kvalitní support. K žádným střetům fanoušků v den zápasu podle všeho nedošlo, policie prošetřuje pouze jednotlivé incidenty spojené s používáním nepovolené pyrotechniky.

SK Rapid Wien přivítal Red Bull Salzburg v neděli 3. dubna od 15:00 na vídeňském stadionu Ernsta Happela. Zde má Rapid do konce sezóny dočasné útočiště, přičemž od července tohoto roku by již měl hrát na svém nově budovaném Allianz stadionu ve čtvrti Hütteldorf. Na stadion s kapacitou přes 50 000 si našlo cestu 24 800 diváků. Něco mezi 300 až 400 z nich se vměstnalo do sektoru hostí, nejvíce zaplněny pak byly již tradičně sektory D a C v oblouku, kde se schází domácí ultras.

Ti ještě před výkopem roztáhli ve svém sektoru nápis hovořící o tom, že znak Rapidu je neměnný a že by to tak mělo i nadále zůstat. Nápis měl být pravděpodobně jak vzkazem pro vedení, jenž už prodalo např. název nového stadionu, tak i připomenutím stigmatu, které si hosté ze Salzburgu nesou díky těsnému spojení jejich klubu s nápojovým koncernem Red Bull. Nápis navíc předznamenal hlavní a jediné choreo domácích – zelenobílou kartoniádu a plachtu vyobrazující znak Rapidu, v němž byl název klubu tvořen pěti velikými vlajkami. Vše doplněno nápisem: „Talíř patří do Hütteldorfu,“ což odkazuje na trofej pro vítěze rakouské bundesligy a domácí čtvrť zelenobílých.

Od počátku zápasů na tribunách jasně dominovali domácí. Hosté byli vzhledem k menšímu počtu slyšet pouze ve chvílích, kdy se zelenobílý kotel odmlčel, a nutno podotknout, že k tomu takřka nedocházelo. Oba tábory odpálily v první půli menší dýmovnice, nicméně pyrotechnikou se po celý zápas spíše šetřilo. Nejvíce jí tak bylo k vidění z kraje druhého poločasu, když šel Rapid do zaslouženého vedení 1:0, a poté v 75. minutě, kdy začíná tradiční tzv. „čtvrthodinka Rapidu“. Jako naschvál ve stejnou chvíli Salzburg srovnal na 1:1, což ale domácí zchladilo jen na moment a i přes patrné zklamání až do konce zápasu fandili výborně a po jeho ukončení poděkovali hráčům za bojovný výkon a předvedenou hru.

Atmosféra na stadionu byla díky domácím výborná, je nicméně škoda, že celková návštěva nebyla o něco vyšší. Samozřejmě 24 800 diváků vzhledem k návštěvnosti rakouské ligy či vzhledem k ligovému průměru Rapidu – přes 16 tisíc na zápas, není málo, ale vezmeme-li v úvahu, že šlo o jeden z rozhodujících duelů v boji o titul, mohlo utkání přilákat do ochozů i více fanoušků. Derby s Austrií v říjnu minulého roku sledovalo 32 200 diváků, evropské poháry pak domácí soutěž válcují rozdílem třídy – průměr na utkání je bezmála 40 tisíc.

Přihlédneme-li k těmto číslům, je možná škoda, že kapacita nově budovaného Allianz stadionu bude pouze 24 200 diváků, protože s přesunem do vlastní moderní arény lze očekávat ze strany fanoušků zelenobílých zvýšený zájem o všechna utkání. To dokumentuje i fakt, že z nabízených 15 tisíc permanentek na sezónu 2016/2017 bylo již nyní 10 tisíc prodáno. Výše zmíněná čísla jsou tak alespoň příslibem toho, že by mohlo být na Rapidu vyprodáno pravidelně.

Opačný vývoj pravděpodobně čeká v následujících sezónách vídeňskou Austrii. Rekonstrukce domácí Generali areny znamená, že fialoví převezmou od městského rivala klíče od stadionu Ernsta Happela a další dvě sezóny stráví v nuceném exilu. A jestliže nejnižší ligová návštěva Rapidu – 12 300 diváků, působila na padesátitisícovém stadionu nepatřičně, fanoušci Austrie se na něm se současným průměrem přes 7 tisíc na zápas doslova ztratí.
 

Autor: David Stránský (DS)

Autor: DD & ds

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace