o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Glosa: TAK NÁM TO ZASE VŠECHNO ZAČALO

středa, 14.08.2013 - přejít do komentářů
Je za námi první měsíc ligové soutěže a jeden z našich redaktorů si připravil glosu
/titleImg/glosa-tak-nam-to-zase-vsechno-zacalo/1/5179.jpg?width=570

Nejvyšší soutěž je v plném proudu, máme za sebou první čtyři kola, což je čas si shrnout, co jsme za tu dobu viděli a jak si vedly české tábory na evropské scéně. Liga nám začala šlágrem, který se bude na podzim velmi těžko překonávat. (SKS-FCB)

Média se klasicky předhánějí ve fantasmagorických scénářích,lid děsí spekulacemi o počtu nasazených policistů, a snaží se minimálně v obyvatelích Hl.města vyvolat panické představy před nájezdem zdivočelých fandů z dálného Slezska.Ke smůle Novy a jiných mediálních hnojů však nedošlo k žádnému veřejnému narušení pořádku a TV kamery se tak musely uspokojit alespoň s pár opilci ve vlaku.  Slavia hostila Chachary, a o ultras produkci nebyla nouze.

Hostů přijelo přes 800, všichni oděni do bílého trikotu, a prezentovali se jak opticky, tak po pyro stránce. Stejně tak domácí si připravili několik ultra produkcí, pyrem taky nešetřili a tento zápas tak nastavil laťku hodně vysoko. Nelenili ani technici a údržbáři v Edenu, kteří v druhém poločase vypnuli reflektory, což nevypadalo taky úplně zle.

Do ligy se nám vrátila Bohemka. S ní i vršovičtí Klokani, kteří si hned v prvním kole doskákali pro pětku na půdě plzeňské Viktorky. Plzeň je však fotbalově trošku jinde,než zbytek českých mančaftů a tak si z toho snad Bohemáci tolik nedělali. Pro pětku si však doskákali i v druhém kole v Brně..Vše pak napravili výhrou nad českým Palermem - Příbramí, kterou vede slavný Franz Tataráček , v útoku řádí známý komik Švancara a z hora to všechno řídí Jarda Starka.

O zábavu tam mají teda postaráno na 100%. Bohemka tradiční to český tábor, pravidelně vyvolává bouřlivé debaty a mnoho názorů, já - zastánce tradice, jsem však za Bohemku rád a doufám , že v české lize budou Klokani hopsat i další sezóny,protože když vidím, které tábory o soutěž níž se chvástaly prvoligovými ambicemi, tak je mi trošku nevolno v žaludeční oblasti.

V prvním kole ještě zajížděla Sparta na půdu Jihlavy a když nevyšly katastrofické scénáře v pátek v Edenu, tak alespoň tady čekal nejeden novinářský pisálek na hordu zběsilých fans Sparty, kteří budou paralyzovat oblíbeny kraj našeho pana Prezidenta.

I tentokrát však byl klid a mír, o což se údajně postarala i výborně připravená pořadatelská služba, která si však podle zjevu spletla fotbalový zápas s castingem  na pokračování Star Wars. Český fotbalový svaz volá po bezpečnosti na stadionu, touží po publiku složeném z rodin, a přitom sám schvaluje pozuby ozbrojené členy security , jejichž IQ je srovnatelné s velikostí mých bot ( mám 45).

O týden později byli mnozí zvědaví na to, jak se v brněnském azylu předvedou znojemští. Při vší úctě k nim se předvedli tak, že druhá liga pro ně byla a bude naprosto dostatečným limitem. Ale třeba je podceňuji a od nového roku se budou doma ve Znojmě prezentovat jak se sluší a patří...Uvidíme. Český fanoušek však v druhém kole zažil naprostou revoluci.

V Příbrami se objevilo pyro! U domácích fanoušků! První vlaštovka jaro nedělá, jestli však v tomto budou pokračovat, budiž... Dokonce téměř zaznamenali i návštěvu kola, k čemuž jim však pomohla početná plzeňská výprava.

Začátkem srpna se pak sehrály dva velmi zajímavé souboje. Do mistrovské Plzně zajíždí ostravský Baník, jehož cca 500 fanoušků přijíždí opět v bílém a před zápasem zabavují domácím jednu zástavu. Oba tábory se starají o skvělou atmosféru,nechybí pyro, ultra produkce a naše scéna tak zažívá další šlágr na tribunách. O den později vyráží Sparťané do Brna. Návštěva skoro atakuje desetitisícovou návštěvu a domácí se předvádějí velkých choreem.

Během zápasu dochází taky k nešťastné události, kdy zřícený strom padá na několik fanoušků Brna, kteří se snad z nehody dostanou ve zdraví a brzy se vrátí na ligové stadiony! Jeden vynalézavý fanoušek Zbrojovky pak jde v reflexní vestě směrem k hostům a strhává jim jednu vlajku. Tento čin rovněž odstartoval bouřlivé diskuze a internetové souboje, ale nechť si obrázek udělá každý sám.

Nutno podotknout , že i v sektoru Sparty vlaje jedna zástava Zbrojovky a o týden později další dvě na Letné.

Tento víkend byl především a nejspíš i bohužel ve znamení fanoušků Bohemky a policie. Členové pořádkové jednotky nelení a po zápase bijou všechny, kteří stojí kolem a ukazují tak, že na fotbal nepřišli zbytečně a léčí si tak komplexy ze sobotního večera stráveného v práci. Nadílku dostávají údajně i ženy a několik nezletilých. Policisté taky sdělují, že oblíbené rozbušky hozené do davu fans měly mít uklidňující efekt.

Já nevím no. Několikrát jsem je zažil také, a jestli byl ve mě tehdy pocit uklidnění bych neřekl,ale když to ti páni uniformovaní řekli, že to bylo pro uklidnění , tak teda asi jo...


Evropa

Hned čtyři čeští zástupci byli vysláni do fotbalové Evropy reprezentovat naši vlast. Moc se to nepovedlo Spartě, která vypadla s neznámým Hackenem. Výjezdovou nulu si však ve Švédsku nepřipsali, což lze hodnotit pozitivně.

Plzeňští dostali soupeře jako lusk a to bosenský Željezničar. Fotbalově to velký problém být neměl, po fans stránce už to byl tábor jako hrom. Na západ Čech příjíždí kolem 500 vyslanců z Balkánu, kteří pomáhají k celkově vynikající atmosféře zápasu.

O týden později už to taková sranda není a ze Sarejeva přicházejí zprávy o zraněných Viktoriánech. Ti také tratí během odvety jednu z vlajek a domácí si tak připisují slabou náplast za vypadnutí z Evropy.

Dalším soupeřem Viktorie byl estonský Nomme Kalju, o jehož existenci věděli nejspíš ti největší fotbaloví znalci. Plzeň hladce postupuje dál, což se dalo čekat, v Estonsku se objevuje za několika vlajkami několik Čechů a do Česka prozměnu nepříjíždí žádný Estonec, což se čekat taky dalo.

V dalším kole čeká Plzeň slovinský Maribor,což už taková sranda nebude a nechme se překvapit, jakých výjezdových čísel se dočkáme od obou táborů.

Liberec nejprve s mírnými komplikacemi přešel přes lotyšskou Rigu, pak narazil na FC Curych, se kterou přijelo na sever Čech asi i několik studentů výtvarného umění, jelikož se starají o výzdobu města ve svůj prospěch v noci před utkáním. Nic platné jim to nebylo, prohrávají oba zápasy a v Evropě končí.

Velkého úspěch dosáhl taky Jablonec, který vyřadil norský Stromsgoset a v dalším kole se podívá do slunné Sevilly. Ani Jablonec nezaznamenal na severu výjezdovou nulu, naopak jeho fanoušci byli celý zápas slyšet a snad se neztratí ani ve Španělsku.

Tak jsme to srhnuli, máme se na co těšit, protože se schyluje k zápasu Plzně - Sparty, který bude velmi zajímavý v ochozech, tak na hrišti, o týden později se bude chtít ukázat Zbrojovka u Chacharů,ti pak na Letné... Do toho Evropské soutěže se třemi českými zástupci, repre přátelák s Hungarií, já myslím, že je na co se těšit ne ? 

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace