o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

III. glosa - takový byl říjen...

z domova čtvrtek, 07.11.2013 - přejít do komentářů
Derby které tu dlouho nebylo, svatý Václav v podání Chacharů i plná Stínadla
/titleImg/iiiglosa-takovy-byl-rijen-/1/5458.jpg?width=570

Po necelých dvou měsících, které však přerušila zbytečně dlouhá repre pauza je čas si shrnout to nejdůležitější, co jsme za tu dobu viděli.

Deváté kolo nám začalo pátečním utkáním mezi Spartou a Slováckem. Skoro sedmitisícová návštěva viděla hned pět branek, a zápas provázela solidní atmosféra, o kterou se staral jak domácí, tak i hostující kotel, který si připravil jednoduché mávačky.

O den později pak téměř vyprodaný stánek v Plzni sleduje bezbrankovou plichtu s Duklou a v neděli se odehrávají dvě , docela zajímavé události. Podceňovaný Baník přejíždí favorizovaný Liberec a Chachaři si připravují proti libereckým transparenty, ve kterých vyjadřují svůj názor na libereckou skupinu Supras Core.

Po utkání Jablonec - Slavia jsou v Praze napadeni hráči SKS zhruba třiceti maskovanými fans,kteří radikálně dávají najevo svůj hněv z výkonů plejerů jejich klubu.

V kole desátém pak ve svatý den 28.9. 2013 dochází hned ke třem zajímavým zápasům včetně šlágru v podobě derby pražských S. Brněnští zajíždějí do Olomouce, kde tradičně ukazuje policie svou neskonalou demenci, když bezdůvodně napadá několik Zbrojováků, jednomu dokonce maže z mobilu videozáznam, na kterém je zachycen neadekvátní zásah PČR. Chachaři (600) míří  do Uherského Hradiště, kde předvádějí slušný support a především krásné choreo s vlasteneckou tématikou. Později přidávají mávačky i pyro. Zahanbit se rozhodně nenechali ani Fanaticos, kteří se vyšvihli chorem ,,Silnější než smrt,, které hezky okořenili pyrem a balonky.

Naprostý vrchol kola (nejspíš i podzimu) přichází večer. Do Edenu míří tisíce Sparťanů, připravení jsou i Slávisté. Pochod ACS provází obrovské množství pyra, střetů s policií a bohužel i sebraných. Domácí si připravují velké choreo pro největšího Slávistu - Pepi Bicana, a ,,zdraví,, své bývalé hráče Váchu a Dočkala. Sparťané vyprodali svůj kotel, a další stovky se jich tísní po okolních sektorech. Ti si pro změnu připravili efektivní lesklé fólie v barvách svého klubu, a rozhodně nešetřili ani pyrem, které v mnoha případech končí na hrací ploše. Po odpískání konce zápasu se pak několik desítek Sparťanů vydává na hrací plochu za hráči, nelení ani Slávisté, kteří miří na hřiště také, a pomalu to vypadá , že se schyluje k naprosto triumfálnímu střetu přímo na hrací ploše. Zákon však zasahuje a vášně krotí.

Nutno podotknout, že před zápasem, i po něm dochází v Praze k velkému množství potyček mezi fans s různými úspěchy pro jednotlivé tábory a myslím, že jak sešívání, tak rudí zaslouží naprosté absolutorium. Média se pak ostře pouštějí do trénera letenských Lavičky, který se sympaticky loučil a objímal s fanoušky, a je označen za chuligána a jeho chování za naprosto nepřijatelné.Jeden nejmenovaný politik se pak nechal slyšet, že by se zapalování pyrotechniky mělo nekompromisně trestat.Ano, člověkovi, který podporoval před 15 lety bombardování Sarajeva a americké intervence všude možně, najednou vadí troška dýmu na fotbale. Zajímavé.

V jedenáctém roundu se zraky médií upínají do Plzně, kde se tradičně očekává vyprodaný stadion, skvělý stadion, a spousta zábavy. Slávisté neponechali nic náhodě a přijíždí v několikasetčleném počtu,vyprodávají sektor a ženou své hráče skvělým supportem,pyrem a třeba i choreem se simpsonovskou tematikou. Domácí bojkotují první poločas , kdy se ostře ohradili proti cestovkám pořádajícím zájezdy na LM , které  tak berou místa skutečným fandům. Super! Nechybí ani spousta pyra, vzpomínka na Žita, a taky choreo o kometě a lásce. Celkově to byl další z TOP zápasů na scéně, který měl evropské parametry. Hozenou minci zvedají v Hradišti liberečtí a posílají ředidlový vzkaz do Ostravy.

Poslední víkend pak zaujal nejvíce šlágr v Teplicích, kde byla k vidění celostadionové choreo, od kterého se však S15 distancovali. Nic to nemění na faktu, že pohled na téměř vyprodané Stínadla potěšil každého českého fandu a kéž by se z této návštěvy stalo na severu Čech pravidlo. Samozřejmě nechybělo ani pyro v podání obou táborů, bez kterého to už snad ani nejde :-)  Nuda rozhodně nebyla ani v Olomouci, kde vycestovalo několik stovek fanoušků Slovácka. Zde probíhá konflikt hostů s dementní securitkou, které od jarního výprasku od Chacharů nějak zas narostl hřebínek. Boží mlýny....však to znáte. Nebude to dlouho trvat , kdy se karta obrátí a olomoucká security bude zase prozměnu ta, které bude zachranovat zdraví PČR. V pondělí pak opět několik stovek ACS míří do Liberce, kde potvrzují svoji skvělou výjezdovou formu a vyprodaný stadion U Nisy zažívá asi svoji nejlepší atmosféru tohoto podzimu.

Co se chuligánských hrátek týče, tak zaujala cesta mladých Sparťanů z Prague Boys do Polska, kde chtěli poměřit síly s Arkou Gdyniou, nicméně polské četnictvo zakazuje jakékoliv veselí. Pražanům je rovněž i dočasně zabaveno slušné množství produktů ze své dílny (nálepky,mikiny,šály,rukavice,objevil se i nůž, který však rozhodně nepatřil do boje , jak se mnozí lidé snažili ACS ,,vnutit,,) Na boje bylo nadmíru plodné derby Slavie a Sparty, o kterém jsem psal výše. Proběhl i menší střet Bohemky a Liberce. Zajímavý se zdál být i poslední pátek, kdy do Prahy míří padesátka ostravských chuligánů, soupeře pro měření sil však hledají marně, a jejich zlobu odnáší graffiti Prague Boys a značné množství symbolů tratí do rukou Chacharů brněnští Komeťáci. Proběhl také ,,mezinárodní,, střet mezi SFC Opava a Goralem Zywiec ve formátu 25/25 s možná překvapivým vítězným koncem pro Poláky.

V Evropě to pak zuří mezi fanoušky Olympique Marseille a Neapole. Ve Francii dochází k několika ozbrojeným střetům a odveta bude tak na jihu Itálie víc než zajímavá,fanoušci Neapole slibují Francouzům totální válku a peklo na zemi.Chybět určitě nebudou ani předměty,za které by se nestyděl ani učeň řeznického řemesla.  Předtím ještě stíhají Napolitáni zdemolovat bar poblíž stadionu Arsenalu, kde však posedává víceméně starší generace fanoušků s dětmi, kteří o střet rozhodně nejeví zájem. Kluci italští si nejspíš vzpoměli na hlášku z českých Pelíšků - Nebyl čas ptát se kdo je kdo.Úkol zněl jasně...

Za opakovanou pyromanii má bohužel zavřený stadion Legia Varšava, jejichž fanoušci však nelení a ve čtyřciferných počtech objíždějí se svým klubem Evropu a solidně zatápí i karabiníkům v Římě.

Reprezentace bohužel podle předpokladů vypadla ze hry o světový šampionát a podle předpokladů taky z lavičky vypadl trenér Bílek. Kdo ho nahradí zatím není jasné. Jde vidět , že FAČR má s novým trenérem tolik starostí , že nemá ani čas odpovědět fanouškovi na dotaz, proč se alespoň jedno kvalifikační utkání v dalším cyklu nehraje na Moravě, nýbrž jen v Čechách.

Největší odborník na fotbalové násilí,supermegagigatotal expert Synecký pak navrhuje prosazení povinných karet pro fanoušky po vzoru Anglie, či Itálie. Zapoměl však asi dodat, že podobné karty by měly dostávat i omezené opice z bezpečnostních agentur, které mají na agresi fanoušků nemalý podíl.

Ze zahraničí do Čech zamířila zhruba tisícovka fanoušků Manchesteru City, kteří se však prezentovali pouze popíjením alkoholu,občasným fanděním a hezkými flagami. 0 fanoušků ze Sevilly pak bouřilo v Liberci. Jestli je jejich výjezdová cifra dána faktem, že fans Sevilly nepatří zrovna k slavným výjezďákům, nebo zaúřadoval strach z pomsty polských zuřivců WKS, kteří by o osobní setkání se Sevillou měli jistě velký zájem, se neví.Několik desítek plzeňských pak cestovalo do daleké Moskvy,a podle ohlasů to jednoznačně vypadá, že výjezd to byl mnohem zajímavější než na Bayern ve společnosti stovek turistů z CK. Tady nutno připomenout skvělé gesto některých plzeňských, kteří lístky na Bayern spálili, a šaškárny s CK se odmítli účastnit. Against Modern Football v tomto případě platilo na 100%.

Jo a foťákové derby mezi Barcou a Realem skončilo líp pro Katalánce, u kterých to prý skřípe mezi vedením FCB a Messim. Spekuluje se, že motiv sporů jsou finance. No já se teda nedivím, jestli chudák musí hrát jen za nějakých 7-8 milionů týdně. To se pak fanoušci nemůžou zlobit, že se celý vyhladovělý plouží po barcelonských náměstích a hledá místo, kam by večer složil hlavu.

Fotbalu zdar, tribunám zvlášť !

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace