o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Itálie - Česko z pohledu FANS CHUCHELNÁ

blog fanoušků pondělí, 16.09.2013 - přejít do komentářů
/titleImg/italie-cesko-z-pohledu-fans-chuchelna/1/5296.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

O výletu do Itálie na kvalifikační zápas bylo rozhodnuto někdy v průběhu jara 2013. Situace v naší kval.skupině i přes předváděné výkony Bílkova výběru, nebyla ještě zcela ztracena, proto jsme se rozhodli jet do Turína. Naše rozhodnutí sice v našem okolí vyvolávalo posměch, ale my jezdíme na repre v časech "dobrých i zlých", byť já osobně bych nejraději Bílka a Peltu viděl nejraději někde v pekle, protože tam, kam dovedli tito dva pánové repre a český fotbal...,to je marasmus největšího kalibru.

Prvotním cílem bylo sehnání ubytování, neboť jsme chtěli zápas spojit s dovolenou. Objednali jsme si tedy dva útulné apartmány v lázeňském městečku Pietra Ligure nedaleko Janova na Ligurské riviéře, kde jsme navzdory kvalifikační prohře strávili báječný týden od 7.9. do 14.9. 2013.

Druhým úkolem bylo sehnání vstupenek na samotný zápas Itálie-Česko. Co se týká ceny vstupenek, tak tady by se měla "šlechta" z FAČR pořádně chytnout za nos a vzít si příklad z Italů. Cena jednoho lístku do českého sektoru....370,- Kč ???!!! Vyrazilo mi to dech při vzpomínce, že vydřiduši z FAČR chtějí např. za zápas s Arménií po českém fandovi i 400,-Kč. Mnozí z Vás, kteří jezdíte na repre, mi dáte za pravdu, že se cena lístku na repre mnohdy vyšplhá i přes tisíc korun. Pak se není co divit, že není při zápasech repre vyprodáno a to nemluvím o předváděné hře.

Do Itálie se vydáváme po zápase s Arménií, který sledujeme v hospodě, protože jsme se tentokrát rozhodli vynechat zápas, který se hrál v Edenu. Výsledek i předvedenou hru repre jsme všichni viděli a i já se přiznám, v prvních chvílích jsem chtěl, jako "vedoucí" výpravy celou akci odpískat. Ještě na území ČR jsem obdržel množství sms o kluků, kteří pravidelně jezdí na repre, že na to ve světle zápasu s Armény kašlou a nikam nejedou. Šlo opravdu o skalní výjezďáky u nichž už kalich trpělivosti přetekl.
Naší výpravy se zúčastňuje 8 lidí, kteří musí "vytrpět" :-) cestu obstarožním tranzitem. Do Itálie vyjíždíme kolem půlnoci z 6.9. na 7.9. Kvůli technickým problémům trvá bohužel naše cesta skoro 16 hodin. Zapomněl jsem podotknout, že jsme tentokráte nevzali bubny, neboť rozčarování ze zápasu s Armény je velké. V Pitra Ligure si pak krátíme čas a dny před zápasem s Italy koupáním a popíjením skvělého italského vína:-). V neděli za náma do Pietra Ligure dorážejí kluci ze Vsetína a Orlové pod vedením Ondry Lukáče...mimochodem všichni skalní fandové repre a pravidelní výjezďáci. Z našeho společného "skotačení" na pláži jste všichni mohli vidět fotky na facebookových stránkách supporters .cz.

V úterý, v den zápasu, vyjíždíme do Turína před polednem. Z Pietra Ligure je to něco přes 100 km, takže jsme v Turíně před třetí hodiny odpolední. Zajíždíme hned ke stadionu, kde je již množství stánků se suvenýry. Převažují dresy místního Juventusu, AC Torino a italské repre. Náš "vyzdobený" tranzit se ihned dostává do pozornosti italských policistů, kteří nám nedovolují zaparkovat v blízkosti stadionu. Museli jsme několikrát přeparkovávat za dohledu neuniformované dvojice policistů, za níž pomalu popojížděl anton s asi 15 acaby ???!!! Prostě policajti jsou všude stejní, takže A.C.A.B. !!!!

Když se nám konečně podařilo zaparkovat, šli jsme si pohlédnout stadion Juventusu, který i z venčí vypadá fantasticky. Muzeum Juventusu bylo zavřené, tak jsme navštívili alespoň fanshop, kde se k našemu překvapení dali koupit i originální dresy Barcelony, Manchesteru United, Celticu a dalších klubů.

Po prohlídce fanshopu jsme navštívili jednu ze zahrádek před stadionem a dali si pivko, které je v Itálii bohužel na hodně podprůměrné úrovni. Zde jsme narazili na trojici českých fandů, která přijela se zájezdem hradeckých Votroků.

Ke stadionu pomalu přijížděly autobusy s českými fandy a bylo vidět, že naše repre by mohla mít slušnou podporu. Kolem šesté hodiny se v okolí stadionu přestal prodávat alkohol a to i v supermarketech kolem stadionu. Všude naklusala ochranka, která s prodavači zabavovala alkohol. Naše skupinka narazila na benevolentní prodavačku, která nám již zakoupená piva nechala a jen doporučila, nepopíjet je na veřejnosti.

Blížil se čas výkopu, italských i českých fandů přibývalo, stejně tak stánků se suvenýry. Nikde jsme však nenarazili na šály k samotnému zápasu Itálie-Česko. Velice mě to překvapilo, ale Italové asi tím dali najevo, co si o nás myslí..., že jim jako soupeř nestojíme ani za památeční šálu.

Po sedmé hodině vyrážíme do sektoru E, který byl určen českým fandům. U vstupu dochází ke klasické buzeraci, ze strany ochranky. Přesto, že vstupenky byly zakoupeny na jméno, je vyžadován pas či občanka, je třeba překládat nápisy na vlajkách, já osobně jsem dotazován, proč je na naší vlajce rozzuřený český lev a moravská orlice se zaťatou pěstí. Šéfa sekuriťáků "oklamu" tím :-), že mu řeknu, že je máme ve státním znaku :-). Kluci z Hradce, kteří připravili choreo se Svatým Václavem rovněž musí dlouze vysvětlovat, o co jde. Tyto kontroly začínají být už i na repre zápasech nechutné, až si člověk říká, pro koho se ten fotbal vlastně hraje ???? Kamery, buzerace, lístky na jméno,atd.....,tohle má být lidová zábava ???

Po nekonečné lustraci vcházíme do našeho sektoru a naskýtá se nám skvělý pohled. Uzavřený stadion, strmé tribun..., prostě paráda. Český sektor se začíná pomalu naplňovat a je vidět, že dnes bude z pohledu českých fandů...plno. Vlajky, které jsme rozvinuly původně na sedačkách, tesně před zápasem putují do prvního patra. To, že je čeští fandové mohli nakonec vyvěsit, za to patří dík bezpečnostnímu manažerovi FAČR Syneckému, který přemluvil italské pořadatele. Takže dodatečně díky.

Půl hodiny před zápasem je český sektor plný. Jsou tu kromě nás známí výjezďáci z Vyškova, Vsetína, Orlové, Šumperku..., kluci z Baníku, Hradce, atd., nerad bych na někoho zapomněl. Samozřejmě je v našem sektoru spousta sponzorů, které člověk pozná na první pohled, protože je na nich jasně vidět, že fotbal viděli maximálně z vlaku. Dresy potištěné různými logy firem, atd., prostě hnus.

Již před zápasem se začíná fandit, aktivní je naše část v dolní polovině sektoru a nahoře. Prostřední část je bohužel obsazena výše uvedenou sortou, která alespoň dneska nedržkuje, že aktivní fandové nesedí, ale stojí.

Přichází česká hymna, kterou nadšeně zpíváme. Kluci z Hradce roztahují choreo: "Svatý Václave, ochraňuj nás !!" . Obecně se dá říct, že nálada v českém kotli je nejlepší za poslední kvalifikační utkání. Pak přichází italská hymna, to je síla, určitě všichni známou melodii znáte.

Před zápasem jsou ještě oceněni domácí hráči a legendy Pirlo a Buffon. Obrovského potlesku a skandování se dostává Pavlovi Nedvědovi, místní legendě a pojmu. Bohužel musím říct místní, protože Italové si Grande Paola váží víc než my, Češi. A Pavel, je už bohužel jeden z nich. Znechucen poměry v českém fotbale, už asi definitivně zakotvil pod Apeninami. To by byl předseda FAČR. Když vidí člověk toho nechutně otylého týpka s vyjadřovací schopností žáka třetí třídy ZŠ, tak je mu do breku :-(. "Cinklé jaro" asi pro nás znamená víc, než držitel Zlatého míče.

V první půli je český sektor, navzdory tomu, že Italové naše tlačí a mají šance, aktivnější než tifosi. Vrchol euforie přichází po Kozákově gólu. Čeští fandové skáčou a fandí, jako na památném portugalském šampionátu. Končí první poločas a my jsme spokojeni s výsledkem, škoda, že se ještě neujala druhá šance českých fotbalistů těsně před poločasem. Dvoubrankový náskok by se uhájil líp.

O poločase dochází, bohužel, k menším neshodám ohledně nálepek, dresů, atd. Bylo zde o tom taky již psáno. Nechci se nikoho zastávat a někoho hanit..., ale musím se zastat kluků z Baníku, kteří to přesně vystihli. Jezdit na repre zápas s šálami a dresy svého klubu..., tak to je trošku mimo. Tady jsme repre, fandíme naší zemi..., máme mít repre dresy a barvy. Chápu, že někdo nenávidí poměry v českém fotbale, já taky ne...., ale přece se nebudeme na repre zápasech mlátit a handrkovat mezi sebou !!!! Koho se to týká, ať si to přebere a chytne se za nos.

Druhý poločas je, co se týká fandění již slabší, začínají mít převahu Italové, hlavně po brankách Chieliniho a Balotelliho. České hře uškodil odchod Tomáše Rosického,pak už naše hra zratila veškerý řád a myšlenku. Mnoho z nás si již povšimlo před zápasem, že Rosa není ve své kůži a nebo byl velice zklamaný páteční prohrou s Arménií. Mám obavu, že středopolaře Arsenalu jsme na reprezentační úrovni viděli naposled :-(.

Konec zápasu ovládají jak na hřišti tak i v ochozech Italové. Občas skandujeme Bílek ven, Pelta ven..., neboť pohled na holohlavého trenéra českého výběru jen dokresluje situaci v českém týmu během posledních let. Neschopnost reagovat na vývoj utkání, absolutní absence charisma, nesmyslné střídání a lpění na hráčích, kteří jsou z formy...., toť smutný obrázek českého fotbalu. Zkoušíme fandit až do poslední minuty, ale víme, že je konec i s celou kvalifikací. Po zápase zatleskáme...a výsledek....z českého týmu přišli poděkovat pod český kotel dva, slovy DVA hráči z kádru plzeňské Viktorie...., jaký to vděk těm několika set českým fandům kteří vážili cestu do daleké Itálie, na kterou mnozí šetřili i celý rok. Prostě no comment !!!

Před opuštěním stadionu se ještě dozvídáme, že trenér Bílek konečně rezignoval. Krok, který učinil měl přijít dávno...,ale jeho i Peltova ztráta sebereflexe a soudnosti, připravila český fotbal o velké množství peněz, které by inkasoval za samotný postup do Brazílie. A to nemluvím o prestiži a šanci se ukázat před zbytkem světa.

Závěrem chci říci, že i přes prohru jsme si pobyt v Itálii ještě do soboty užili, byť alespoň ve mně zůstala pochuť, co s českým fotbalem bude dál, podpořená dalším korupčním skandálem v českém fotbale, o kterém jsem se dozvěděl s italského tisku ještě v Pietre Ligure :-( .

Za FANS CHUCHELNÁ

Autor: Blog & Harry

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace