o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Jan Hamáček z ČSSD chce bezpečnost jako v Británii

z tisku úterý, 19.03.2019 - přejít do komentářů
Ministr vnitra představil plán boje proti násilí na fotbalových stadionech...
/titleImg/jan-hamacek-z-cssd-chce-bezpecnost-jako-v-britanii/1/8758.jpg?width=570

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý představil plán boje proti násilí na fotbalových stadionech. Plánuje jak zpřísnění sankcí za užívání pyrotechniky, tak vytvoření celostátní databáze fanoušků, kteří mají zákaz vstupu na stadiony, nebo zlepšení práce pořadatelských služeb.

Reaguje tak na incident, který se minulý týden stal na stadionu AC Sparta Praha, kdy Pražané hráli proti Plzni a hostující fanoušek vhodil pyrotechniku na domácí tribunu a zranil několik lidí. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Plzni pokutu půl milionu korun.

Ačkoliv od roku 2014 funguje na ministerstvu expertní skupina, která pracuje na tom, jak bezpečnost na stadionech zlepšit, zatím velké úspěchy neslaví a Hamáček to chce změnit.

„Shodli jsme se na tom, že je pět oblastí, kde je třeba přidat. Zaprvé zlepšit práci pořadatelské služby,“ tvrdí Hamáček. V této souvislosti resort dokončuje zákon o soukromých bezpečnostních službách, v jehož rámci by chtělo vnitro s kluby řešit, jak se práce pořadatelů může zlepšit.

„Je to o certifikaci, abychom věděli, že agentura splňuje standardy. Zaznívají tam i otázky pravomocí pořadatelů a budeme řešit, zda je možné jejich pravomoci nějak posilovat,“ řekl Jan Hamáček na úterní tiskové konferenci.

Dále by mělo dojít k vytvoření databáze problémových osob. „Z ní bude možné exportovat data pro kluby. Vznikne jedna databáze lidí, kteří nemají na zápasech co dělat,“ doplnil Hamáček. Vytvoření seznamu je podle něj možné v rámci měsíců, ale problém je poté ve vymahatelnosti, kdy si budou muset kluby nainstalovat například kamery na to, aby problémové osoby na stadionu našly.

V souvislosti s tím by se chtělo ministerstvo zaměřit na úpravu přestupkového zákona, jak při porušení zákazu vstupu, tak právě při použití pyrotechniky na stadionu.

Bezpečnost jako v Británii 
„Dnes je to přestupkové řízení velmi benevolentní. Jednáme o tom, že zpřísníme sankce, ale potřebujeme v tom součinnost klubů. Ne všechny sdělují fanouškům, že pyrotechnika je nebezpečná a zakázaná,“ dodal Hamáček.

Posledním úkolem by měla být aktualizace manuálu pro všechny fotbalové kluby, který je z roku 2015. „Mým cílem je, aby se situace zlepšila a aby fotbalová utkání vypadala stejně jako ve Velké Británii, kde se nebojí jít na fotbal i s dětmi,“ dodal ministr vnitra.

Zároveň ale připomněl, že tam se ke dnešnímu stavu dobrali po mnoha incidentech. Ten nejhorší se stal v roce 1989 v Hillsborough, kde během semifinálového utkání mezi Liverpoolem a Notthinghamem Forest policie vpustila na přeplněnou tribunu příznivců Liverpoolu několik tisíc dalších fanoušků. Vypukla tak obrovská tlačenice, v níž bylo 96 osob ušlapáno k smrti a více než 700 zraněno.

zdroj: NOVINKY.CZ

Toto by se v Británii nikdy nestalo...

Nepokoje před zápasem Arsenalu a Tottenhamu
Na obrázku může být: 6 lidí, venkuNa obrázku může být: 6 lidí, smějící se lidé, venkuNa obrázku může být: 1 osoba, venku

Nebezpečná pyrotechnika v rukou fanoušků Liverpoolu a Manchesteru City...
Na obrázku může být: 6 lidí, smějící se lidé, lidé na pódiu a stojící lidéNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav, stadión a venku

Dýmovnice ze sektru Celticu Glasgow...
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venku

Dýmovnice fanoušků Liverpoolu na půdě londýnského Fulhamu
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, stadión a dav

Světlice v rukou fanoušků londýnského Crystal Palace...
Na obrázku může být: 7 lidí, smějící se lidé, dav a text

Fanoušci Birminghamu City a jejich dýmy...
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav, obloha a venku
 

Autor: HonzaL

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace