o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Kam se poděli ultras PSG? + VIDEO

čtvrtek, 15.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/kam-se-podeli-ultras-psg-video/1/3740.jpg?width=570

Pryč jsou časy, kdy to v Parku princů na stadionu Paris Saint Germain vřelo. Postaral se o to bývalý prezident PSG Robin Leproux, který přišel s projektem, „Plan Leproux“ (dostal název po něm...). Projekt byl, dle slov bývalého prezidenta, zaměřen na bezpečnost fanoušků na stadionu a za rok a půl vyhnal všechny ultras z Parku princů. Napomohla tomu i tragická smrt Yanna Lorenc v únoru 2010, kdy se mezi sebou střetli fanoušci PSG z tribuny Kop of Boulogne (jejich členové jsou výhradně nacionalisti) a Virage Auteuil (fanoušci všech různých etnik).

I když oba tábory stály na stadionu v Paříži ve stejných barvách, tak jejich smýšlení bylo odlišné a každá skupina měla svůj roh stadionu (vlastní tribunu). Tehdejší prezident klubu si dal jasný cíl, obě skupiny musejí ze stadionu zmizet a zavedl opatření, které znemožňovaly skupinám diváků shromažďovat se na jednom místě stadionu. Všechny vstupenky, které se prodávaly, měly náhodné umístění. Na stadion nebylo možné jít ve větších skupinách (max. 10 osob), veškeré graffity v útrobách stadionu, byly odstraněny a na tribunách se nesměly vyvěšovat vlajky ani žádné nápisy...

Jak si prezident klubu usmyslel, tak se i stalo. Ale s ultras odešla ze stadionu i atmosféra. Celkově se PSG v minulé sezóně potýkalo s nezájmem diváků. Vždyť průměrná návštěvnost jen 29 317 návštěvníků na zápas (62% kapacity stadionu) není zrovna oslnivou vizitkou klubu hlavního města, a to i přesto, že tým skončil až na 14. místě Ligue 1.

Ale tuto sezónu hraje PSG o titul, klub má nového majitele a v Parku princů je pravidelně vyprodáno. Nicméně diváci chodí do hlediště Paris Saint Germain jako do divadla a s prostředím, které vládlo na tribunách dříve se to nedá srovnávat.

Podle fanoušků se situace hned tak nezmění, protože mnozí z těch, kteří vytvářeli při zápasech PSG tu správnou atmosféru, jsou tak znechuceni, že o Parku princů nechtějí ani slyšet.

„Problém je v tom, že vedení klubu hodilo všechny fanoušky do jednoho pytle a nevedlo se zástupci ultras žádný dialog. Vždyť proč by na jednom stadionu nemohl být jak sektor pro rodiny s dětmi, tak i sektor pro ultras, který dělá tu správnou atmosféru zápasu,“ říká vůdce jedné z fanouškovských podskupin.

Kvůli snaze dostat z hlediště 200 až 300 osob, kteří evokovali násilnosti a skandovali rasistická hesla, byla zničená celá ultra komunita, protože se všichni hodili do jednoho pytle. Každý kdo se chtěl na zápasech PSG bavit musel zůstat před branami stadionu.

„Mnoho fanoušků je stále znechuceno tím, že jim nebylo umožněno chodit na fotbal, i když se na něm chtěli pouze bavit. Jiní si našli jinou zábavu a další stejně jako já nechodí už proto, že je teď na PSG prostě nuda,“ pokračuje fanoušek.

„Měl jsem radost když jsem viděl jak se 6000 lidí zapojuje do chorea a organizovaně podporuje klub. Byla vidět ta energie kolem. Místo toho se teď staří ultras vysmívají atmosféře, která na našem stadionu panuje,“ dodává.

Dá se tak jen odhadovat, kdy se zpět na tribuny vrátí tradiční atmosféra, která zde v minulosti panovala.



Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace