o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Kam zmizel SEKTOR 15 a co se děje v Teplicích?

sobota, 25.04.2020 - přejít do komentářů
teplická Stínadla osiřela...
/titleImg/kam-zmizel-sektor-15-a-co-se-deje-v-teplicich/1/9397.jpg?width=570
Když jsme spolu dělali rozhovor před několika léty, SEKTOR 15 byl zřejmě na vrcholu. Pamatuji si pochvalné komentáře pod našim článkem. Čtenáři oceňovali, že se fanoušci ze SEKTORU 15 snaží něco s děním v Teplicích udělat, vymezit se proti oficiálním fanklubu klubu, oceňovaná byla pyrotechnika i choreografie. Pamatujete na choreo o mešitách v tomto lázeňském městě, které obletělo republiku? Nebo „Ščasného seznam“ na Letné, či rýpačku do plzeňských výjezďáků po zveřejnění „dokumentu“ KMENY? V této době asi prožívali radikálnější fanoušci Teplic svůj vrchol. Když se ale do Sektoru 15 na rozlehlém stadionu na Stínadlech podíváte dnes, vidíte prázdnotu. Čas uplynul a fanoušci zmizeli. Kam? Vydejme se společně po stopách fanoušků a důvodech jejich exitu…

Takže kde přesně vidíte takový ten vrchol v aktivitách SEKTORU 15, míříme první otázkou do Teplic. A koho se vlastně ptáme?
Ahoj, na úvod bych určitě rád zmínil, že na rozhovoru spolupracovaly 3 osoby, protože každý má u nás jinou úlohu a úkoly, takže je to názor, sice hlavních postav teplické ultras scény, ale nemusí se shodovat se zbytkem skupiny, protože 100 lidí = 100 názorů.

S aktivitami u nás to bylo vždy jako na houpačce. Největší aktivita byla v sezóně, kdy se hrálo o sestup a v sezónách následujících, kdy se za trenéra Ščasného hrálo o špičku. Každý víkend jsme trávili po halách, dělali chorea na domácí zápasy a i na výjezdy.

Které 3 nejlepší události bys z minulosti vypíchl?

  • Výjezd na Slovácko, kdy jsme vypravili velký bus, dodávku a pár aut. Cestu jsme spojili s návštěvou hrobu zesnulého trenéra Teplic pana Vlastislava Marečka, celou cestu pálili pyro. Na stadionu jsme fandili fanaticky celý zápas, roztáhli pěkné choreo. Byl to snad první a poslední zápas, kdy klub o S15 napsal něco v pozitivním smyslu.
  • Choreo proti Plzni (Jezeďáci). Za mě jedno z nejvtipnějších choreií, které jsme kdy měli. Pořád si myslím, že jsme měli vyhrát za choreo ultras ligu v daném období :D  S Plzní jsme hráli až x kol poté, co vyšel dokument Kmeny a celou dobu jsme měli obavy, že nám nápad někdo vyfoukne a choreo bude k ničemu.
  • První Dokopná a Vánoční večírek Morgan Commanda, asi v životě jsem neviděl tolik známých tváří pohromadě a s postupem času se ukázalo, že tyto akce vždy skupinu semknuly.

Jak postupně došlo k úpadku a odchodu fanoušků z tribun?
Dá se říct, že jsme absolutně nezvládli obměnu generací, to byl první impuls úpadku scény v Teplicích. Starší holt už neměli čas se tomu tolik věnovat a mladá generace je nedokázala plnohodnotně po dobu několika sezón nahradit, což vedlo k většímu a většímu útlumu. Další významný úpadek přišel s prvními zákazy a následným uvězněním jednoho z hlavních osob na teplické ultras scéně. Najednou odešla chuť cokoliv dělat, o něco se snažit a posledním hřebíkem do rakve pak už byly jen další a další pokuty, zákazy a klacky od vedení klubu směrem k aktivním fanouškům, kdy samo vedení se nechalo slyšet, že udělá cokoliv proto, aby nás ze stadionu dostalo, což se jim nakonec i povedlo.

Víme, že jste stále aktivní, jenže někde jinde. Kde a jak přesně k tomu přesunu došlo? Jaká byla situace na futsalovém Morganu před Vaším příchodem?
Na futsalové Morgan Commando chodíme od jeho vzniku, je to celkem logické, protože klub založil jeden z našich dlouholetých členů. Co se týká počtu lidí, resp. fans dříve se na zápasy sešlo kolem 20 lidí, výjimky byly, pokud jsme uspořádali nějakou akci (hromadný výjezd auty/busem). Vzhledem k tomu, že se aktuálně nechodí na fotbal a hrálo se play-off o postup do vyšší soutěže, tak se počet lidí na utkáních znásobil.

Začátky se hrály na “žízeň“ a pro srandu, ale postupem času jsme se rozhodli posunout laťku výše a došlo tak k přeorganizování celého týmu, tzn. pravidelné tréninky, a hlavně na zápasy všichni střízliví, což je asi největší změna oproti minulosti.

Nyní hrajeme krajskou soutěž, ale naše ambice směřují výš. Pokud vše dopadne dobře mohli bychom se příští rok objevit v divizní soutěži (týden před vyhlášením karantény kvůli COVID-19 jsme vyhráli první finálový zápas, kde se hraje o postup. V týmu proti nám nastoupila například legenda FK Teplice Michal Doležal). Kdo ví, kam až se nám to povede posunout.

Zápasy mají náboj a pro všechny účastníky je to vždy zážitek, protože před takovou atmosférou si jen tak nezahrají (většinou se jedná o amatérské sportovce, kteří nejsou zvyklí na fandění, pyro a emoce od fans). Děláme to pro radost a každý si může přijít zafandit zde jsme aspoň vítáni, nikdo nám nehází klacky pod nohy. V sezóně absolvujeme i několik výjezdů. Poslední výjezd byl do Kadaně, kam nás vyjel velký autobus a pár aut. Zajímavostí je, že kvůli obavám hostujícího týmu bylo u Kadaňské haly více fízlů než na posledních domácích zápasech FKT a vstup do haly byl pouze na občanku. Video z tohoto výjezdu i dalších zápasů je k vidění na facebooku MGC.

Vrátíte se někdy na fotbal? 
Nikdy neříkej nikdy, ale muselo by se hodně věcí změnit a upřímně v momentální situaci v klubu FK Teplice se asi žádná změna neočekává, jak z jejich strany, tak z naší, zřejmě jim ta prázdná Stínadla vyhovují a tak nadále asi na Stínadlech Sektor 15 zůstane prázdný. Ovšem nezaháleli jsme a začali pracovat na založení vlastního klubu pod záštitou futsalového Morganu, kdy tato myšlenka je na velmi dobré cestě a vypadá nadějně a tak bychom mohli opět na fotbal chodit, nikoliv však na FK Teplice, ale na okresní přebor na fotbalový Morgan! Snad se tato iniciativa dotáhne do konce a my konečně budeme moci podporovat na travnatém hřišti i žlutomodrou jedenáctku. 

V souvislosti se současnou virovou krizí jsme zaznamenali jistou aktivitu vaší skupiny, můžeš nám k tomu říct více?
Ano, vedení MGC se rozhodlo použít vítězná trička, která byla připravená na oslavu vítězného finále, na výrobu roušek pro Teplickou nemocnici, kde jich byl akutní nedostatek. Aspoň tím málem jsme chtěli pomoci personálu Teplické nemocnice. Vlna solidarity ve městě je fantastická, spoustu lidí se snaží pomoci tam, kde je to potřeba. Jsme rádi, že jsme mohli pomoci i my. Ony ty všechny nápisy, co obletěly republiku jsou sice fajn, ale určitě nejsou platné tolik, co například roušky a dezinfekční materiál.


Jaké máte plány do příští sezóny?
V momentální situaci se jen těžko dá říct, kam naše kroky budou příští sezónu směřovat, protože zatím je vše nejasné. Pokud to ovšem situace dovolí, tak bychom rádi nadále podporovali Morgan Commando na domácích a venkovních zápasech a nadále se společnými akcemi snažili stmelovat a držet pohromadě skupinu. Snad se situace ohledně Korony uklidní a my budeme moci žít dále normálním životem. Držte se všichni, buďte zdraví, ohleduplní k jiným a dělejte to, co vás baví, bude lépe!

Autor: DD

z domova

FK Teplice

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace