o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Kamerová hnízda – nový prostředek nejen proti pyru

z tisku středa, 25.09.2013 - přejít do komentářů
Na Slovensku vymysleli kamerový systém, který je prodlouženou rukou policie
/titleImg/kamerova-hnizda-novy-prostredek-nejen-proti-pyru/1/5331.jpg?width=570

Existují už od roku 2010 a jsou výtvorem slovenských inženýrů. Takzvaná kamerová hnízda byla vyvinuta mimo jiné i k identifikaci fanoušků, kteří na slovenských stadionech (a nejen tam) odpalují pyrotechniku.

Hnízda jsou umístěná přímo na ploše kolem hřiště, kam se diváci přirozeně dívají, ale kde zároveň nikomu nepřekáží ani nepřekáží ve výhledu. Díky tomu, že je možné je „zamaskovat“ i jako reklamní poutače, běžný návštěvník kamery vůbec nevnímá.

Hnízdo tvoří několik kamer, samozřejmě všechny jsou otočné. V případě, že obsluhující operátor právě nevyužívá otočné kamery pro identifikaci konkrétní osoby, probíhá na pozadí systému jiná důležitá funkce: postupné skenování celého sektoru s diváky v maximálním rozlišení. Vytváří se tak prostorová matice snímků, v níž jsou všechny osoby bezpečně identifikovatelné a to i automaticky pomocí softwaru. Vše ve Full HD rozlišení.

Brzy po zprovoznění systému kamerových hnízd na slovenských stadionech přišel první ostrý test. Při zápase Banské Bystrice se Spartakem Trnava jeden z fanoušků zapálil na tribuně dýmovnici. Diváci se rozprchli a fanoušek se přesunul o několik míst dále, kde si sundal kapuci a nasadil čepici. Nově zaškolenému operátorovi však identifikace trvala sotva dvě minuty. Díky záznamu z průběžného skenování tribuny a zvětšeným obrazům samotného vývoje incidentu byly podklady okamžitě na světě. Operátor s pomocí vysílačky navigoval policisty na tribuně, kterým trvalo jen další dvě minuty, než výtržníka našli v davu.


 

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace