o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Lech Poznaň – víra i tradice + VIDEA

neděle, 25.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/lech-poznan-vira-i-tradice-videa/1/3760.jpg?width=570

Ultras i hooligans scéna v Polsku patří vůbec k tomu nejlepšímu v celé Evropě. 40milionová země disponuje značným fanouškovským potenciálem a počty „kotelníků“ u spousty týmů první ligy jdou do tisíců.

Vývoj celé polské scény výrazně ovlivnilo, stejně jako u ostatních postkomunistických zemích, nabytí svobody slova a projevu po roce 1989. Porevoluční poměry nové „demokratické“ doby se podepsaly i pod tehdejší polský fotbal. Chaos, zmatek a anarchie vládla celou společností. Těžce zkoušený zůstal v tomto období i samotný polský fotbal. Nezájem diváků o fotbalová utkání, která byla doprovázena hromadnými výtržnostmi fanoušků na stadionech i v centrech měst, neexistující organizované skupiny ultras, chabé pořadatelství zápasů a stejně chabá prezentace fotbalových klubů – to všechno nedávalo tušit vzniku fenoménu, který se pomalu začínal rodit v zemi tehdejšího papeže římskokatolické církve Jana Pavla II. Mimochodem, sám Jan Pavel II., rodák z Wadowic, byl po celý svůj život velkým příznivcem fotbalu. Bůh mu vňal do vínku lásku k nejstaršímu polskému klubu – Cracovii Krakow. Jedinou událostí, která dokázala odstranit nevraživost mezi chuligánskými gangy v celém Polsku, se stal právě pohřeb Jana Pavla II. v roce 2005. Nikdy předtím, ani nikdy potom vedle sebe nestáli na jedné lodi fanoušci papežem milované Cracovie a znepřátelené Wisly.
Zatímco pontifikát Jana Pavla II. je zhruba v polovině a oblíbenost papeže stále roste, polský fotbal zažívá léta stagnace, když průměrná návštěvnost ligových zápasů těsně přesahuje hranici 4000 diváků, což je pro tak velký stát mizerné vysvědčení.

Ve druhé polovině 90. let vzniká v hlavách pár jedinců myšlenka organizované skupiny fanoušků, která by svými hlasivkami chtěla podpořit svůj milovaný klub. Na řece Wartě se tvoří jedno z prvních organizovaných ULTRAS sdružení ve Velkopolském vojvodství. Trvá ještě několik let, než se smělé plány přenesou ve skutečnost, a v roce 2001 nastupuje na scénu skupina Ultras Lech Poznan 01.

Od té doby pouze třikrát, z toho dvakrát kvůli přestavbě stadionu, uvidíme fanoušky jiného klub, než je Lech Poznaň, vládnout tabulkám návštěvnosti nejvyšší polské soutěže.
Důležitým mezníkem ve vývoji fanouškovské scény v Poznani se stalo pořádání přátelského reprezentačního utkání mezi Polskem a Kamerunem v listopadu 2001. Na tomto zápase se poprvé neoficiálně prezentuje choreem skupina Ultras Lech Poznaň 01. Fanoušci jsou choreem a atmosférou zápasu mile překvapeni, stejně jako představitelé samotného Lechu, který prožívá na přelomu tisíciletí hluboký sportovní úpadek, neboť se pohybuje až ve druhé nejvyšší polské soutěži. Kluboví funkcionáři ovšem vidí právě ve fanoušcích hnací motor a podnět k tomu, jak se vypořádat s touto krizí. Proto neváhají kontaktovat hlavní lídry Ultras Lech Poznan 01 a nabídnout jim pomocnou ruku při práci na fanouškovských aktivitách. Kluboví činovníci výrazně spolufinancují veškeré aktivity fanoušků a vytváří jim tím ideální podmínky pro jejich růst a rozvoj. Vzniká také nové uskupení s názvem e-Lech ’02, které pracuje na mediální a internetové prezentaci Lechu. Výsledkem je vznik internetových stránek a fóra Lechu Poznaň. Ke klubu se aktivně začínají hlásit další a další fanoušci, kteří vidí, že jejich aktivita je podložena skutečnými výsledky a podporou samotného klubu. Stoupá návštěvnost jak na domácím stadionu, tak na výjezdových zápasech. Lech Poznaň se v té době nalézá už druhým rokem ve druhé nejvyšší polské soutěži, přesto skupina pár jedinců dokáže až neuvěřitelným způsobem přilákat do kotle stadionu na Bulgarské ulici v průměru 10 216 diváků v sezoně 2001-2002. Při jednom ze zápasu druhé polské ligy se na stadionu v Poznani tísní neuvěřitelných 25 000 fanoušků, kteří zpívají chorály nepřetržitě celý zápas. Pokud pohlédneme o soutěž výš, zjistíme zajímavou skutečnost. V první polské lize vládne návštěvnosti krakowská Wisla, když její utkání navštívilo v sezoně 2001-2002 v průměru 7286 diváků. Což je o celé 3000 méně, než činí průměr v Poznani. Lech Poznaň postupuje za fanatické podpory fanoušků do nejvyšší soutěže!

Ambice fanoušků Lechu však sahají mnohem dále. V červnu 2004 se zapisují do Národního soudního rejstříku. V rámci rejstříku mohou samostatně navrhovat řešení týkající se financování klubu.

V roce 2004 vzniká kolem Lechu Poznaň jedno obrovské ULTRAS sdružení, které zaštiťuje všechna ostatní – WIARA LECHA. Toto uskupení se začínat starat o organizování výjezdů na zápasy po celém Polsku. WIARA začíná spolupracovat s nejvyššími klubovými představiteli, šíří osvětu fanoušků po celém městě, dokonce i na všech typech škol v samotné Poznani, zajišťuje doprovodné akce před i po zápasech a svými marketingovými úspěchy a vynikající organizací dokáže nalákat na stadion do Poznaně i na výjezdy do mnohdy vzdálených končin další tisíce lidí. Představitelé tohoto uskupení se starají také o choreoaktivity či o návrh a výrobu vlajek, šál a suvenýrů. Obrovskou výhodou je výborná organizovanost a velký počet lidí, kteří se chtějí podílet na fanouškovském životě se samotným klubem, který se jim odměňuje vstřícným přístupem při jednání o ULTRAS aktivitách. Kluboví funkcionáři kompletně zajišťují dopravu na zápasy Lechu na hřištích soupeřů, WIARA LECHA naopak přebírá veškerou zodpovědnost za možné komplikace na těchto zápasech. V případě jakýchkoliv excesů nebo způsobených škod, hradí náklady právě sdružení WIARA LECHA, které má zároveň poradní hlas při určování ceny vstupenek na zápasy Lechu, stará se o předzápasový program a vydává výroční kroniku.

WIARA LECHA má svůj vlastní věrnostní program pro fanoušky a vlastní pravidla pro vstup do toho programu. Členství v programu WIARY je omezeno minimálně věkovou hranicí 18 let a je zpoplatněno. Vstupní poplatek je 20 zlotých ( 1 zlotý = asi 6kč), za každý rok zaplatí každý člen WIARY 50 zlotých. Na oplátku mu sdružení poskytuje celou řadu slev, zajišťuje dopravu na zápasy a další aktivity. WIARA má také svoje vlastní stanovy o 7 paragrafech, jejichž porušení může vést k vyloučení člena ze sdružení. Cíle WIARY LECHA mají dalekosáhlejší důsledky, než jen 90 minut fotbalového utkání. WIARA se podílí na taktéž konání charitativní a kulturních akcí ve městě. V neposlední řadě přišla s nápadem, jehož cílem je vytvoření dětského sektoru na stadionu v Poznani. Tuto záležitost se podařilo už zcela zrealizovat a při zápasech Lechu čítá dětský sektor téměř pokaždé 1800 malých fanoušků. Mateřské a základní školy ve spolupráci s WIAROU dokonce zajišťují autobusovou dopravu malých fanoušků přímo na stadion.

Dnes patří fanoušci Lechu Poznaň mezi ty vůbec nejlepší nejen v celém Polsku, ale také v evropském měřítku. Respekt, kdysi vybudovány neporazitelnými chuligány tohoto klubu, dnes prohlubují také ULTRAS skupiny a tisíce a tisíce obyčejných fanoušků, kteří se zžili s klubem a prožívají s ním všechny radosti i úskalí spojené s fotbalovým fandovstvím. Když se v minulosti zrodil v hlavách pár nadšenců nápad, který měl změnit poměry na polské fanouškovské scéně, chodilo na Lech Poznaň 2000 diváků, kteří po výhře zatleskali a v klidu odešli domů. Po 20 letech před námi stojí klub, na jehož domácí zápasy si najde cestu v průměru 23 000 fandů, kteří celých 90 minut křičí, vřeští, zpívají a skáčí. Po závěrečném hvizdu pro ně končí jeden zápas, jedno fotbalové utkání, které zrovna jejich milovaná fotbalová jedenáctka prohrála, ovšem každou další sekundu kolem sebe vidí dalších 20 000 až 46 000 vítězů (nová kapacita stadionu, která byla zaplněna na všechny zápasy Evropské ligy sezony 2010-2011). Jsou to lidé různých povolání, různého věku a společenského postavení, jsou to lidé, kteří se nebáli zapojit minimálně své hlasivky a podpořit tým při jeho cestě za vítězstvím, jsou to lidé, kteří, tak jako všichni, prožívají své osobní radosti a zklamání, jsou to lidé rozličných povah, názorů, osobnostních rysů, barvy pleti, náboženského vyznání, ovšem při příchodu na stadion se z nich stává jeden člověk, jedna krev a jedno srdce, které bije všem stejně.

Videa – dětský sektor při zápase s Legií 

Fanoušci lechu na turnaji přípravek


V turíně

Jeden z nejznámějších chorálů W grodzie Przemysława

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace