o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Cestování za poznáním - Teplice, Dresden, Praha...

navštívili jsme pátek, 03.10.2014 - přejít do komentářů
Víkendová zábava - Teplický předkrm, bitva v Drážďanech a derby pražských "S"
/titleImg/nas-cesta-za-poznanim-teplice-dresden-praha/1/6416.jpg?width=570

Minulý víkend jsme vyrazili na fotbalový trip. Naše cesta začínala v Teplicích, což měl být předkrm před sobotou. Na zápase Teplic se Slováckem si našlo cestu 3.320 diváků což je na rozlehlém stadionu kapkou v moři. I tak se oba (tři) tábory snaží vytvořit utkání fotbalovou kulisu. Teplický Sektor 15 a hostující sektor fanoušků Slovácka vytrvale fandí a do toho se zapojuje domácí fanklub mlácením do bubnu, což je spíš rušivý element...

Domácí se prezentují vlajkami na tyčích a hosté si připravují i menší prezentace s tématikou Libora Doška, který na Slovácko přišel právě z Teplic a další nápis je na podporu trenéra Habance.

Kdyby se utkání hrálo na menším stadionu, tak by to určitě mohlo být pro uši zajímavější, takto byli slyšet vždy ti, u kterých jsme se pohybovali s foťákem.

Následující den vyrážíme do Drážďan. Dálnice ubíhá rychle a je až s podivem, co se pár kilometrů za hranicemi děje. Ten rozdíl je prostě diametrální. Přijíždíme do Drážďan a hned je jasné, že se tady dnes odehraje velký fotbalový zápas. Všude mraky policejních aut a u nádraží se to pěkně štosuje. Čeká se na hosty, ale my vyrážíme směrem ke stadionu. Pár metrů od něj je park, ve kterém je posezení s výčepy a více jak dvě hodiny před zápasem je tam doslova narváno. Všichni mají dresy a různé klubové symboly.

Hodinu před tímto třetiligovým šlágrem míříme na stadion, kde nás překvapuje, že tři čtvrtě hodiny před výkopem je stadion více jak z poloviny zaplněný a oba tábory už na sebe pokřikují hrozí a všemožně si nadávají a jenom se potvrzuje, že na fotbale se vždycky nadávalo, nadává a nadávat bude a je jedno jestli je to v Česku, Německu nebo Anglii. Přitom hlediště bylo plné dětí, ale těžko někdo z nich slyšel slova, která lítala vzduchem, poprvé.

S blížícím se výkopem se atmosféra na stadionu stupňuje a jeden z domácích ultras míří na plochu, bere si mikrofón a uděluje pokyny k chystané choreografii. Hráči pomalu nastupují a hlasatel společně s kotlem dostává publikum do varu. Opomenout však nesmíme ani na hostující fanoušky, kteří se ve svém sektoru baví a chorály se bijí nad zaplněnou arénou. Stadion je plný do posledního místečka. Skoro třicet tisíc hrdel vyjadřuje podporu svému týmu a nad hlavami fanoušků se objevuje choreo.

Support obou táborů je neúnavný a s šancemi na hrací ploše se čím dál více zapojují diváci mimo kotle. V hostujícím sektoru se objevuje začátkem druhé půle i pyrotechnika, ale pouze v menším množství. Ke konci zápasu dávají domácí branku a stadion je na spadnutí. K-block oslavuje a následuje děkovačka. My rychle mizíme do útrob stadionu, vracíme akreditace, rychle k autu a hurá na derby pražských „S“...

Tryskem vyrážíme od parkoviště, ale mraky fanoušků opouštějící stadion nás blokují a několik dlouhých minut stojíme. Konečně se ledy hnuly a s obavou o to, jestli vůbec stihneme výkop zápasu frčíme směr Praha. Deset minut před výkopem parkujeme a chvíli na to usedám vedle sektoru Sparty. Oba tábory se pouští do supportu. Edenem se chorály, pokřiky a nějaké ty nadávky slušně nesou a domácí okoření utkání o choreografie. Nejprve jde nad hlavu plachta Cirkus EDEN a pak následují dvě kartoniády o úspěších pražských „S“ za komunismu a za protektorátu.

Sparta má bohužel chorea zakázané, a tak se prezentují „pouze“ pyrotechnikou. Po vedoucí brance letí světlice na hrací plochu a hasiči mají o zábavu postaráno. Pyro v sektoru hostí plane poměrně často a pozadu nezůstává ani Tribuna Sever, která ve druhém poločase odpálí velké množství pyrotechniky a zápas je na několik minut přerušen.

Pokud bychom měli srovnávat zápas v Drážďanech a v Praze, tak každý měl něco do sebe. Ten v Praze přinesl více pyra a celkově dění v hledišti po optické stránce, nicméně po stránce supportu se pražské utkání tomu v Drážďanech vyrovnat nemohlo. Přeci jenom 29.652 diváků a 16.661 diváků je rozdíl, který musí být slyšet, navíc početný K-block má velkou kvalitu, a když si člověk uvědomí, že se jedná o 3. ligu, tak je to opravdu s podivem....

Více informací včetně rozhovoru s fanoušek Dresdenu připravujeme do první ho čísla tištěného ultras zinu, který by měl vyjít začátkem prosince :-)

Zápas č. 1 - FK Teplice x 1.FC Slovácko


Zápas č. 2 - Dynamo Dresden x FC Chemnitz

Zápas č. 3 - SK Slavia Praha x AC Sparta Praha

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace