o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Návštěva utkání - Jagodina – FC Partizan Bělehrad

blog fanoušků pátek, 31.10.2014 - přejít do komentářů
Dva kotle Partizanu, žádní domácí, problémy aneb česká scéna není tak špatná...
/titleImg/navsteva-utkani-jagodina-fc-partizan-belehrad/1/6505.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Na zpáteční cestě ze Sofie, se rozhodujeme navštívit utkání bělehradského Partizanu proti místnímu celku Jagodina. Pořádně nevíme, co od tohoto utkání očekávat a zda vůbec bude mít “Alcatraz” nějaké soupeře. Naštěstí pro nás soupeře nakonec má, i když možná malinko nečekané.

Ke stadionu se dostáváme dlouho před utkáním a jeho okolí i celé město je obsypáno policisty a na stadiónu už jsou sešikováni i četníci (gendarmerie) ve velmi slušných počtech. To nás navnazuje, že by fandů Partizanu mohlo být vice a snad i nějaký soupeř. Domněnka 1 se potvrzuje, zatímco domněnka 2 je lichá. Jak se dozvídáme od tiskového v Jagodině žádní místní fans nejsou. Pouze diváci a fanoušci Partizanu. Koneckonců asi jako v celém Srbsku je město rozděleno na černo-bílou a červeno-bílou enklávu.

Stadion se plní velmi pozvolna a už nyní se formují dva kotle. Paradoxně oba Partizanu. A to přesto, že Zabranjeni se už vrátili na Jižní tribuně společně s Alcatrazem a Južným frontem. Tady snad jen malá odbočka od utkání. Jak nám bylo vysvětleno Zabranjeni se sice vrátili na tribunu, ale někteří fans Partizanu odmítají stát s vrahy svého kamaráda na jedné tribuně. Proto také i při tomto utkání stáli na jiné tribuně. Před sebou vlajku se jménem svého mrtvého bratra a chorály pouze o něm. Na začátku utkání také roztahují transparent a k němu nějaké pyro. Překvapivě pro mě tato skupinka (asi 200? osob) je slyšet I na druhé straně u “hlavního” sektoru Partizanu. Tam se nachází okolo 1000 osob. Od začátku dobře fandí a používají známé vlajky na tyčích (erb srbska, erb Bělehradu v černo-bílé) a pro mě nova šedo-bílo-černá s velkým písmenem G. Support je dá se říct fanatický, ale opět stejně jako na derby Sofie ovlivněn špatnou tribunou (neuzavřený, bez střechy). A jak se dozvídáme taky vytížeností fandů zápasy (derby, LM, basketball, atd.) a zcela logicky i tím, že chybí soupeř na tribuně.

V 70. minutě odpalují slušnou dávku pyra. A utkání se pomalu blíží ke svému závěru. Na hřišti Partizan překvapivě prohrává 1:0 (před utkáním někteří místní označují i remízu za úspěch) a stadion se pomalu vylidňuje.

Z naší balkánské cesty si přivážíme mnoho zážitků, ale i poznatků o fandění. Zjistili jsme (překvapivě), že i v fanouškovství zaslíbených zemích jsou zápasy lepší a horší. Že mají stejné (né-li horší) problém s policií jako my. Ale také mají lepší výdrž než my a v kotli se zapojují lidé více. Ale to vše jsou překonatelné problémy a i po této cestě si dovoluji tvrdit, že česká scéna není tak špatná jak si ji občas sami prezentujeme.

A proto fanděte, podporujte své týmy a jezděte se učit do zahraničí.

We would like to thank the people from the press department team Jagodinska helping us with accreditation and to accept us. Definitely like to come next time.

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace