o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Němec Moritz: I atmosféra v Česku má své kouzlo

rozhovory pátek, 06.04.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/nemec-moritz-i-atmosfera-v-cesku-ma-sve-kouzlo/1/3992.jpg?width=570

Narodil se v Německu a mohl by si užívat atmosféry na německých stadionech, ale místo toho objíždí mimo jiné i české stadiony a monitoruje na nich atmosféru. Řeč je o osmnáctiletém Němci Moritzovi, který se netají tím, že jeho oblíbeným klubem v ČR je Viktoria Plzeň. Součástí rozhovoru je i Moritzovo video z bitky fanoušků při loňském finále poháru FAČR mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví. Níže si můžete přečíst rozhovor, ve kterém vás možná překvapí, že to co my nenávidíme a měnili bychom za Německo, tak se někomu prostě může líbit :-)

Ahoj můžeš se nám představit a něco nám o sobě říct?
Je mi osmnáct let a pocházím z německého Regensburgu. Na fotbal jsem začal jezdit ve dvanácti letech, kdy jsem začal jezdit na svůj oblíbený klub Jahn Regensburg.

Kdy jsi byl poprvé na fotbale v Česku?
Když mi bylo čtrnáct, tak jsem se dostal poprvé na fotbal do České republiky. Pamatuji si, jako by to bylo včera. Bylo to na konci dubna, kdy jsem se svým otcem navštívil utkání Viktorie Plzeň s Českými Budějovicemi. Byl to můj první zápas mimo Německo, a byl jsem fascinován specifickou atmosférou, stadionem, a také velmi dobrou klobáskou ;-). Bylo to něco specifického, s čím jsem se v Německu do té doby nesetkal...

Který zápas v ČR byl zatím nejlepší co jsi navštívil?
Myslím, že nejlepší zápas co jsem navštívil bylo loňské finále poháru mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí. Na tom zápase byly velké nepokoje a nechyběla ani pyrotechnika. Obě skupiny se předvedly v dobrém světle. Nepokoje tehdy začaly již o poločase a pokračovaly po zápase. Oba tábory se tam do sebe pustily a vlastně nikdo z pořadatelů nebo policajtů tam nic neřešil, prostě takový český styl. Policajti tam přišli snad půlhodiny po zápase a to je taky velký rozdíl mezi Českem a Německem. Můj osobní dojem je takový, že fanoušci a hooligans v Česku mají mnohem větší svobodu než ti v Německu, což bylo vidět i v zápase Shcalke 04 s Viktorií Plzeň..

Není navštěvování české ligy ztráta času? V Německu musí být mnohem lepší atmosféra...
V Německu je určitě více fanoušků, ale pro mě má atmosféra v České Republice své kouzlo. Líbí se mi vaše země, města, stadiony a vše okolo. Byl jsem třeba na zápase Slovácka s Olomoucí a tam přicestovalo 150 fanoušků Olomouce, což sice není velké číslo, ale podporovali svůj tým, reagovali na dění na hřišti, odpálili pyro a měli připravené i choreo. Prostě zábava a pohodový support. To mě baví sledovat a to je důvod, proč při svých cestách navštěvuji i zápasy v České Republice.

Měl jsi někdy problém při cestách do České Republiky?
Ne, nikdy jsem žádný problém neměl. Lidé jsou zde mnohem přátelštější než třeba u nás v Německu, kde si člověk na některých stadionech musí dávat mnohem větší pozor.

Kterému týmu fandíš v Německu?
Jak jsem již říkal v Německu fandím Regensburgu, ale v srdci mám i Viktorii Plzeň. Jsem rád, že jsem tehdy navštívil zápas Plzně. Mám tam i několik kamarádů, se kterýma se potkáváme a můžu říct, že Plzeň se mi opravdu dostala do srdce a snažím se zápasy Plzeň navštěvovat kdy to jenom jde.

Navštěvuješ různé zápasy a fotíš a natáčíš si fanoušky, proč?
V prvních letech jako fanoušek fotbalu jsem navštěvoval pouze svůj klub, ale poslední čtyři roky jsem se snažil navštěvovat zápasy po celé Evropě. Mám rád atmosféru, chorea fanoušků a pyrotechniku a chci si něco z toho přivést i domů, a tak si vše nahrávám. Fotografie naleznete - zde -

Neuvažuješ o vlastní webové stránce, kam bys vše dával?
Možná někdy, ale je s tím moc práce, proto respek vašemu webu, který navštěvuji každý den.

Kde jsi všude byl na fotbale a kde to bylo nejlepší?
Při svých cestách jsem navštívil země jako je Polsko, Ukrajina, Rusko a na Balkáně Srbsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Řecko, Rumunsko a Bulharsko. Ale nechci říct, kde to bylo nejlepší, protože každá tato země má v sobě něco specifického. Srbsko má dobrý a hlasitý support a hodně pyra. Řecko má zase melodičtější chorály. Jinde jsou zase nejlepší chorea. Záleží co na tribunách hledáte. Pokud bych však měl říct, který tábor je nejlepší, tak pro mě jednoznačně Delije. Mají dobrý stadion, dobré a hlasité chorály, hodně pyra a fantastické chorea.

Navštěvuješ i jiné sporty?
navštěvuji ještě hokej, ale chtěl bych se podívat na basketbal do Řecka a rád bych někdy navštívil i hokej ve Švédsku a také v Česku.

autor: mr

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace