o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Papa PAOK - když je fotbal více než náboženství

neděle, 23.12.2012 - přejít do komentářů
Řecký kněz Christos řádí v kotli PAOKu, stará se o fanoušky, kteří ho milují
/titleImg/papa-paok-kdyz-je-fotbal-vice-nez-nabozenstvi/1/4685.jpg?width=570

Fanoušci mu říkají „Papa PAOK“, v Soluni je nesmírně populární, nenajdete jiného kněze, za nímž stojí taková masa fanoušků.
Papa PAOK je 53letý pravoslavný kněz Christos Mitsios.

Svou vizáží rozhodně nezapadá mezi soluňské fanoušky. Prošedivělý dlouhý plnovous a černý kněžský oblek zvaný sutana, přesně tak ho potkáte vždy a všude. Jak ve městě, tak i na fotbale.

Otec Mitsios se výrazně vymyká všem kněžím v Řecku, řídí potravinový program pro chudé v Soluni, je také členem protidrogových programů, které řídí stát.

Jeho hlavní vášní je ovšem fotbal. Má své stále místo na stadionu, kterému se říká Hrobka, kde stojí po boku fanoušků z Gate 4.

O fotbalové chuligány a fanoušky se stará, jak jen může. Jsou skvělí. V srdcích a duších mají oheň," prohlásil v jednom z rozhovorů. "Vždycky budu stát na straně drogově závislých, fotbalových chuligánů a dalších lidí, které společnost a jejich rodiny opustily," uvedl.

V dnešním zbídačeném Řecku se stará o drogově závislé fanoušky, dává jim jídlo a vede je i po duchovní stránce. Proč to dělá? "Velmi často právě tihle vyvrhelové žijí podle lepších hodnot než takzvaní slušní lidé," prohlásil.

"Pracují za nejnižší plat a dělají všechno pro to, aby si mohli koupit lístek na fotbal," uvedl. "Při demonstracích jdou v první řadě a jako první půjdou do boje, když to bude vlast potřebovat, zatímco děti bohatých budou studovat v zahraničí," dodal.

Papa PAOK se samozřejmě dostal do problémů kvůli jeho fanouškovské vášni. V roce 2009 mu byla církví zakázána kněžská funkce, když odmítl přestat chodit na zápasy PAOKu.

Fanoušci neváhali a spustili na facebooku kampaň, kterou během necelého týdne podpořilo 18 000 lidí! Církev po masivních protestech znovu povolila výkon kněžské funce otci Christosovi.

V Soluni je PAPA Paok skutečně maximálně oblíbeným. Těší se respektu i mezi fanoušky soupeřů.  Při zápase na stadionu nevynechá jediný chorál PAOKU, drží světlice a je zahalený do černobílé šály svého klubu.

Už mnohokrát se také stalo, že když viděli fanoušci svého PAPu na ulici, začali skandovat jeho jméno, což slyšeli i okolní lidi, srotili se kolem 53letého kněze a musela být zastavena doprava!

Jak vnímá samotný otec Christos popularitu? Nevadí mu. Sám říká, že mladí lidé by se jinak kostelu vyhýbali, on má svůj posvátný chrám narvaný doslova k prasknutí.

"Často se mi stane, že zničehonic v průběhu dne přijede na mopedech asi dvacet lidí ke zpovědi," řekl. "Měsíčně dělám něco kolem 1000 až 1500 zpovědí a 80 procent z toho jsou lidé pod třicet let. Sedím s nimi, dáme si jídlo, pití a kolikrát si povídáme o jejich problémech až do rána," dodal.

Samozřejmě Otec Christos je známý také všem hráčům a trenérům PAOKU. Je to on, který dává týmu požehnání a je k dispozici kterémukoliv hráči, jenž by se chtěl vyzpovídat či dostat jiné duchovní potěšení od populárního Papy PAOKa.

Fanoušci obklopili byt otce Christose, ten poté řídí jeden z chorálů:

PAPA PAOK jede v autě, což samozřejmě neunikne fanouškům PAOKu:

I při procházce městem vzbuzuje 53letý kněz velkou pozornost:

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace