o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Pohled na tribuny 22. kola GL a nižších soutěží

Souhrn kola čtvrtek, 03.04.2014 - přejít do komentářů
Nápisy, choreografie... nuda nebyla ani v nižších soutěžích...
/titleImg/pohled-na-tribuny-22-kola-gl-a-nizsich-soutezi/1/5879.jpg?width=570

Ve 22. kole Gambrinus ligy si na tribuny stadionů našlo cestu celkem 39.238 diváků. Návštěvu kola si připsalo utkání v Plzni, kde se na utkání mezi Viktorií a Slovanem Liberec nacházelo na tribunách 10.242 diváků.

Naopak nejméně fanoušků bylo v Příbrami, kam na utkání se Slováckem zamířilo 2.168 diváků. Průměrně bylo v tomto kole na tribunách 4.905 fanoušků.

FC Bohemians 1905 – FC Baník Ostrava 0:0 (4.094 diváků)

Pohledem fanouška Bohemky:
Již před výkopem si oba kotle vyjadřují vzájemné „sympatie“ a vypadá to na velice kvalitní utkání z fanouškovského hlediska. Potud vše v pořádku, vrchol trapnosti však přichází v okamžiku, kdy část kotle začne řvát: "Český fotbal bez Poláků". Někteří klokani by se v té chvíli raději propadli hambou... Při výkopu ultras vytahují povedené choreo, reagující na odložení jednání o budoucnosti Ďolíčku, se vzkazem pro zastupitele: „Radnice jednej!“. Kotel i hlavní tribuna od začátku dobře fandí a v Ďolíčku vládne správná fotbalová atmosféra. Ve 30. minutě vytahujeme nápis „FAČR a média lžou, policie rozbrečela děti slzným plynem.“ a Baníkovci „Dost bylo lží“ jako reakci na mediální hysterii, jíž jsme opět svědky. Po poločase začínáme „Argentinou“ s dresem a vlaječkami, letí i nějaká ta konfeta. Povedlo se zprovoznit megafon a následuje povedený asi 10-minutový chorál Gól klokan gól, a v kotli to začíná opět vřít. V tomto utkání po předchozí domluvě mezi všemi skupinami a zástupci klubu se neodpaluje žádná pyrotechnika. Všechna média a snad i FAČR se určitě těšili na další skandál a „masakr“ v Ďolíčku (novináři, aby měli o čem psát, bafuňáři z FAČR pak na tučnou pokutu), fanoušci obou klubů však k něčemu podobnému nedali jediný podnět. Přesto se nepíše o klidném průběhu utkání, dobré atmosféře atd, všechna média se věnují domluvenému střetu obou chuligánek někde v parku… Něco málo k hostům. Chachaři dostali k dispozici 250 vstupenek, což při jejich „výjezdové“ kvalitě nebyl problém vyprodat. V sektoru hostí se jich schází podle jejich vyjádření 205, dalších 30 zůstává před stadionem a přibližně stejný počet vytváří menší kotel na kraji hlavní tribuny (A1). V jejich kotli visí 2 velké vlajky: „GKS Katowice“ a „Vlajkonoši domácí“, při výkopu se prezentují choreem „Svalnatí alkoholici“ , přičemž celý jejich sektor jde do půl těla. V druhé půli vytahují sektorovku Baník Ostrava. Celé utkání aktivně fandí a ukazují, proč patří ke špičce ultras na české scéně. Více takových zápasů v GL.


Pohledem fanouška Baníku:
Páteční výjezd Chacharů do Vršovic si krom samotných fanoušků nenechalo ujít ani stádo senzacechtivých "novinářů". Vlakové Chachary provázejí kamery a reportéři všech myslitelných médií snad na každé stanici a vrchol tohoto "honu" přichází ve Vršovicích. Tam s publicisty a obligátní PČR čeká i ministr vnitra - jaká šaškárna. Problémem však pro novináře je fakt, že není o čem informovat. Ti po sléze vezmou alespoň za vděk zadrženými po domluveném střetu mezi FCB a B-1905. Na stadionu se v sektoru hostí schází 205 Chacharů. Další zhruba třicetičlenná skupinka bez lístků postává za plotem a poslední uskupení Chacharů, početně asi stejně velké jako fanoušci za plotem, se usazuje na hlavní tribuně. Kromě nápisů "Svalnatí alkoholici " a "Dost bylo lží!" fans FCB prezentují old school choreografii. Švabachem psaný název ostravského klubu doplnila kresba buldoka. Nutno zmínit i fakt, že tentokráte se většina sektoru shromáždila za vlajkou "GKS Katowice" a přítomni "kibice" měli na sobě z velké části buď družební nebo GKS suvenýry. Fandění v tomto rozlehlém sektoru mohlo být určitě lepší, ale ostudu si Chachaři jistě neutrhli. Často se do supportu zapojovala i skupinka fans na tribuně.

Sparta Praha – Znojmo 3:0 (7.661 diváků)

Pohledem fanouška Sparty:
Dalo se očekávat, že zápas se Znojmem nebude tak atraktivní pro většinu fans jako jiná utkání, ale návštěva pod 8000 je opravdu zklamáním a ostudou. V kotli se nás sešlo zhruba 400, ale většinou těch, kteří skutečně chtějí fandit a nechodí tam kvůli levnějším vstupenkám. Support od začátku zní poměrně slušně, vypadá to, že se všichni dobře baví. Ve 40. minutě je vyvěšen banner „Stop kriminalizaci fans“ a v rámci protestu se celý sektor za pokřiku „Český fotbal pro fanoušky“ přesunul na ochoz. Fandit jsme začali opět v 50. minutě a pokračujeme v kvalitním supportu. S přibývajícím časem se ke kotli přidává stále více protilehlá tribuna a zápas se dohrává v opravdu dobré atmosféře, která pokračuje i během děkovačky s hráči. Fanoušků ze Znojma dorazilo asi 7, takže není co hodnotit.

FK Jablonec – FK Teplice 1:1 (3.052 diváků)

Pohledem fanouška Jablonce:
Na nedělní zápas proti Teplicím se schází v sektoru 40 mladších + 20 aktivních o kousek dál. Support se rozjíždí pomaleji, protože jsme kompletní až tak v 10. minutě. Díky šancím našich je to lepší a lepší, je i skoro škoda, že přišla poločasová přestávka, panovala u nás dobrá nálada. V současné době platí, že čím méně se nás sejde, tím lépe se dokážeme vyhecovat. Průběžně u nás vlají 4 vlajky, je vyzkoušen nový chorál, zapojen do odpovídačky celý stadion a vyvěšen menší nápis TEPLICE U MOSTU, který se pak objevuje v našich rukách a je doplněn stejně znějícím pokřikem. Hostů přijíždí asi 70. Mají hezky ověšený sektor vlajkami. Spodní část sektoru je chvilkami v pohybu, horní, jako kdyby tam vlastně ani nebyla. Slyšíme je pouze po gólu v naší síti, kdy jsme chvilku zticha. Po děkovačce na nás ještě hulákají něco o jebání.

Pohledem fanouška Teplic:
Do Jablonce dorážíme na poslední chvíli, protože máme po cestě problém s autobusem. V sektoru hostů se nás schází 69, celkem slabý počet na neděli a ideální čas. Během celého zápasu předvádíme na tento počet nadprůměrný support do kterého se konečně zapojuje celý sektor a ne jen S15 a fanklub, jak je na výjezdech Teplic zvykem. Domácí se schází v počtu zhruba 40 lidí a většinu zápasu se zdá jejich sektor neaktivní, support nelze hodnotit. Prezentovali se čtyřmi mávačkami a ukradeným závěsem z vlaku ČD, na kterém je nápis Teplice u Mostu, zřejmě reakce na to, že společně s Mostem jsou vládci severu/Sudet nebo jak se to vlastně momentálně nazývají. K našemu potěšení nejsou u stadionu přítomní místní těžkooděnci, na které nemáme nejlepší vzpomínky z Doks, a tak cesta domů probíhá v klidu. Návštěva byla hlášena 3052 diváků, což je 50% celkové kapacity.

1.FK Příbram – 1.FC Slovácko 3:2 (2.168 diváků)

Pohled fanouška Příbrami:
Na stadiónu bylo oficiálně 2168 lidí, což by zhruba i odpovídalo, pokud jsme se chtěly dostat trochu výše nad sestupovou hranici musely jsme už nutně vyhrát, což se nakonec povedlo. Zápas byl atraktivní po většinu zápasu s velkým množstvím šancí. Choreo jsme nakonec na tento zápas nepřipravili a to i z důvodu vytváření další nové sektorové vlajky, ke konci zápasu jsme rozházely po sektoru kotle rozstříhané papírky, konfety a polystyrenové kuličky, mimo jiné také proto, aby správce, který nám vybral klubovnu, se nenudil a měl co na práci, a aby už neměl čas přemýšlet co by nám ukradl dále.

Pohledem fanouška Slovácka:
V desáté minutě jsme se prezentovali modrobílou plachtou se znakem Fanaticos a písmeny FCS. Svůj sektor jsme také ověnčili několika vlajkami a přivezli si mávačky. Sem tam se ozval i nějaký dělobuch. Co se týče fandění, tak to se odehrává ve vlnách, na začátku dost dobře, i delší chorály, na konci prvního poločasu to trochu uvadá a za stavu 3:1 se zmáháme jen na jednodušší údernější pokřiky Slovácko do toho nebo Hoši bojovat. Support nebyl špatný, ale nedá se mluvit o nějakém super výkonu. Když se do toho opřeli všichni, stálo to za to.

FC Viktoria Plzeň – FC Slovan Liberec 6:0 (10.242 diváků)

Pohledem fanouška Plzně:
Schází se nás plný sektor, support je na vysoké úrovni, padne nějaká ta odpovídačka s tribunama a odpálí se pár kousků pyra. Snad poprvé se povede skákačka s protilehlou tribunou, kde se přidá odhadem dobrých 200 lidí. Libereckých se v sektoru hostí sešlo odhadem 50 kousků

Pohledem Supras:
Na náš počet a hlavně průběh zápasu vcelku dobře, až do samého konce. Organizaci pomáhal buben a ze začátku i megafon. S přibývajícími góly zapojení sektoru paradoxně spíš rostlo. Kromě obvyklého repertoáru se pak přidávaly i různé odlehčené a ironické popěvky, které pobavily nejen nás. Po zápase také proběhla (ne úplně vážně míněná) "děkovačka" se šálami nad hlavou.

FK Mladá Boleslav – SK Slavia Praha 3:1 (4.739 diváků)

Pohledem fanouška Boleslavi:
Dneska na stadionu, i v kotli byla nadprůměrná návštěvnost a v kotli nás fandilo tak 80-100 (lidi odcházeli, přicházeli, hlavně ty mladší) ...na nás jsme fandili nadprůměrně od začátku. Optická prezentace nebyla žádná, kotel byl ověšen klasickými vlajkami. Takhle by to mělo být pořád a ne jen když si nemají lidi kam sednout . Ke Slávistům - měli celkem dost pyrotechniky, kterou hasili aktivní hasiči. :-)

Pohledem fanouška Slavie:
Slávisté vyprodali hostující, dobře ověšený, sektor, plus další sešívaní byli tradičně na dalších tribunách. Fandilo se tak nějak normálně, někdy líp, někdy hůř. Choreo bylo v den zápasu domácím klubem zakázáno, tak si ho slávisté propašovali na vedlejší tribunu, kde se také roztáhlo. Občas zahořela nějaká pyrotechnika, kterou nadržení hasiči okamžitě hasili vodou do lidí, což vyvolávalo v sektoru teprve bordel. Zkurvenci nadávají na výtržnosti, přitom je sami vyvolávají. Po zápase fízlové sbírali. Hned pod sektorem hostů natáčeli 4 (!!) fízlové s kamerami. Doufáme, že se dočkáme jedné kamery na každého fanouška.

FC Vysočina Jihlava – SK Sigma Olomouc 5:0 (3.459 diváků)

Pohledem fanouška Vysočiny:
Hoste přijeli asi v 20 kusech.  Žádným výrazným supportem se neprezentovali. Choreografie nebyla k vidění ani na jedné straně. Jelikož zápas na hřišti byl jednoznačný, tak si to lidi na tribunách užívali. Z naší strany byl velmi slušný, intenzivní a hlasitý support. Kolem 71. minuty si hosté sbalili vlajky a opustili sektor. V sektoru zůstalo asi 5 nebo 6 lidí, kteří zůstali do konce zápasu. Při děkovačce jsme vyvolali trenéra Petra Radu. Celková atmosféra byla euforická.

Pohledem fanouška Olomouce:
Na Vysočinu nás v pátek v podvečer dorazilo 21 fanoušků z Hané. Tentokrát se nemusíme ani zouvat u vstupu, i když prohlídky jsou důkladné. Od začátku se snažíme fandit, náš počet a vzdálenost sektoru hostí od hřiště má však za následek, že nás pravděpodobně neslyší ani nejbližší podavač míčů, i tak se snažíme fanděním bavit. Domácí fandí solidně celý zápas. Jedno mě na nich zaujalo. Pořvávají „co vás tak málo,“ když jich k nám do Olomouce přijede v sobotní termín „o jednoho, dva“ víc, než nás v pátek (s nadsázkou řečeno)? Ovšem co se mezitím děje na hřišti, to je snad zlej sen!!! Totální propadák, děs a hlavně neskutečná ostuda. S přibývajícími góly na našem kontě už přestáváme fandit, nakonec se v 80.minutě balíme a jedeme domů. Takhle se o záchranu nebojuje. Zostudili jste náš klub!

FC Zbrojovka Brno – FK Dukla Praha 2:1 (3.823 diváků)

Pohledem fanouška Zbrojovky:
V okamžiku rozehrání zápasu s Duklou se v kotli nacházelo přesně 31 lidí. OSTUDA A HANBA. nic jiného. Žádný organizovaný support není asi tak půl hodiny, potom se fandění ujímají mladí Zborjováci, a tak alespoň trochu zachraňují tu ostudnou návštěvu kotle.
 

FK Ústí nad Labem - SK Dynamo České Budějovice 1:2 (852 diváků)

Pohledem fanouška Dynama
V Ústí se stejně jako na většině "stadionů" ve FNL hraje v 10:15 a proto je dopředu jasné, že tento vlakový výjezd nebude z naší strany ten nejobsazenější... Obětovat spánek a vyrazit v půl čtvrté ráno na sever Čech dokázali tři fanoušci Dynama. Po poměrně dlouhé cestě dorážíme do Ústí, kde jdeme ještě pěknej kus cesty na stadion. Ten se momentálně rekonstruuje a okolo panují docela velké zmatky. Kupujeme lístek za padesát korun a bez jakékoliv kontroly jsme vpuštěni do sektoru za brankou, který tuningujeme spoustou samolepek. Sektor nehlídá ani jeden sekuriťák a vedle nás si normálně stoupají domácí. Na žádnou akci však po více jak dnu bez spánku opravdu nemáme energii a soustředíme se jen na support. Fandit jsme se snažili hlavně když se hrálo na půlce blíže k sektoru, ale několikrát jsme řvali i přes 120 metrů k druhé brance. Jestli jsme byli slyšet to netuším, ale s jistotou můžu říct, že náš support byl mnohem lepší v druhé půli, než v té první. Domácích se v kotli sešlo asi 20 a dokola, pořád stále dokola skandují Arma s dvěma kombinacemi tleskání. Pokřik Arma se opakoval zhruba každou minutu. Abych jim nekřivdil, byli docela srozumitelně slyšet a na konci zápasu zapojili i jeden nebo dva chorály. Měli připravené i minichoreo z šesti krepáků, které si však autor po fotbale nesl spokojeně domů. Dynamo v posledních třinácti minutách otáčí nepříznivý vývoj utkání a v zápase o šest bodů vítězíme 2:1. Hráči nám jdou poděkovat, někteří jdou i osobně pod plot. Cestou zpět sem tam vymyslíme nějakou blbost, bavíme se, abychom neusnuli a dojeli v klidu domu. To se po šestnácti hodinách dlouhém výjezdu a šestatřiceti hodinách bez spánku povedlo. Povedenej výjezd.

Baník Most – FK Karviná 1:4 (1.403 diváků)

Pohledem fanouška Mostu
V nedělní slunečné odpoledne se nás v kotli sešlo 60 až 70 fanatiků, kteří věřili ve výhru Baníku. Od prvních minut se fandilo na velmi dobré úrovni a co se týče hlasitosti, tak bych řekl, že jsme byli dost slyšet a vše se parádně neslo poklidným okolím stadionu. Baník dokonce vstřelil první gól zápasu a tak v kotli vypukla klasická gólová euforie, ale jen do doby, než Karviná vyrovnala. Druhý poločas pro Baník dopadl velmi špatně a naši borci inkasovali další 3 branky a to se odrazilo i na našem fandění. Po konci zápasu přišli hráči ke kotli zatleskali a hned zmizeli do kabin, nikdo neřekl ani slovo a na některých bylo vidět, že jdou poděkovat fanouškům jen z povinnosti. V tomto zápase jsme neměli žádné choreo a nebyla použita ani pyrotechnika. Co se týče hostujícího kotle, tak ten byl zaplněn jen prázdnými sedačkami.

Loko Vltavín - FK Pardubice 0:0 (486 diváků)

Pohledem fanouška Pardubic
Na stadionu se v sektoru pro hosty schází uspokojivých 32 fanatiků, kteří od první minuty předvádějí poměrně slušný support. Na hlavní tribuně se nachází osm domácích vlajkonošů. Průběh zápasu není moc atraktivní a od toho se odvíjí náš support. V 55. minutě se vytahuje nápis: MÉDIA KURVÍ FOTBAL, doplněn pokřiky Český fotbal, pro fanoušky. Po odpáleném bengálu nám sekuritka vyvádí našeho bubeníka ( asi odpálil pyro paličkama). Dále vyvedou ještě osobu stojící u hořícího ohně. Vše se samozřejmě neobešlo bez menších strkanic...

FC Hradec Králové – FK Varnsdorf  3:1 (2.082 diváků)

Pohledem fanouška Hradce:
Zápasu přihlíží celkem lehce přes dva tisíce diváků, ovšem jsou to právě Ti fanoušci, kteří chodí na Hradec a nekoukají na výsledky týmu či atraktivitu soupeře. V kotli se schází zhruba sto padesát Votroků. První poločas menší časové intervaly, druhý poločas zase ve fandění více kvantity než kvality, to vše se musí doladit. Po hodině hry vytahujeme jedinou produkci zápasu. A.M.F. míč s doplňujícím nápis NAŠI RADNÍ JSOU ULTRAS, BOJUJÍ MALŠÁKEM PROTI MODERNÍMU FOTBALU. (ironická narážka). Pyro tentokrát vynecháváme, ale objevuje se devadesát vlajek na tyčích. Sektor hostí je prázdný, ale dle informací se na východní tribuně objevuje pět fanoušků z Varnsdorfu.

Frýdek-Místek - Viktorka Žižkov 0:2 (3.350 diváků)

Pohledem fanouška Žižkova:
V sektoru hostí se nás nakonec schází stejně jako našich hráčů na hřišti, tedy 11. Za sebe můžu říct, že z počtu jsem na jednu stranu zklamanej, protože byl v podstatě ideální termín utkání a nováček v soutěži, tak by mohlo vyjet aspoň o trochu více lidí. Ale na druhou stranu na tu obrovskou dálku a na 2.ligu je to pořád špičkovej počet. Kvalita našeho supportu byla asi adekvátní počtu. Řekl bych, že jsme fandili na náš počet slušně a navíc časově velkou část utkání. Po konci utkání odpalujeme pyro. Nejvýraznější je červená dýmovnice, ale pokud si dobře vybavuji, tak jsme měli i nějaký bengál a stroboskop. Co mě ale zklamalo bylo to, že hlasatel ohlásil návštěvu přes 3 000 diváků, ale počet byl evidentně o hodně nižší, netroufnu si odhadovat přesně o kolik, ale vůbec bych nebyl překvapen kdyby reálný počet diváků byl pod 2 000. Dokud jsem neměl tuhle reálnou zkušenost, věřil jsem, že ve FM chodí vážně tolik lidí. Od teď budu k počtům z jejich utkání skeptičtější. K fandění sektoru domácích se nechci příliš vyjadřovat především z důvodu, že sektory jsou vedle sebe a v podstatě na sebe tak "nevidí". Za sebe můžu říct, že jsem je slyšel málo, ale neberu to jako absolutní pohled, protože my jsme se soustředili na náš support a je tak logicky slyšeli hůř. Tuším, že však měli menší kartoniádu. Na závěr chci ještě (když je na ně často zaslouženě slyšet kritika) říct, že securiťáci se chovali korektně a za to dík.

SK Uničov - SFC Opava 0:1 (470 diváků)

Pohledem fanouška Opavy:
Na neděli 30.3. je naplánován 1. výjezd jara Uničov. Vzdálenost není nijak velká, ale vzhledem k tomu, že doprava je auty, náš počet je nejistý. Hraje se v 10:15, sraz dáváme v 8:15 a po nákupu se hromadně vydáváme směr Uničov. Z Opavy vyjíždí k milému překvapení nás všech kolona 15 aut. Snad poprvé se stalo, že míst v autě bylo více, než případných zájemců!! Cesta probíhá bez problémů, každá posádka se baví po svém. První přestávka je na Benzině ve Šternberku, kde se hromadně fotíme a vyjíždíme dále posilnění ještě o dalších pár aut. Ke stadionu dorážíme kolem 10 hodin. Hned z kraje zápasu rozjíždíme perfektní, hlasité fandění, které ještě umocňuje odraz od paneláků za protější tribunou. Díky nim se tvoří pěkná, hlasitá ozvěna. O atmosféru jsme se starali výhradně my, domácím fanouškům se asi v neděli ráno nechtělo vstávat. Do poločasu se střídají slabší a silnější chvilky našeho supportu. O přestávce přišlo na řadu občerstvení. Nemůžu si odpustit, abych zde nezmínil skvělou makrelu na roštu. Tento pokrm se na našich stadionech příliš nevyskytuje, což je určitě škoda . Po přestávce slabší rozjezd, který se však stupňuje a vrcholí parádním fanděním, kdy se dělíme na dvě poloviny a navzájem se překřikujeme. Poté je roztáhnuta plachta s nápisem ŽLUTOMODŘÍ, doplněna kartony ve stejných barvách a odpáleno je asi 20 stroboskopů. Výsledek vypadá poměrně dobře, ale příště budeme muset věnovat nějaký čas, abychom všichni věděli, jak kartony držet, aby byl výsledný efekt ještě lepší !! Důležitý moment přišel v 79. minutě kdy jsme vstřelili jediný gól utkání. Od té doby fandíme co to dá, radost je veliká, protože jsme se díky němu dostali na 1. místo tabulky MSFL. Při závěrečném hvizdu jsou na hřiště vhozeny desítky konfet, následně probíhá děkovačka s našimi hráči. Po 12-té hodině se vydáváme směr Opava, kde už si každý užívá zbytek dne podle sebe. V Uničově se nás sešlo 158 z toho 9 WKS a 1 fanatik z MOTORu Lublin. Tento výjezd lze označit za hodně povedený, ať už díky choreografii, vítězství, našemu počtu, tak díky tomu, že jsme konečně jeli pohromadě. V příštím kole se doma utkáme s 2. týmem MSFL Třebíčí, proto se musíme sejít v co největším počtu a tlačit naše hráče do II. Ligy v tomto veledůležitém utkání.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace