o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Poslední učinkování Slavie v evropských pohárech

sobota, 02.01.2016 - přejít do komentářů
Naposledy byla Slavie v Evropě v roce 2009...
/titleImg/posledni-ucinkovani-slavie-v-evropskych-poharech/1/7306.jpg?width=570

Pamatujete, když byla Slavia naposledy v Evropě? Dnes si jejich poslední představení trochu osvěžíme.

Vše začalo v červenci, když narazili v mistrovské části předkol Ligy mistrů na Sheriff Tiraspol, venku hráli 0:0, doma to skončilo 1:1, tudíž LM pro ně skončila, na domácí zápas přišlo 13 483 diváků.

Slavia se po vypadnutí z LM dostala do 4. předkola Evropské ligy, kde jí los přisoudil slavnou Crvenou Zvezdu z Bělehradu. První zápas se hrál doma a výhru 3:0 sledovalo 12 625 diváků. Ven jela Slavia potvrdit postup, hodně fanoušků se však „z bezpečnostních důvodů“ na zápas nedostalo včas.

"Slavia se snažila udělat maximum pro to, aby jejím fanouškům bylo umožněno přijet na stadion včas. I přes intervence u delegáta střetnutí se tak nestalo. Na této úrovni je zarážející, že něco takového nebylo možné z bezpečnostních důvodů. Všem našim fanouškům klub děkuje za jejich věrnost a podporu v takových podmínkách," uvedl ředitel komunikace Ondřej Zlámal před novináři.

Delije o sobě v Praze dávali vědět po celý den, hodně lidí pamatuje, jak to tam vypadalo, tak dávno to není. Několik fanoušků Zvezdy bylo zatčeno, zbytek se na fotbal však dostal a udělali parádní atmosféru.

Na zápas v Bělehradě chtělo původně hodně lidí, Odbor přátel naplánoval i poznávací zájezd na tři dny, ten se však nenaplnil, lidé si to po řádění Delije v Praze pravděpodobně rozmysleli.

Nakonec do Srbska vyrazil jen tak tak naplněný bus fanklubu, bus ultras a pár lidí po jiné ose (letecky i auty). Fans chtěli původně strávit dopoledne v Bělehradě, to neprošlo, takže jako náhradní plán byl Novi Sad, to také policie zakázala a fanoušky si převzala už na hranicích, díky organizaci se dostali ke stadionu až ve 44. minutě. Zápas sledovalo 35 000 a postup Slavie do skupiny EL pojistil Standa Vlček.

První zápas skupiny se odehrál v Janově, vyrazil na něj dobrý počet fanoušků Slavie po více osách, Odbor Přátel si už klasicky připravil i poznávací zájezd na několik dnů (poznávacího zájezdu se zúčastnilo 44 fanoušků). V centru města bylo vyčleněné místo pro fanoušky Slavie, odkud je pak pořadatelé sváželi k sektoru hostí. Výhru Janova sledovalo na stadionu 20 629 diváků.

Po domácím zápase s Lille vyrazili Slávisté do Valencie. Odbor Přátel původně plánoval poznávací výjezd autobusem, nakonec za asistence fanklubu cestovali letecky, po památkách se podívali. Cestou část fanoušků naráží i na fanoušky ze Skotska, kteří také přijeli podpořit Slavii. Po zápase, který končí remízou, následuje tradiční děkovačka, zápasu přihlíželo 18 000 diváků.

Začátkem listopadu dorazila Valencia do Prahy. Domácí kotel neměl takovou sílu, jakou mívá, protože na severní tribunu přišli „normálové“ kvůli nejlevnějším lístkům. Hlavní stopu však zanechalo choreo pro Františka Veselého. Na začátku utkání byl nápis a minuta ticha, ve 20. minutě se objevuje kartonadiáda s podobiznou této legendy. I druhý zápas mezi těmito celky končí remízou. V Edenu bylo 10 624 diváků, z toho asi 3000 kotel.

O měsíc později hrála Slavia opět doma, tentokrát s Janovem. Část Slávistů už odpoledne hledala příznivce Janova, jedna skupinka Italů inkasovala v metru, další část připravovala choreo na večer. Z Janova přijelo přes 2500 fandů a na zápas dohlíželo přes 500 policistů. Italové se objevují všude po stadionu, takže se domácí snaží zjednat si respekt a vyhazují je ze sektorů. Probíhají i pokusy o nějaké kořisti, ty však hatí kriminálka (na stadionu bylo asi 80 tajných). O poločase proběhla rozlučka s Vladimírem Šmicrem, pro kterého byla připravena i prezentace. Na tomto zápase vznikla i fotka s Markem Suchým, který se před svým odchodem do Ruska loučil s fanoušky a v rukou držel šálu „Smrt Spartě“. Zápas sledovalo 9443 diváků, atmosféra však byla na vysoké úrovni.

Poslední zápas skupiny, ve kterém už Slavia postoupit nemohla, se odehrál v Lille. Bylo 17. 12. 2009 a byl to poslední výjezd fanoušků Slavie do Evropy.
Slávisté plánovali první jejich větší sraz v zahraničním městě, nakonec se jich sešlo asi 70. Fanoušci se bavili, zpívali a odpalovali pyro. Do Francie vyrazilo několik busů, auta i letadlo. V sektoru hostí se nakonec objevilo zhruba 250 lidí. Ve městě se dostali tři fanoušci Slavie do sporu s muslimy, kteří jim vyhrožovali pobodáním a začali se množit, Češi tak raději volí ústup. Zápas skončil prohrou SKS, sledovalo ho 15 358 diváků a fanoušci vzpomínají na koulovačku, vláček v sektoru i pošťuchovačku na odchodu ze stadionu.

Na závěr tu jsou závěrečná slova jednoho z posledních reportů z EL na webu Tribuny Sever:
„Celkově se sraz dá zhodnotit kladně, i když zklamal zejména počet. Věříme, že se i v příští sezoně dočkáme evropských výjezdů a sraz fanoušků v centru města se stane tradicí!“

Autor: Piotr

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace