o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Povede experiment v Hamburku k legalizaci pyra?

čtvrtek, 06.02.2020 - přejít do komentářů
Bezpečné odpalování neexistuje vs. Za zranění může nulová tolerance...
/titleImg/povede-experiment-v-hamburku-k-legalizaci-pyra/1/9259.jpg?width=570

Pokuty, pokut, pokuty... Fotbaloví funkcionáři a fotbalové svazy už ani nerozlišují, jestli je pyro použito s rozumem jako součást oslavy, či prezentace a jednoduše pokutují všechno co hoří. Německé kluby tak v minulé sezóně musely zaplatit pokuty v celkové výši 1.056.525 EUR (cca 27.000.000 Kč). Nejvíce pokut zaplatil právě Hamburger SV (294.000 Eur). Rekord HSV drží i v jednorázových pokutách, kdy za derby se St. Pauli dostalo pokutu 150.000 Eur!

Hamburk dostal povolení k odpalování pyra...

Zajímavý experiment se teď rodí v Německu, konkrétně v Hamburku, který dostal zelenou i od místní fotbalové asociace. Samozřejmě to není jenom tak a odpalování bude muset mít svá pravidla. Odpalování odsouhlaseného počtu dýmovnic bude možné pouze před začátkem zápasu, při nástupu hráčů. 

Podle všeho bude možné udělat jednorázovou pyrošou i při zápase, ale i zde budou muset být splněna pravidla v podobě odsouhlaseného počtu a navíc za dohledu vyškoleného odborníka – pyrotechnika. Na průběh pyrošou budou navíc dohlížet i hasiči.

Experiment se studenou pyrotechnikou nevyšel...

V minulosti byla snaha implementovat pyrotechniku takzvaně „studenou“, ale experiment Werderu Brémy neuspěl. I přes to, že se jednalo o studenou pyrotechniku, tak se její teplota pohybovala mezi 300 – 500 °C, což je sice méně, než 2500 °C které mají některé používané světlice, ale zároveň se zjistilo, že tato studená pyrotechnika vypouští škodlivější výpary.

Německá fotbalová asociace nevyloučila, že pokud by se experiment v Hamburku osvědčí, tak by se pyro mohlo objevit i na dalších stadionech.

Bezpečné odpalování pyra neexistuje...

Skepticky se k projektu staví bezpečnostní složky. Převážně policie a hasiči, kteří varují, že odpalování pyrotechniky v hledišti je nezodpovědné. Policie navíc nemá důvěru ani v to, že fanoušci model dodrží a poukazují na to, že by mohlo dojít k vážným zranění. 

Zranění jsou minimální a může za ně nulová tolerance...

Naopak fanoušci poukazují na fakt, že zranění která jsou způsobena pyrotechnikou jsou vzácná a ty které nastanou, tak právě v důsledku toho, že zákony neumožňují pyro odpalovat bezpečně, a tak je pyro odpalováno chaoticky v davu, což riziko zranění zvyšuje. Pokud by bylo rozumné odpalování pyra bez postihu, tak by bylo možné odpalovat pyro s minimálním rizikem.

Autor: VíťaB

ze světaz tiskusvět hooligans

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace