o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanoušků: Polské clasico x Pražské derby

blog fanoušků čtvrtek, 24.03.2016 - přejít do komentářů
Na výletě v Polsku a v Praze na derby...
/titleImg/prazske-derby-vs-polske-klasiko/1/7447.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Dva týdny před pražským derby se mi podaří sehnat přes kamaráda dva lístky na Letnou. A když už vyrážíme na velký zápas, tak se rozhodujeme prožít fanatický víkend a navštívit zápas v zahraničí s dobrou kulisou. V plánu jsme měli návštěvu III. bundesligy v Drážďanech. Po ukončení předprodeje pro pernamentkáře jsem byl však zcela šokován faktem že je cca 96% stadionu vyprodáno a do volného prodeje míří asi jen 600 vstupenek. Hodlám se o ně poprat, ale i přesto, že sedím přesně po ukončení odpočtu na stránkách Dynama u pc, a ihned se přihlásím, lístky jsem stejně nekoupil a bylo vyprodáno.


Po vyrovnání se s velkým zklamáním , jsem hledal variantu "b" jimž se stal zápas Kks Lech Poznaň vs Legie Warszawa.I přes velkou kapacitu  INEA Stadionu (přes 40 000) zbývá už jen pár volných lístku (8.dní před zápasem), jež rychle mizí, takže čas na přemýšlení moc není a tak kupuji lístky v ceně 90 zl kus, na jeden z mala ještě nevyprodaných sektorů v 3.patře nad kotlem "Kolejorz". Následující den se již na stránkách Lechu objevuje informace o vyprodání. Párkrát jsem v Polsku byl na nižší lize, kde jsem si utvořil jistou představu jak by to mohlo na tzv. " polském klasiku", jak tento zápas nazval jeden polský deník, vypadat. Snažíme se z minimalizovat náklady na cestu do polské metropole na minimum .Proto jedem na jízdenku sone+pkp, což znamená že se od Bohumína plazíme osobními vlaky do Wroclawi, kde již zakupujeme lístky na intercity a kolem 17.hodiny jsme v Poznani.

 Do zápasu tak zbývá 3,5 hodiny... Ve městě vládne již poměrně fanatická nálada a tak se na každé zastávce tramvaje vyzpěvují chorály, doplněné o fanoušky, jedoucí v autech a vyklánějících se z okýnek, kteří svým „křikem“ dávají jasně najevo, o jaký že jde dnes den . Po městě v jednom kuse bouchají dělobuchy snad ze všech stran, navíc 2,5 hodiny před zápasem se na obloze objevuje ohňostroj a již tak „hlučné“ ulice jsou ještě hlučnější.Čím blíže jsme u stadionu ,který je vzdálen hodinu chůze od nádraží, tím častější jsou vidět vlajky na lampách, které oslavují 95.let Lechu (i když dle mých výpočtu toto výročí nastane příští rok ? :) ) Hlavní i přilehlé ulice jsou v obložení fanoušku Lechu. Ze stadionu je slyšet že i Legia je již na místě. Stadion je naprosto neuvěřitelný a jelikož je ještě čas, obcházíme jej dokola, abych se pokochali tímto "skvostem".

Při vstupu nenastává žádný problém , security v podstatě jen dělá , že něco dělá . Na stadionu jsme tak již 1,5 hodiny před zápasem, ale i přesto je již slušně zaplněn.

Je ještě více jak hodina do zápasu když se poprvé naplno projeví kotel Lechu. Vysílá pár přátelských chorálu na stranu Legie, jejíž příznivci ihned kontrují, a tak se  rozjíždí více jak hodinu před zápasem překřikovačka a to na opravdu dobré akustické úrovni. Po poměrně krátké přestávce, jež několikrát spontánně přetnou fanoušci popěvky typu „Legia to stará kurwa... „ ,ale třeba také opakovačka,  kdy fans lechu jedou „Zawsze i wszedzie“ a Legia odpovídá“ policja jebana będzie „ se organizovaný support rozjíždí zhruba 15.minutě před zápasem. A do poločasu stadion bez přestávky burácí neuvěřitelně. 

Ihned po úvodním hvizdu se na protější tribuně fans Lechu prezentují tribunovou kartoniadou s  „Kolejorz“. Zároveň se v sektoru rozhoří pyro. Jelikož je noc, vše neskutečně vynikne.  Tak jako na hřišti se i v hledišti odehrává skutečný souboj. Jak Lech tak Legia fandí po celou dobu prvního poločasu. Ze 3 páter jež má Lech k dispozici fandí 2. patra prakticky pořád, a to třetí se  přidává dost často. Zbytek stadionu včetně hlavní tribuny je po celou dobu na nohou a přidává se k známějším pokřiků, dost často také podporuje chorály potleskem. Tribuna se taky pěkně zatřese když se celý kotel chytne za ramena skáče. Efektně také vypadá když všechny tři patra začnou točit šálou. Někdy kolem 25.minuty rozpalují ohně i poznanští , na plotě visí plachta  „Kolejorz duma sercem“ a na horním balkoně se objevuje plachta s nápisem „Welkopolska to nasz dom“. Vše doplňuje plachta s vyobrazením tří osob a znakem hooligans.Po rozplynutí dýmu se kolem malůvky vytahují kartonády v klubových barvách (modrá a bílá). Během prvního poločasu se v kotli Legie několikrát roztáhne plachta se znakem Legie (L v kruhu). Na plotě také nechybí vlajka Wariors. Na hřisti se sice předvádí bojovný fotbal, je ale plný neuvěřitelných chyb, kterých lépe využije Legie a tak se po první střele, která končí na břevnu, přece jen do poločasu  dostává do vedení 0:2.

O přestávce oba tábory odpočívají do doby vběhnutí prvních hráčů na hřiště. Začátek druhého poločasu se nese ve stejném rytmu jako první. I když negativní výsledek se přece jen odráží v intenzitě fandí , která i tak dosahuje vysoké úrovně. Kolem 60.minuty se odpalují v kotli lechu strobosky a dýmovnice. Suport opět šplhá na fanatickou úroveň. Přes dým nejde moc vidět a tak je hra asi na 10 minut přerušena. Je ohlášena návštěva 41 567 diváků (kapacita stadionu ponížena o bezpečnostní sektory)  Na hřišti jde vidět že Lech tahá za kratší konec a tak se na konci už dost značně projevuje úpadek supportu . Ovšem i při nejnižší intenzitě je to pořád dost hukot. No o co víc klesá intenzita u poznaňských o to víc stoupá intenzita u Legie a tak se posledních 15 minut zápasu nese stadionem „..ole legia“.

Po zápase trvá snad půl hodiny než dojde k úplnému vyprázdnění všech domácích sektorů. Přesouváme se pod kotel hostů. Kolem se srocuje několik skupinek, ale díky všudypřítomné policii jsou postupně na několikrát pokaždé vytlačeni mimo a tak až na verbální výměnu několika lichotek a snad ještě pár letících kelímků se nic nekoná. Hosté jsou ven vedení přes tunel, a tak už není žádná možnost konfrontace. 

Po zápase máme asi 4hodiny čas do vlaku a tak jdeme pěšky okouknout noční život ve městě. Ve městě je dost živo, a taky dost přepoliciováno. Noční kluby jsou plné fanoušků. Sem tam zazní nějaký chorál. Na nádraží se pak fandí vzhledem na to že je pul třetí ráno překvapivě dost živě. Následuje noční přesun do Prahy kde se objevujeme až kolem 13 hodiny.


Po obědě se jdeme kouknout v 15:30 sraz na václavák odkud pochodují slavisté na Náměstí republiky a přes tunel na stadion. Početně vypadají dost zajímavě, vše podtrhuje jednotné oblečení a buřinky, ale co se týče supportu střídají horší chvilky ty lepší. Kolem je extrémní množství policistů a čumilů. Jdeme se slavisty až na Náměstí republiky. Pak se oddělujeme a vylezeme na letenský park odkud sledujeme pochod shora. Pochod na náměstí nabere ještě trochu síly a tak slávističtí vypadají z dálky poměrně dobře, o to víc mě překvapuje, že je prakticky nejde slyšet, a to ani když už jsou přímo pod námi. I přes neustále se opakující hlášení Policie ČR o zákazu používání pyrotechniky, zákazu zahalování a hrozením zákroku, se objevují dýmovnice a sem tam nějáký dělobuch.

Zhruba hodinu před zápasem vcházím na stadion. Na rozdíl od slávistického kotle jsou ochozy zatím téměř prázdné. K zápasu se již vyjádřím stroze, poněvadž jeho rozborem se jistě bude zabývat více reportů. A tak doplním jen vlastní dojmi a pocity. Na rozdíl od Poznaně si na Letné ihned po hymně  celý stadion sedne a tak je fandění jen na kotlích, a pouze vyjímečně se připojuje výraznější množství fanoušků na stadioně. První momenty jsou oba suporty dosti vyrovnané, ale přece jen o trochu řízenější a kvalitnější support jde ze slávistického sektoru , ale k fanatickému supportu to má daleko . Po gólu  Slavie se přece jen fanatičnost dostane na nějakou tu úroveň a je po dobu 15 minut celkem stabilní a na dobré úrovni.

Ovšem dění na hřišti ,kde je Sparta mnohem nebezpečnější a jde výhře víc naproti se odrazí i na tribunách a tak sparťané přece jen přidávajá na intenzitě fandění a ženou svůj tým k vyrovnání. Zatímco u Slavie jde po dobré čtvrt hodince support dolů. Po poločase se jede ve vyjetých kolejích, kdy se na stadionu chvílí více ozývá Slavia, chvíli Sparta.

Po vyrovnání a otočení skóre jde support Sparty prudce nahoru, ale i přesto jsou sektory na protější a hlavní tribuně spíše pasivní a podporují kotel jen vytleskáváním. Zmíním ještě kartoniadu Sparty, kterou jako bych už někde viděl . Několikrát se v obou sektorech objevuje  pyrotechnika, ale ne něják závratné množství. Na rozdíl od dost podprůměrné hry v Polsku se v ČR bylo na co na hřišti dívat. Po zápase je kolem stadionu klid a ani ve městě nezaznamenávám výraznější množství aktivních skupinek.
 

Co se týče srovnání Mezi „Pražským derby“ a „Polským klasikem“ tak zatím co na hřišti bylo lepší to pražské , v hledišti se v Poznaňi jednalo o úplně jinou ligu ne-li dvě. Samozřejmě se jedná o můj soukromý názor tak jako v celém článku...

(P.S. I. – omlouvám se za pravopisné chyby, snažím se napsat článek co nejrychleji, jednak kvůli aktuálnosti a jednak bych se k němu nemusel později dostat. 

 P.S. II. – V obou případech jsem byl na stadionu na tzv “čumendu“ a nejsem fanouškem žádné ze zúčastněných stran, tudíž je vše můj soukromý pohled.

P.S. III. - v diskuzi by mě mnohem víc než souboj o to kdo je lepší, a v čem se můj názor a pohled liší od toho, či toho člověk zajímalo, jaké zápasy v cizích soutěžích byste vyzdvihli jako výjímečný zážitek, pro budoucí inspiraci. )

 Děkuji.       
 

Autor: chacharjd

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace