o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Představení skupiny: Garden State Ultras NY (USA)

Football Factory sobota, 09.01.2021 - přejít do komentářů
Světlice, dýmovnice a fanatizmus byste v USA asi úplně nečekali...
/titleImg/predstaveni-skupiny-garden-state-ultras-ny-usa/1/9667.jpg?width=570

Představení Garden State Ultras z New Yorku je převzato z fanatické literatury v Football Factory 67. Článek je krácen a celé znění, stejně jako soupsty dalších zajímavých textů a fotografií z daného čísla nabízí v prodeji i nadále ULTRAS SHOP

Úvod
Přecházejíc most z Newarku do Harrisonu můžete slyšet zpěv chorálů. A nebo možná vidět hořící dýmovnice a světlice nad řekou Passaic. Začali jsme před několika hodinami okupací baru někde v Ironboundu, sdílejíc krýgly piva a zpívajíc místní hardcore a punk klasiku. 

Jsme tady všichni z jiných míst. Mnoho z nás vyrostlo ve stejné punkové scéně New Yorku a New Jersey. Někteří z nás jsou stále součástí této scény. Další přišli, aby zde nalezli support, který znají ze svých zemí v Evropě a Jižní Americe, někteří byli přivedeni kamarády a jiní se zase po návštěvách stadionu rozhodli, že tomu dají více než jenom devadesát minut sezení na sedačkách. Rozhodli se opustit pohodlná místa, přestat jíst předražené hot-dogy a pít energy drinky.

Ale na tom, jak jsme se individuálně ke skupině dostali, nezáleží... opravdu. Od chvíle, co jsme tady, víme, čeho chceme býti součástí. Společně podporujeme náš tým - devadesátiminutovým supportem. Pijeme (nebo také ne), bijeme se (když je třeba), sledujeme nebo cestujeme na výjezdy, společně slavíme narozeniny a v době nudné repre pauzy jezdíme do světa. Dohromady jsme rodina. Naše sestry i naši bratři z GSU jsou součástí našeho života i když zrovna není fotbal. Ale abyste se stali členem Garden State Ultras, opravdu nemusíte být nějakým hardcore punkáčem či člověkem pohybujícím se ve fotbalové kultuře. V první řadě jsme totiž všichni aktivní fanoušci našeho milovaného klubu - je*at represe a zákazy od ligy i od vedení klubu. 

Pokud se podíváte v RedBull aréně na tribunu vyhrazenou pro fanoušky, dvě třetiny z ní budou nejspíše mávat vlajkami, troubit na trumpety. Fanoušci zde budou oblečeni do červených symbolů se znakem RedBullu. Poslední třetina vypadá jinak. Nejčastěji oděna v černém, nucena stáhnout vlajky a transparenty, ale ze všech tří skupin nejvíce užívající si celý zápas zpěvem, pogováním a skákáním nahoru a dolů. Ano, uhádli jste, tato sekce patří nám - Garden State Ultras. 

O skupině
Začali jsme jako velice malá skupina v roce 2005, navštěvovali jsme zápasy na starém stadionu, který byl upřímně hrozný. Bylo nás pár, všichni ze scény skinheads, punk. Nikdy jsme neměli za cíl být nějaká skupina, která je na scéně extra výrazná - byli jsme skupinou přátel, které sdružoval fotbal. Celou dobu jsme skupinou s evropskou fans mentalitou a tady v USA je to velice výjimečné. Skvělým příkladem byl výjezd do na play-off do Atlanty - oni měli 70 tisíc diváků, ale skutečná atmosféra chyběla… my byli ve 200 lidech, avšak kvalitou supportou jsme překonali zmíněných 70 tisíc diváků. Snažíme se touto kulturou žít na sto procent, přizpůsobujeme tomu také náš šatník, takže nás nejčastěji uvidíš ve značkách, jako je PG Wear, Fred Perry, Stone Island, Ellesse či Weekend Offender.

Nyní máme ve skupině lidi z Portugalska (např. Sporting Lisabon), Jižní Ameriky (Atletico Nacional), jsou mezi námi Angličané, Poláci, Francouzi i rodilí Američané. Složení skupiny silně definuje New York. V současné chvíli prožíváme kvůli represím asi nejhorší časy, několik z nás má doživotní zákazy na fotbal. Je nás 50-70, v nejlepší době byl počet členů přes 150. 

O nenávistech, přátelstvích a inspiracích
Máme individuální kontakty s jinými skupinami, avšak žádné oficiální přátelství to není. Navazovali jsme přátelství s Chicagem, přijeli jsme tam, byli společně na párty - chlast, koks, však to znáte. Ale nefungovalo to, nebylo to ono. Víš co, stejně, Amerika je stále velice malá scéna, je tady pár malých skupin a s těma se radši pobijeme, než abychom si lízali p*dele. Žijeme touto ultra kulturou a je tady strašně málo lidí, kteří ji žijou také, proto, když se potkáme, pobijeme se. Jestli jde o inspiraci, tak každý přináší něco - vesměs celá Evropa i Jižní Amerika, líbí se nám Švédsko, Polsko. Pokud máme být konkrétnější přímo na kluby, můžeme se bavit o Hajduku Split či Ajaxu Amsterdam - od nich jsme se inspirovali k několika chorálům, především rytmy, které používá Ajax zní výborně i v angličtině. Hodně nám dávají také kluci z Jižní Ameriky, kteří se k nám přidali. 

O výjezdech
Amerika je větší než Evropa. Máme jeden výjezd tady New Yorku, pak několikahodinové cesty do Washingtonu a Philly, do Montrealu to máme sedm hodin se zastávkou na hranicích.  To není jak v Česku, kde jede třeba Plzeň na Slavii (smích). Na výjezdy jezdíme auty, pronajímáme si autobus, jezdíme vlakem a občas létáme i letadlem. Ale poslední dva zmíněné typy dopravy jsou vážně drahé… párkrát jsme byli na vzdálenějších místech, jako je LA (4800 km) či v Chicagu (1500 km), ale většina z nás je working class a jezdit každý druhý víkend na taková místa je mimo naše možnosti. Naše nejlepší skupinové výjezdové počty jsou kolem šedesáti osob, za nejlepší výjezd považujeme výjezd do DC v 2017. Vylámali jsme nějaké sedačky, po stadioně se proletěla i nějaká pyrotechnika. Po tomto utkání byla naše skupina zakázána. 

RedBull
Odmítáme jakékoliv propojení se značkou Redbull. Nenávidíme je jako firmu, jako značku. Oni se snažili s námi navázat spolupráci, ale odmítli jsme. Vzali nám všechno. Bohužel jsme v USA - ne v Německu či Rakousku, kde se stalo něco podobného, avšak fanoušci vybudovali znovu svou značku, v páté, čtvrté lize. U nás žádná taková možnost není - existuje MLS a nic za tím.  Nikdy v našich chorálech nenajdeš slovo RedBull, neuvidíš nás oblékat symboly s býkem, neuvidíš nás jakkoliv tento brand podporovat. Vznikli jsme ještě předtím, než RedBull vstoupil do klubu, avšak stále je to náš klub. Štve nás, že si nás lidé pojí s pojmem “modern football” - zase na druhou stranu, ti stejní lidi poté tleskají Realu Madrid, Manchesteru City, Juventusu… a všechny z těchto klubů by RedBullu za peníze klidně vykouřily. Jako skupina oficiálně uznáváme jméno New York 96 (podle roku založení klubu).

O skutečnosti že jako klub z New Yorku hrají v New Jersey
New York Jets hrají v New Jersey, New York Giants hrají v Jersey… víš, v New Yorku není místo na to, aby se tam postavil obrovský stadion, navíc většina naší skupiny pochází z Jersey - přeci jen, Garden State je přezdívka pro NJ. V USA je to běžný trend - Chicago nehraje v Chicagu, LA Galaxy neuvidíš v Los Angeles, Philadelphia má stadion sto kilometrů od Philadelphie, Miami to má z Miami hodinu a půl cesty na stadion. Upřímně z klubů, co mají stadion ve městě, si vybavujeme jen Seattle, Montreal, Washington DC (zatím), New York FC hraje v New Yorku, ale na stadionu od Yankees. Ještě bychom rádi zmínili, že fotbal tady v USA je něco nového, většina klubů tady má maximálně dvacetiletou historii. V tomhle čísle si určitě přečteš o zápase s klubem z Ohia - ti existují dva roky. Vemte si, kdyby se v Česku před dvěma lety založil klub a nyní by chtěl stadion v centru Prahy… no a teď si vemte, že New York je dvacetkrát větší. 

O jiných skupinách
Malé skupiny s podobnou mentalitou jako my jsou v Torontu, Montrealu, San José či ve Washingtonu DC. Ale ta kultura tady upřímně není - snažíme se ji tvořit. V Montrealu už to dokázali - fanoušci jsou zde také nenáviděni, ale zároveň respektováni. Každý už počítá, že v Montrealu bude super atmosféra. Jedinou nevýhodou je, že se nezúčastňují třetích poločasů, ale tu mentalitu mají. Musíme přiznat, že dobrá skupina se formuje také u LAFC. Celkově je to ve Státech strašně namíchané, jsou tady jihoamerické proudy, jsou tady typičtí tuzemští fanoušci. Z jihoamerického proudu se dá zmínit latinská sekce fanoušků Chicaga, oni nejsou ultras, ale uznávají proud Barra Bravas a jsou ku*esky dobří. Je jich málo, ale jdou do toho s neskutečnou vášní a odhodláním. Co se týče dalších skupin v našem klubu - upřímně nás nezajímají, protože my jsme názorově úplně jiní. Klub se společně s nimi snaží vytvořit rodinnou atmosféru. A další věc - tady moc neuvidíš loajalitu ke klubu, lidi chodící na NBA chodí jak na New York Knicks, tak na Brooklyn Nets, zároveň je uvidíš na Yankees, lidi se symboly New York RedBulls potkáš na New York FC.  A takové jako nás liga nenávidí, Amerika nás nenávidí… vadí jim naše vášeň. Na druhou stranu - líbí se jim odpalování pyrotechniky, taková ta show - jen koukněte na twitter NYRB, jak zveřejňuje fotky dýmovnic.

O policii
Vůbec nemůžete počítat s nějakým pochopením kultury ultra. Když tady třeba udeříš fízla, jeho kolegové se nebudou s*át a zastřelí tě. Když jsme se před derby dva roky zpět střetli s NYFC, na místo se sjelo plno fízlů, kteří nevěděli co dělat, takže všude kolem začali stříkat neskutečně moc pepřáku… říkali si tyvole, tady jsou stovky fanoušků, co se mlátí. Mnoho z nás skončilo v celách. A kdyby se prokázalo u kohokoliv u nás, že jsme někoho z fízlů tady udeřili a nebyli náhodou zastřeleni, čeká nás minimálně několik let ve vězení (bavíme se o čtyřech letech a více). Speciálně tady v New Yorku neuděláš nic, abys nebyl na kamerách, což je také hodně velký problém. 

Používání kombinace prvních dvou písmen abecedy poznali a silně proti ni bojují, její ekvivalent v podobě 1312 je také v USA zakázán. Abychom to obešli, vytvořili jsme transparent s textem „CHWDP” (Ch*j w dup*e policji - Ču*ák v pr*eli policii, polská fráze). I ten však securitka (a nejspíš i polští udavači v jejich řadách) na stadioně rozluštila.  

O české scéně
Máte opravdu silnou scénu, vzhledem k tomu, že někteří naši členové několikrát navštívili Prahu, známe Spartu, Slavii i pražskou trojku - Bohemku. Na Slavii se nám neskutečně líbí Sever… když všichni zvednou kartóny a odpálí pyro, je to něco úžasného. Co se týče jiných týmů, nic moc více o Česku nevíme - zaregistrovali jsme působení Budějovic, kteří se na svůj počet prezentují výborně a také Viktorie Plzeň, ale ti jsou podle nás na vaší scéně až na druhé koleji. Českým fanouškům bychom rádi vzkázali „AHOJ” (smích). A také, ať zůstanou stále silní, držte se toho, co děláte, má to smysl! Pokud se chystáte do USA, určitě se zastavte na fotbale. 

Autor: hs

ze světarozhovoryvideosvět hooligansFootball Factory

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace