o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Roman Vaněk o situaci ve Zbrojovce Brno

rozhovory pátek, 13.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/roman-vanek-o-situaci-ve-zbrojovce-brno/1/3807.jpg?width=570

Není tomu tak dávno, kdy nechybělo mnoho a fotbalový klub z Ďolíčku mohl vymizet z fotbalové Mapy. Před rokem odstoupil, v půlce sezóny po sestupu do MSFL, mistr Československa ze sezóny 1985/86, FC Vítkovice. Nejistotou si v minulé sezóně prošli i fanoušci Slavie Praha, kteří po dvou titulech na novém stadionu sledovali svůj tým jak bojuje o přežití. S finančními problémy se nyní potýkají další kolosy, jako je Baník Ostrava a hlavně Zbrojovka Brno. U klubu z druhého největšího města v zemi, se dokonce mluví o možnosti zániku... Doba je zlá a podobná černá můra může postihnout téměř každý klub. Dnes vám přinášíme rozhovor s brněnským fanouškem a jedním z iniciátorů projektu "Věříme Zbrojovce", Romanem Vaňkem.

S Brněnským fotbalem to nevypadá příliš dobře. Můžeš ve zkratce shrnout co se vlastně děje?
Je to jednoduchý, spadli jsme do druhé ligy a klub se potácí na hraně insolvence. Nicméně podle středečních jednání není insolvence v této chvíli na pořadu dne – majitel nás seznámil se stavem závazků vůči společnosti Dopaz a nastínil ekonomický stav klubu.

Příčinou pádu Zbrojovky je souhra různých, vesměs dlouhodobých, okolností - špatná komunikace mezi spoluvlastníky klubu a jejich manažérská selhání, špatné sportovní vedení, příbuzenská přezaměstnanost a špatné sportovní výsledky. Dnes je toho všude plno, po pravdě si za to můžeme sami. Klub dlouhodobě lhal o své situaci a my - fanoušci, jsme se těmi slovy nechávali obelhávat. 

Kde je podle tebe největší problém? Můžou za to čistě bratři Prosovi, nebo je vina i někde jinde?
Úpadek každé firmy je především o selhání majitele. On je odpovědný za výběr kompetentních zaměstnanců. A tito se následně chovají tak, jak jim to majitel umožní. Takže v tomto případě padá jednoznačně největší díl viny právě na majitele.

Nicméně v posledních dnech se přístup majitelů změnil. Do klubu přišel nový sportovní ředitel, nezatížený brněnskými vztahy, majitel oznámil jednání s novými partnery a zajištění dokončení sezony 2011/2012. Jak jsem již říkal, podle včerejších jednání není slovo insolvence na pořadu dne, nicméně Brno pořád vyhráno nemá.

Fanoušci přišli s projektem „Věříme Zbrojovce“. Můžeš to čtenářům přiblížit?
Prvotním impulsem byl prosinec 2010. Detektor lži, odchody Polácha a Trousila, zoufalé sportovní výkony. Majitel detektorem jasně řekl, že hráčům nevěří. V té době jsme přišli s pozitivní peticí, kterou jsme dali především hráčům najevo, že Zbrojovce věříme. Už v té době šla Brnem šuškanda o možném krachu a my se zamýšleli i nad plánem B - Bohemians. Ten čas nazrál v listopadu 2011.

Věříme Zbrojovce je družstvem fanoušků fotbalového klubu FC Zbrojovka Brno, se základním cílem získat menšinový podíl v klubu a moci se tak podílet na jeho chodu, v závislosti na výši podílu. Každý člen uhradí při vstupu do družstva jednorázově částku 3.300 Kč, kdy 3.000 jdou na případný nákup podílu v klubu a 300 kč na provozní náklady družstva. V případě insolvence jsme připraveni bojovat s insolvenčním správcem o práva ke klubu tak, jako tomu bylo v případě Bohemians. 

Budeme-li ve svých aktivitách neúspěšní, členové rozhodnou, co s uvedenou částkou udělají (zda si ji vyplatí zpět nebo například převedou na konto mládežnických oddílů).

Jaké jsou ohlasy na tyto aktivity?
Máme k tomuto dni cca 50 přihlášených, mimo jiné klubovou legendu Karla Kroupu a hejtmana Haška, z aktivních fotbalistů např. Martina Lejsala. Družstvo Věříme Zbrojovce stále vyzývá příznivce ke vstupu do družstva. Rozjíždíme se a hlavní mediální kampaň s osobnostmi připravujeme. Primárně jsme chtěli, aby byla tato aktivita vnímána jako srdeční záležitost skutečných fanoušků z tribun a ne P.R. marketing VIP osobností.

Jak se k celé záležitosti nyní staví radnice druhého největšího města v zemi?
Ve středu proběhlo jednání krajského hejtmana, primátora a zástupců našeho družstva. Iniciovali jsme tuto schůzku v reakci na avizovaný úpadek klubu. Město a kraj je připraveno podporovat klub i v budoucnu minimálně ve stejném rozsahu jako doposud. Tím oba subjekty vysílají jasný signál směrem k novému zájemci o klub.

Vážíme si skutečnosti, že ač doposud nejsme vedeni v obchodním rejstříku město a kraj nás v jednáních berou vážně. Jednání proběhlo v neformální atmosféře a ke stolu se nám vedle primátora a hejtmana podařilo dostat i znesvářené majitele klubu.

V médiích se hovoří o zájmu skupiny podnikatelů z Česka. Víte o koho jde?
Nevím o koho jde. Roman Pros jedná se zájemcem o koupi většinového podílu a tento týden se objevili další dva. Vše mají být investoři z České republiky, to je vše, co o jednáních vím. Bylo-li by to podmínkou nového vlastníka, je i Petr Hoskovec, třetí společník, připraven zvážit prodej svého podílu. S panem Prosem jsem se osobně setkal a popřál mu v jednáních hodně úspěchů. Je to i náš zájem a zájem celého Brna.

Co by se stalo, kdyby jednání zkrachovala?
Pokud se nepodaří najít nového partnera, FC Zbrojovka Brno dohraje sezonu, vyrovná svoje závazky a vlastník podá návrh na likvidaci společnosti. V takovém případě nebude do konce března podána přihláška v licenčním řízení na následující ročník fotbalové soutěže. Vlastník v tomto případě nemůže garantovat finanční zajištění pro sezónu 2012/2013. Na vzniklou situaci budeme reagovat. Chci však věřit upřímnosti slov majitele klubu a opakovaně mu v jednáních popřát hodně štěstí.

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace