o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Commando Ultra Bern: Velká návštěvnost? Je to prokletí i požehnání zároveň. Nejlepší jsou výjezdy!

Hokejoví Ultras pátek, 24.12.2021 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-commando-ultra-bern/1/9888.jpg?width=570

Ahoj, můžeš se nám představit ? Jaká je tvoje pozice? Kolik ti je a jak dlouho fandíš Bernu? Budeš mluvit za sebe, nebo i za skupinu?

Ahoj. Jmenuju se Koni a je mi 28. Jsem členem Commando Ultra Bern od roku 2008 a jsem lídrem CUBE (zkrácený název skupiny). Fanouškem SCB jsem od 9 let. Občas budu mluvit za sebe, občas za celou skupinu.

Popiš nám vaši skupinu. Kolik máte členů? Kdy byla založena? Proč se jmenujete CommandoUltraBern? Jste pouze ultras skupina?

Commando Ultra Bern bylo založeno na konci roku 2002. Bylo založeno v kooperaci se starými skupinami Bäregrabe 1989 a Züri-Wyland 1994. Název pochází z Itálie, přesněji z Brescie, kde starší lídři Bernu viděli Commando Ultra Curva Nord a převzali tento model pro novou skupinu v Bernu. Za 19 let existence za sebou samozřejmě máme nějaké bitky, ale nikdy jsme nebyli hooligans skupina, jsme totálně ultras.

Můžeš nám popsat vaši aktivitu při zápasech? Jste jediná skupina podporující váš tým? Pokud je jich víc, jaký máte vztah?

V Bernu je několik dalších skupin, které jsou hodně vepředu a aktivně podporují. My jsme samozřejmě jednou z nich. Mimo nás to jsou Bäregrave, Sektion Murten, Rookies, a The Halunken. Právě s nimi máme hodně blízké přátelství a jsou to takoví naši malí bratři. S ostatními skupinami máme také dobrý vztah a nemáme s nimi žádný problém. Občas samozřejmě máme rozdílné nápady nebo názory. Ale nakonec všichni pracujeme dohromady, abychom co nejlépe podporovali náš klub.

Popiš nám švýcarskou hokejovou fanouškovskou scénu. Na jaké je úrovni? Co může být lepší?

Když se podíváte napříč celou ligou, tak zjistíte, že ta švýcarská je jedna z nejlepších v Evropě. Chorály jsou hlasité a kreativní a chorea jsou jedny z nejlepších. Úroveň některých skupin je hodně vysoká a myslím, že švýcarské skupiny se vůbec nemusí skrývat před zbytkem evropských fanoušků. Samozřejmě jsou další skvělé skupiny v Německu, Švédsku nebo v Česku. Ale celkově je to ve Švýcarsku na hodně vysoké úrovni.Lepší to může být vždy s hostujícími fanoušky. Sektor kolikrát opravdu stojí za hovno a security jsou občas hodně nepříjemní. V minulých letech se občas na stadionech objevilo pyro. Ale nejlepší to bylo mezi lety 2000 až 2010.

Celý svět zasáhla covidová pauza. Co jste během ní dělali? Máte nějaký nápad, jak atmosféru zlepšit?

Na zápasy jsme se scházeli v naší „klubovně“ a sledovali jsme je. Abychom podpořili tým, udělali jsme občas nějaké motivační transparenty nebo jsme zpívali chorály, když tým odjížděl autobusem na venkovní zápasy.Teď jsme šťastní, že od září můžeme být zpátky na stadionu, možná ještě radši než před pandemií. Ale už to vypadá zase na hovno. Uvidíme, co přijde dál.

Máte nejvyšší návštěvnost v Evropě. Je to ten důvod, proč máte tak dobrou atmosféru?

Velká návštěvnost v Bernu je prokletí i požehnání zároveň. Je tam spousta zápasů, které nemají dobrou atmosféru, především v základní části. Kolikrát to není až tak hlasité.Ale když je stadion plný, například v play-off, umíme být v Bernu hodně hlasití. A v tu chvíli nikdo náš stadion nemine.

Jaká je návštěvnost ve Švýcarsku po koronavirové pauze? V České republice přišel velký úbytek.

Napříč celou ligou šla návštěvnost dolu, hlavně tedy v Bernu. Je pouze pár týmů, které si návštěvnost udržely. Na většině stadionů je méně lidí než před covidem.

Jaké máte podmínky pro vstup na stadion?

Pro vstup na stadion potřebujete certifikát. Buď jste očkovaní, testovaní nebo jste covid prodělali. Certifikát je kontrolovaný společně s občankou. Na stadionu už pak žádná omezení nejsou.Ale situace se zhoršuje. Od dalšího týdne musíme opět na stadionu nosit roušky. Uvidíme, co přijde v budoucnu s tímhle zkurveným virem.

Během covidové pauzy jste ozdobili město a stadion pár graffity. Máte jich více?

Ano, udělali jsme pár grafitů na stadionu, a to po dohodě s klubem. Máme nějaké další plány do budoucna, co bychom ještě kolem našeho stánku mohli udělat. Samozřejmě máme i pár kluků „venku“, kteří v Bernu a okolí prezentují naše barvy.

Co choreografie? Děláte je? Pokud ano, kolik lidí se podílí na výrobě? Kde na ně berete peníze?

Jasně, před covidem jsme chorea dělali. Za ty léta jich bylo opravdu hodně. Od covidu s nimi na domácích zápasech šetříme, protože v Bernu, jak už jsem říkal, nechodí momentálně moc lidí a byla by tam spousta hluchých míst. To pak vypadá hodně blbě. Čekáme na lepší dny, až se situace zlepší a pak se do toho zase pustíme. Počet lidí na přípravě se liší od velikosti chorea. Ty jednodušší připravuje 4 až 6 lidí a stačí to. Na velká domácí chorea se nás schází kolem třiceti. Je to proto, že náš sektor na stání je fakt obrovský. Peníze máme od fanoušků v Bernu, kteří nám přispívají. Nebereme peníze od klubu nebo sponzorů.

Chodíte pouze na hokej, nebo i na další sporty?

Naše skupina fandí pouze SCB. Nechodíme na ostatní sporty. Někteří naši členi občas chodí kouknout v Bernu na fotbal nebo s Young Boys vyjedou ven.

Jaká byla vaše nejlepší prezentace? Můžete zmínit nejlepší tři.

To je těžká otázka. V posledních jsme měli spoustu dobrých prezentací, ale je těžké říct, která byla ta nejlepší. Určitě musím zmínit Ligu mistrů v Mnichově v listopadu 2017. Byli jsme mezi nejlepšími 16. K postupu jsme u nich potřebovali vyhrát. Z Bernu nás vyjelo 100 až 120. Není to moc, ale support byl neuvěřitelný. Neskutečně hlasitý, neuvěřitelná vášeň, bez triček až do konce a obrovská party s týmem po konci zápasu.V roce 2016 jsme byli na Lize mistrů v Praze. Tam nás vyjelo kolem 150. Hráli jsme dobře, ale bohužel jsme se Spartou vypadli. Ale support byl neskutečný a stejně jsme celou noc v Praze oslavovali. A jeden z highlightů je opět z Ligy mistrů z roku 2017. A to ve skupinové fázi v Nottinghamu. Vyjelo nás 250 a měli jsme fakt dobrou prezentaci. Zpívali jsme celý zápas a slavili a užívali si velkou výjezdovou party. Angličtí fanoušci nám po zápase zatleskali. To bylo neuvěřitelné.

Máte skvělé fotky z výjezdů. Jak lákáte lidi, aby s vámi vyrazili? Jak náročná je organizace?

Vždycky se snažíme lidi motivovat, aby s námi jeli ven. Venkovní zápasy jsou vždycky nejlepší. Mnohem lepší než klasické domácí zápasy. A díky tomu nemáme problém motivovat lidi, aby s námi jeli. Na nejbližší zápasy s Bielem, Fribourgem nebo Langnau jedeme vlakem. Je to organizováno klubem a fanouškovským ambasadorem. Pro zápasy, které jsou dál a na víkend, vždy jezdíme společně autobusem. Organizace není příliš obtížná, ale samozřejmě vždycky něco zařídit musíte. Ale máme pro to skupinu lidí, která výjezdy organizuje a oni svou práci dělají velmi dobře.

Jaký je tvůj fanouškovský cíl? Je něco, co bys chtěl s Bernem ještě zažít?

Jako skupina čekáme na dvacetileté výročí, které bude příští rok, tedy 2022. Jsme neskutečně natěšení na oslavy.Já osobně doufám, že se SCB zas někdy kvalifikuje do Ligy mistrů a užijeme si další neuvěřitelný trip. Speciální destinace jsou pro mě Bělorusko, Polsko, Česko nebo Slovensko. Miluji východní Evropu a je mi vždycky potěšením, když tam hrajeme. Dobré jídlo, dobré pivo, dobrý hokej, nízké ceny a skvělé dny s našimi kluky. Co víc potřebujete, abyste byli šťastní?

Jaký máš s klubem největší zážitek?

Samozřejmě tituly jsou vždycky speciální. Ale jeden z největších zážitků je titul z roku 2016. Postoupili jsme do play-off z osmého místa a nikdo by si v tu chvíli na SCB nevsadil. Pak jsme vyřadili Curych 4:0 na zápasy, Davos 4:1 a ve finále Lugano taky 4:1. Nikdo na světě to nedokázal vysvětlit. Stali jsme se šampiony z posledního postupového místa. Byly to neuvěřitelné týdny.

Jaký je vztah vaší skupiny s klubem?

Většinou dobře spolupracujeme s klubem. Když máme problém, promluvíme s nimi a oni nás vyslechnou. Je to mezi námi velmi seriózní.V posledních letech s nimi nemáme vůbec problémy, a to je dobře. Ale samozřejmě vždycky kritizujeme, když si myslíme, že ta daná věc není dobře.

Víš něco o české ultras scéně?

Upřímně, moc ne. Nějaké skupiny z Česka jsem viděl, ale ne vždy to byly ultras skupiny. Někdy jsou tam víc normální fanoušci. Ale fotbalová svéna má velké skupiny s obrovskými příběhy. Viděl jsem Spartu, Slavii a Slovan Liberec a všechny skupiny na mě udělaly dobrý dojem.

Máte s někým družbu? Případně s jakými skupinami se nesnášíte?

V otázce fanoušků spolupracujeme po celém Švýcarsku, kde jsou ty největší hokejové skupiny. V tomto pracujeme společně, abychom co nejvíce pozvedli standard pro všechny fanoušky.Ale jinak nemáme příliš dobré vztahy s ostatními skupinami ve Švýcarsku. Ale přátelství máme s lídry a skupinou Adleru Mannheim z Německa.

Jste velká skupina. Máte nějaký obchod nebo eshop, kde prodáváte vaše produkty?

Neprodáváme naše produkty mimo naší skupinu a kamarády. Náš merch se rozdává osobně.

Kdyby někdo z Česka chtěl navštívit Bern a stadion, co by neměl vynechat?

Bern je krásné a úchvatné město. Fanoušek by měl navětívit staré město a přejít přes řeku Aare. Je tam hruškový park, kde žijí naše heraldická zvířata. Staré město je takové to klasické s úzkými ulicemi a pískovco-kamennými stavbami. Také výlet na naší domovskou horu Gurten je vždycky dobrý nápad. Je tak skvělý výhled napříč celým městem a je vidět i na Alpy. Hlavně v létě je Bern výborný a užijete si v něm krásné dny.  Když přijdete na stadion a dáte se na Stehrampe, tak budete součástí největšího sektoru na stání v hokejovém světě. Pro lidi, kteří znají pouze malé stadiony, tak to bude impozantní.

Kdo je na ledě váš největší rival?

Našim tradičním rivalem je Fribourg. Na ledě je to nejstarší rival a je tam opravdová historická rivalita. Nesnášíme je a oni nesnáší nás.Vyhrocené zápasy jsou také s Bielem, naše města jsou kousek od sebe a stará švýcarská klasika se proti Luganu, Davosu nebo Curychu. To jsou zápasy s velkou tradicí a hlasitými fanoušky.

Díky moc za rozhovor. Na závěr můžete poslat jakýkoliv vzkaz. Cokoliv, co máte na srdci.

Díky za to, že jste se zajímali o švýcarskou ultras scénu a speciálně o naši skupinu. Přeji všem ultras to nejlepší a taky to, aby všichni přežili tuhle covidovou sračku. Vrátíme se na stadiony silnější a nikdy to kvůli viru a restrikcím nevzdáme.

Autor: redakce

ze světarozhovoryFoto reportHokejoví Ultras

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace