o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s anglickým fanouškem nejen o Brazílii

rozhovory neděle, 22.06.2014 - přejít do komentářů
O dění v Brazílii, dojmu ze šampionátu, ale i názor na anglický fotbal a pyro...
/titleImg/rozhovor-s-anglickym-fanouskem-nejen-o-brazilii/1/6138.jpg?width=570

Níže vám přinášíme menší rozhovor s fanouškem Anglie, který se nachází přímo v Brazílii. Ptali jsme se nejenom na dění kolem šampionátu, fanoušků Anglie, ale dozvíte se i něco o pohledu k fandění v Anglii, pyru a co ví o české scéně.

Můžeš se v krátkosti představit?
Jmenuji se Mike, pocházím z Yorkshire a jsem fanouškem Huddersfield Town, tedy jednoho z nejúspěšnějšího klubů Anglie, který byl svého času třikrát po sobě mistrem. Na světovém šampionátu jsem potřetí. V Německu jsem vše sledoval jen v Kolíně na obrazovkách, protože jsme nesehnali lístky. Bylo nás tam u Rýna snad 100 tisíc a bylo to zatím to nejlepší, co jsem na světových šampionátech zažil. Byl jsem i v JAR a teď v Brazílii

Jak hodnotíš atmosféru zápasů na MS, kteří fanoušci se ti nejvíce líbí?
Tyto šampionáty jsou specifické. Je to úplně něco jiného než jezdit na ligové zápasy. Ulice žijí, je k vidění tisíce fanoušků různých národností. Sledujeme i další zápasy v hospodách v televizi a největší dojem na mě udělali určitě fanoušci Chile. Mají to relativně kousek a podle toho to taky vypadá. Proto taky rád vzpomínám na naši invazi do Německa. Byli jsme tam jako doma, prostě nám to tam patřilo. 

Docela často jsou k vidění obrázky, jak Anglie tratí vlajky, jak to vnímáš?
Není nás tady málo, a když se někde usadíme, tak se za to nestydíme a dáváme to najevo. Bohužel to přináší riziko, kdo se za svou vlajku stydí a má ji schovanou, tak o ni přijít nemůže. Vidíme kolik vlajek tratíme, ale je to na úkor kvantity. Na počet fanoušků tu máme vlajek jednoznačně nejvíc. Musí si je dotyční lépe hlídat, vypadá to sice blbě, ale kvůli posměškům na internetu se rozhodně nehroutím. Spousta lidí, kteří by tady z toho mohli udělat naši kolonii zůstala doma, protože dostali zákazy k vycestování do Brazílie. Za jejich přítomnosti by to určitě bylo zajímavější. 

Před zápasem s Uruguayí mělo dojít k potyčce, při které byly zabaveny i nože, jak se na to díváš?
Když na vás letí židle, tak dostanete třeba ránu do hlavy a jede se dál, ale když na vás útočí špíny s noži a boxery, tak prostě strach máte. Ale dokud budu žít, tak nikdy nebudu ničím otrokem aby mě okrádal bez boje.

Je těch potyček hodně?
Sem tam se něco semele, ale moc se o tom nepíše. Jenom když to někdo vyfotí a pronikne to na internet. Více méně to známe z vyprávění od ostatních fanoušků. Osobně jsem byl u jednoho incidentu. Nebo incidentu – ono se vlastně nic moc nestalo. Při sezení v jedné z hospod tam najednou procházela taková skupinka asi pěti osob, které se tvářily jakože nic pak najednou strhli vlajku vhodili židli do dveří a utíkali pryč. Prostě špíny na lovu. Pár chlapců od nás se za nimi hned vydalo, ale ztratili se v davu a pak nás hned otravovali místní policajti, se kterými jsme se bavit odmítali, tak nakonec došli angličtí policajti a těm jsme sdělili že se nic nestalo a popřáli jsme jim, ať se jim v Brazílii za naše peníze líbí.

Řešíte nějak klubovou příslušnost, nebo se to při zápasech reprezentace neřeší?
Na cizím území musí anglická krev držet spolu a na klubovou příslušnost se nehledí. I když je anglická vlajka znehodnocena znakem rivala, tak pořád má svou cenu a musí zůstat v anglických rukou.

Takže vám nedělá problém přijít mezi fanoušky konkurenčního klubu?
Hodně lidí přijelo ve skupinách, takže když někde vysedáváme, tak společně. Samozřejmě v místech jsou i fanoušci ze všech koutů Anglie, ale neřešíme kdo je odkud. Naštěstí drtivá většina se při těchto akcích hlásí k Anglii a nenosí klubové symboly. Podle nápisu na vlajce se to poznat dá, ale to necháváme víceméně být. Spíš bych nešel mezi skupinu lidí, které fakt nemusím. Prostě máte kluby, které nenávidíte a pak kluby, které jsou vám ukradené. Asi bych nešel pít do hospody, kde visí vlajka s nápisem Leeds. Na druhou stranu MS je karneval a přehlídka různých lidí, takže najdou se i tací, co se baví se soupeřem a ještě se fotí.

Považuješ se za chuligána?
Považuji se za Angličana, který si nenechá srát na hlavu. Když nám někdo bude chtít vzít vlajku, tak ji budeme chránit, když na nás vytáhne nůž, poletí po něm židle nebo láhev s pivem. Když to někdo vyfotí, tak o nás budou psát jako o chuligánech a možná nám zakážou chodit na fotbal. Nemusíte být chuligánem abyste jím byl.

Vypadá to, že Albion pojede domů, co říkáte výsledkům.
We still believe... (stále věříme – rozhovor vznikl před pátečním zápasem Kostariky po kterém je jasné, že Anglie jede domů – poznámka redakce). Nehráli jsme špatně ani s Itálií ani teď s Uruguayí, ale bohužel jsme měli smůlu v koncovce. Už jsem si na to tak nějak zvykl, že jezdíme jen na dovolenou, ale co je to jenom kopaná a být hrdý na svou zemi i když se jí nedaří je pro mě mnohem cennější, než být náplava úspěchu.

Ještě se zeptám něco k anglickému fotbalu, jak hodnotíš jeho atmosféru oproti jiným ligám, kde jsou klasičtí ultras?
Anglický způsob fandění je odlišný. Nejsou u nás chorea, i když třeba Crystal Palace má svou ultras skupinu, která se tomu, co se děje v některých ligách v Evropě snaží přiblížit. Minulý rok jsem při návštěvě Německa navštívil Dortmund a to je něco jiného. U nás je ale nemyslitelné mít třeba tribunu za brankou na stání. V tomto směru jsou někde jinde než my. Ale nemyslím si, že by u nás na tribunách bylo mrtvo, jsou zápasy, které mají velké emoce a i u nás umí zpívat tisíce fanoušků. Hlavně venkovní zápasy máme myslím kvalitní. 

V poslední době bylo v anglických hledištích k vidění i pyrot, může se dlouhodobě třeba uchytit a jaký k němu máš vztah?
Nemůže. Byly to individuální akce, které jsou tvrdě trestány jak policií, tak i samotnými kluby. Všude je spoustu kamer. Já k pyrotechnice nemám vztah žádný. Nepotřebuji ji k fandění. Viděl jsem záběry třeba z Řecka nebo Turecka, ale tam je k tomu úplně jiný přístup.

Znáš nějaké tábory z Česka?
Před několika lety jsem byl na pivním víkendu v Praze a navštívil jsem utkání Sparty. Nevím s kým hrála, ale atmosféra tam tehdy nebyla nic moc. Ale když hrála Sparta na Chelsea, tak povzbuzovali velmi dobře. Rozhodně měli v hledišti lepší kulisu než Chelsea a i když jsem to sledoval jen v televizi, tak na mě udělali velmi dobrý dojem. Možná je to i tím, že pro klub z Premier League jsou zápasy s vámi málo atraktivní, zatímco pro vás to asi bude svátek. V minulosti vím, že tu hrála Slavia, a vlastně i Plzeň na City, která se tady prezentovala taky docela dobře. Každopádně když se řekne Česká Republika tak si vybavím holky a pivo :-)

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace