o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Chaotix

rozhovory pátek, 07.04.2017 - přejít do komentářů
Rozhovor nejen o přerušení aktivit ...
/titleImg/rozhovor-s-chaotix/1/7948.jpg?width=570

Ahoj, můžeš se v krátkosti představit, říct či mluvíš za sebe či za nějakou skupinu a přiblížit svou úlohu ve vaší bandě?
Ahoj, jsem Míra, mluvím za Chaotix. Moje úloha je, abychom fungovali podle toho, co si spolu domluvíme.
Předem tě musím pochválit za otázky, jsou přesné a trefné. Přesně o tom, co většinu aktivních fans na Liberci zajímá.
Zároveň bychom rádi zacílili i na širší divácké spektrum našeho klubu, aby i oni trochu pochopili naše postoje a myšlení.

V jakém roce vaše skupina vznikla a kolik má aktivních členů a za jakým účelem byla vytvořena?
Skupina vznikla v roce 2010. Momentálně má okolo 35 členů a členek :-) Někteří více aktivní, někteří méně, plus dost kamarádů a známých. Vytvořena byla ze dvou důvodů. Již od roku 2008 se spolu začala paktovat skupina 8-10 kamarádů na výjezdech Slovanu. Postupem času jsme se dostali do podvědomí většiny výjezďáků z Liberce a stali se součástí SuprasUnisono.
První důvod tedy parta stejně smýšlejících lidi za účelem podporovat FC Slovan Liberec. Druhým důvodem bylo, že jsme do toho byli v sektoru SU trochu natlačeni, abychom si byli zodpovědní za svoje chování a činy. Nejsme diváci, nejsme ultras, nejsme hooligans, jsme Chaotix. Celkově neradi rozdělujeme fanoušky na ultras atd. Například v Itálii vás jsou schopni ultras bodnout nožem, u nás jsou ultras spíše bezkonfliktní. Takže těžko říct. Rozhodně si vážíme všech návštěvníku Slovanu, bez ohledu na věk, pohlaví, nebo toho, na kterou tribunu chodí a co je na fotbale baví.

Před časem jste se odtrhli od Supras, z jakého důvodu to bylo?
Ano odtrhli, odešli jsme sami. Těch důvodů jsou stovky na obou stranách. To by vydalo na menší knihu. Z obou stran ty důvody ví jen malá skupina lidí. Ostatní jen papouškují, domnívají se atd. Důvody zůstanou jen mezi námi, je to naše věc.

Mluví se o tom, že lidé ze Supras jsou zároveň i zaměstnanci klubu, jaká je pravda?
Tak na to se musíš zeptat Supras. Za našeho působení v SU tomu tak bylo.

Mluví se dost o rivalitě mezi Jabloncem a Libercem, jak to vnímáte vy?
Rivalita tu určitě je. Ta rivalita je hlavně fotbalová, už od žáčků, přes ženy, až po chlapy. Teď nás Jablonec dvakrát zesměšnil v lize 0:3 a v zimním „Mickey Mouse Cupu“ 0:4, což je pro nás nepřijatelný, nechybělo moc a zápas jsme ukončili předčasně. Fanouškovskou rivalitu momentálně nejvíc rozdmýchávají Supras a Nordic Commando. Celé je to trochu zmatečné s ohledem na chuligánské přátelství mezi LBC a JBC. Celkově to není nic extrémního, aspoň teda pro naši skupinu.
Každopádně nějakou tu srandu jsme si s Jablonečákama užili. Kluci nás dali na choreo s košťatama. Něco, že patříme do parku a i tam se bojíme. Myslíme, že čas ukázal, jak na tom v tomhle směru jsme. V současnosti se tyto dvě skupiny předhání o to, kdo je víc ultra a víc nezávislý, ale když se hrálo v zimě derby v Bolce bez Policie a security, tak jsme tam byli „Jediná, nezávislá ultra skupina :-)“ my. Nicméně přes všechny problémy respektujeme všechny aktivní fans na obou stranách a vážíme si jejich aktivit.


Často se mluví o Liberci jako o levicově orientovaných fanoušcích. Existuje na vaší scéně nějaká politická profilace, či vystupujete spíše apoliticky?
Skupina je maximálně apolitická, politiku do skupiny ani na fotbal netaháme. 30 lidí 30 názorů, takže o politice pokecáme v klidu u pivka. Tohle je hlavně věc SU, o kterých se opravdu bavit nechceme. Nicméně :-) sdílíme společné sektory na výjezdech, tak jen v krátkosti. SU se profiluje taky apoliticky, ale občas naráží na Antifašistická témata. Je to hlavně věc lidí, dávajících SU tvář. Tím spíš se divíme, že to nevadí například DBS. Opět jejich věc. Možná by pak odpadly komické situace, kdy se v sektoru postrkají ultras z Brém s klukama podporující SGD. Taková ta hlavní antifa v Liberci na fotbal vůbec nechodí.
Nutno říct, že tuhle nálepku dost přiživují různí pisálci na netu již pár let. Takže rada pro ně, přestaňte psát sračky a jestli s tím máte problém, tak ho řešte v reálu. Třeba o Chaotix se toho taky dost napsalo, v tištěném TMK o nás psali jako o pravičácích, což nás dost překvapilo, že vůbec o nás psali v jednom z nej zinů. 

Jaké máte vztahy s klubem? A jak se na vaše aktivity přihlíží z pohledu strážců zákona? Vyhýbají se vám zatím represe anebo jste je pocítili už i vy?
Pro nás je Slovan součástí života a žití v našem městě. Někteří z nás za Slovan kopali a chodili jako děti ještě na druhou ligu. To už je 25 let. Vztahy s vedením jsou dost špatné. Klub, který je 3.-4. nejúspěšnější za dobu samostatné české ligy je momentálně absolutně bez ambic. Každoroční výprodej všeho, co jen trochu jde, diskutabilní neprodlužování smluv hráčům, kteří jsou pro klub a fanoušky důležití. Neinformovanost fanoušků o tom, kam se chce klub ubírat dál. Jakási povrchnost majitele, kdy si fanoušek nemůže být jistý, co se bude dít. Cenzura kritiky na jeho osobu. Plus samozřejmě několik dalších aspektů spojených s naší skupinou. Ve vedení Slovanu pracují lidé, kteří nemají ponětí o tom, jak žijí a fungují aktivní fans. Nemyslíme tím diváky, kteří zařvou 3krát Libe a Libe, pro ty a pro sponzory by se klub roztrhal. Myslíme fanoušky, kteří chtějí atmosféru, sektory ke stání, chorály a pyro. Jediný kdo se vyzná je Honza Nezmar, ten má však dost své práce každý půlrok shánět nový tým. Druhý člověk, se kterým se dají řešit tyto věci je SLO. Defacto veškerá naše řídká komunikace jde přes tuto osobu. Před sezonou jsme byli pozváni k p. Klaiblovi na jakousi schůzku. Přítomný byl i nový technický ředitel Vlastimil Čadílek a šéf security. Chtěli nějak řešit naše další fungování, bylo to celkem na dlouho, avšak musíme vypíchnout větu, ze které si snad každý udělá na naše vedení svůj názor. Když nám člověk, který je na Slovanu pár týdnů řekne, že jsme tam jen na návštěvě, tak se asi posral. Ne, my jsme U Nisy doma! A jestli vedení bere fanoušky jako návštěvu, tak je to prostě špatně.
Nicméně vysvětlili jsme si několik věcí, které trápili výše zmíněné osoby. Také nám bylo poděkováno za naše snahy. Dokonce přišel vstřícný krok v podobě stáhnutí security, abychom nebyli v sektoru jak v kriminále. No a pak došlo na blížící se zápas se Slavií a přesunu naší skupiny. Atmosféra rázem zhoustla a jednání bylo ukončeno. Jak se na nás pohlíží z pohledu zákona nevíme, ale zbytečné represe jsme určitě pocítili při různých cestách na fotbal. Od opisů, přes různé pokuty, až k rozbitým hlavám za neuposlechnutí výzev, které nikdo neslyšel. Však to znáte.

Před nedávnem jste zveřejnili, že vaše aktivity na áčku Liberce ukončujete. Jaký je důvod a kam se teď budou vaše aktivity ubírat?
Ano, aktivity jsme přerušili, ne zcela ukončili, doufáme, že se to zase srovná. Hráči nás potřebují. Jednoduše nám došla trpělivost. Týká se to výše zmíněných věcí a hlavně toho přesunu skupiny při zápase se Slávií. Stalo se to již potřetí.
Dvakrát jsme se byli schopni domluvit, ač neradi, tak při Evropské lize jsme vyšli vstříc. Je třeba si říct, že už první přesun přinesl značné komplikace a od konfliktu se security nás dělil jen krůček.
Místo v rohu na hoře na západní tribuně jsme vybrali záměrně, abychom nikomu nepřekáželi, aby se do nás nikdo nenavážel, že chceme provokovat hosty, zkrátka aby byl klid. Samozřejmě nemůžeme a nemáme Slávistům za zlé, že mají větší zájem, když se jim teď daří, ale aby se náš klub takhle zaprodal, to se nám opravdu nelíbí. Dva měsíce dopředu se vědělo, že zájem z Prahy bude veliký. Neříkejte nám, že se nemohl Slovan snažit na zápas přilákat Liberečáky.  Obzvlášť, když hrajeme prd. Zlevnit vstupný, rozjet nějaký marketing atd.
Ano, chápeme: je to moc práce, zbytečné náklady, a takhle z toho šlo hned 250 táců do kapsy. Jako to máme ty fanoušky a diváky snad shánět my?
Hrajeme o záchranu a potřebujeme každý bod. Ne, klub dobrovolně ponechá Slávistům celou tribunu, ať tu jsou jako doma a ve finále je pochválíme na internetových stránkách za atmosféru.
Najednou nikomu nevadí, že všichni stáli, pálili pyro a řvali: „Líbejte nám prdele.“  Na druhou stranu naše fanoušky setřem, že někomu překáželi, nedej bože kdyby něco zapálili. Dobře, kdyby se Slovan snažil přilákat fanoušky a nešlo to, tak neřekneme ani slovo. Klidně ať se dá hostům o pár stovek lístků víc, ale rozhodně ne o takové kvantum. Pak je k zamyšlení proč se vůbec hraje doma a venku :-) Za 15 let úspěchů Slovanu, za které jsme vděční a vážíme si jich, tu nenastal žádný fanouškovský progres. Všechno je cílený na rodiny s dětmi, ty ale atmosféru neudělají. Bože, vždyť tady ani lidi neznají pořádně naší Slovaňáckou hymnu. Slávisti by u nás byli doma i při počtu 600 v sektoru.
Jen doufáme, že se nikdy nedožijeme toho, že bude hrát Jablonec o titul a Slovan jim poskytne celou tribunu.
Kam se budou ubírat naše aktivity momentálně nevíme. My si cestu najdeme. Slovan budeme podporovat, dokud to půjde.

Chaotix jsou známí streetarty. Kolik už jste jich udělali a plánujete na tomto pracovat i v budoucnu? Nepřijde ti, že v tomto ohledu naše scéna dost pokulhává oproti zahraničí a jsou nějaká díla, která bys vyzdvihl?
Hotových je okolo 80 gráffek a nějaká ta malba. Pravděpodobně jsme v tom za posledních pár let nejaktivnější fotbalová skupina v ČR, tak alespoň něco pozitivního. Jestli bude skupina fungovat, určitě budou přibývat další kousky.
Nějaký progres za ty léta nastal a rádi bychom to tunili i dál. Streetarty jsou jednou z forem, jak propagovat skupinu a klub i mimo stadion. Nechceme hodnotit naší scénu, na to nemáme moc oprávnění, ale v tomhle jsme trochu pozadu.
Na druhou stranu i u nás v ČR je na co kouknout. Teď už má skoro každý klub nějakou zeď, malbu, nebo gráfko. Samozřejmě, že víme o Baníku, Opavě, Spartě, Slavii, Plzni, Brně, Slovácku, Zlínu, Bohemce, Jablonci, Teplicích, Jihlavě, Hradci, Olomouci a Žižkovu, pokud jsme na někoho zapomněli, tak pardon.
Německo, Polsko, Balkán atd. nikdy nedoženeme, ale jsme třeba lepší než Britové.
Z našich prací bychom vyzdvihli jednoduchý velký ACABko pod mostem, kde dost často cvičí policie svoje dopravní nácviky.
Ze světa Hansa Rostok, SGD, Schalke, Legia, Lech, Pogoń, Hajduk, Dinamo, Rapid W., Genk.
Co nechápeme, je některé kurvení (nedá se napsat přejíždění) věcí, když není rivalita mezi kluby, obzvlášť od klubů, které mají rivalitu s někým, jejichž věci jsou v Praze netknuté :-).




Co chorea a pyro? Jak často se těmto aktivitám věnujete, kolik lidí se stará o tyto aktivity a nehází vám vedení klacky pod nohy?
Když jsme byli v SU, tak jsme se podíleli i na tvorbě choreí a něco se naučili. Ted už jen minimálně, při nějakém výročí. V globálu nám to za to nestojí. Není to tak, že by nám někdo házel klacky pod nohy, jednoduše nám vedení nevěří, takže nějaký vyptávání: „Co to bude? A když z toho bude pokuta, tak si ji zaplatíte!“, to nás prostě nebaví. Na druhou stranu, výroční choreo k 5 letům jsme dělali na staďáku a dohodli si pyro ke konci zápasu. Dělalo to okolo 10 lidí a žádný problém nebyl.
Taky jsme měli dost nápisů reagujících na dění v českém fotbale, dokonce jsme navštívili Strahov.
Pyro je skvělý doplněk, ale musí se fandit a šlapat. K čemu je pyro, když je ticho? Máme na svědomí jednu z největších pyroshow v Liberci. Koho to zajímá, tak tady jsou odkazy na videa:





Několikrát jste vyjeli na venkovní zápas či se sešli doma, ale vaše vlajka nevisela. Jaký byl důvod?
Když jsme nefungovali jako skupina, ale těch důvodů je opět několik. 

Jak to máte s výjezdy. V jakém počtu jezdíte, jakou dopravu preferujete, kam jezdíte nejraději a kde to naopak rádi nemáte?
Skupina vznikla hlavně na výjezdech. Vlajka několikrát objela všechny stadiony. Momentálně už všechny výjezdy nestíháme, takže se před sezonou dohodneme, co dáme jako priority z výjezdů. Děláme to proto, aby si lidi mohli dopředu zařídit volno v práci, popřípadě od rodin a dětí. Samozřejmě že některé zápasy viz derby, nebo na Spartě jsou povinný. Preferujeme dopravní prostředky všeho druhu :-). Když je zápas, na který se nehecneme, neznamená to, že tam od nás nikdo není. Jsme na 95% výjezdů. Po Evropě jsme letěli, jeli busem, autem, vlakem, už chybí jen loď.
Náš nejlepší výjezd byl na finále poháru do Boleslavi proti Jablonci, okolo 50 lidí.
Nemáme preferované destinace, jezdíme za Slovanem a je nám jedno kam. Někdo raději starší staďáky, někdo novější.
Každopádně PAOK, Hajduk a Groningen nikdy nezapomeneme.

Jak hodnotíš českou a slovenskou fanouškovskou scénu? Kdo je na vrcholu, kde se to zvedá a kdo naopak zůstává za očekáváním? Přijde ti, že scéna je na výsluní, stagnuje či upadá?
Respekt všem co pro to něco dělají. Nehodnotíme, pro nás je top Baník ve všem okolo fotbalu v ČR. U sousedů Spartak Trnava.

Plánuje vaše skupina navštěvovat i reprezentaci? Jak se k nároďáku stavíte a co říkáte znovu obnovenému projektu Vlajkonoši, který se v létě chystá i na EURO U21 do Polska?
Jako skupina určitě ne, jednotlivci možná, žádný zákaz není. K nároďáku se stavíme negativně, je to produkt FAČRu, který fans spíš buzeruje a pokutuje kluby za jejich fans. To můžeme oplývat národní hrdostí atd., ale tohle je pro nás podstatný.
Vlajkonošům ať se daří, až se bude hrát v Liberci, tak třeba podpoříme, do Jabloneckého sektoru se nám fakt nechtělo :-).

Co bys závěrem vzkázal čtenářům tohoto rozhovoru?
Je nám jasný, že jsme malá skupina, z menšího města. Jsme si vědomi, že pro diváky budeme vždycky magoři a pro ultrafanatiky másla. Přesně takhle nám to vyhovuje.
Ať se Vám všem daří!
Některým trollům a diskutérům bychom rádi vzkázali: Zamyslete se někdy, co kde píšete jako anonymní blbečci.

Autor: lb

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace