o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s členem Ultras Patriots Brno

rozhovory čtvrtek, 04.10.2012 - přejít do komentářů
Pyro lidi vyhecuje, atmosféře to přidá a co si budeme povídat, vypadá to hezky
/titleImg/rozhovor-s-clenem-ultras-patriots-brno/1/4418.jpg?width=570

Níže vám přinášíme rozhovor s jedním z členů ze skupiny Ultras Patriots Brno, která se stará o choreografie a atmosféru při zápasech hokejové Komety Brno a podporuje i fotbalovou Zbrojovku.

Můžeš se nám v krátkosti představit?
Je mi 24 let a jsem fanouškem brněnského sportu. Aktivně se podílím na dění okolo Komety, podporuji však také fotbalovou Zbrojovku.

Jsi členem nějaké fanouškovské skupiny? Pokud ano jaké?
Jsem členem UPB, což je de facto jediná plnohodnotně fungující skupina na Kometě. Její členové však ve většině případů podporují i fotbalovou Zbrojovku a to včetně venkovních zápasů.

Kdy jsi poprvé zavítal do kotle?
Mě obyčejné koukání na hokej (ani fotbal) tolik nebralo, na to by stačila i televize. Vždy jsem se chtěl aktivně zapojovat do vytváření atmosféry, takže od první do zatím poslední návštěvy stadionu jsem v kotli. Poprvé tomu bylo v sezóně 2005/2006 na zápas s Havířovem, který nám poté o několik měsíců později ve čtvrtfinále sezónu ukončil.

Jak rekrutujete nové členy?
Ti se rekrutují sami. Kdo má zájem fandit, začne chodit do kotle. Kdo to myslí s aktivitou pro podporu klubu opravdu vážně, ten si dřív nebo později k UPB cestu najde.


Máte jeden fanklub, který všechny sdružuje, nebo jsou i další skupiny?
Kometa má svůj oficiální fanclub, ten však poslední roky funguje pouze, jako cestovní kancelář, která pořádá výjezdy na venkovní zápasy. Jeho členové v drtivé většině chodí na sezení, na atmosféře se nijak nepodílí, o tvorbě chorea a jiných aktivitách ani nemluvě. Proto před třemi lety vznikla skupina UPB, jež sdružuje ty fanoušky, kteří mají o dobré jméno naší fanouškovské obce opravdový zájem a dělají vše pro to, aby se dále rozvíjelo. Naše názory a představy se s těmi „fanclubáckými“ liší téměř ve všech bodech a tak je naše komunikace i spolupráce s ním téměř na nulové úrovni.

Kdo se stará o tvorbu chorea?
Jak už bylo řečeno dříve, nyní jde výhradně o záležitost UPB a lidí s touto skupinou sympatizujících.

Kolik lidí se na výrobě chorea podílí?
To je samozřejmě různé. Někdy se tvoří v pár lidech, jindy se nás na Rondo sejde třeba třicet. Takový počet je však spíše výjimečný.

Jak výrobu chorea financujete?
Před většinou domácích zápasů vybírají naše půvabné slečny peníze na choreo od všech fanoušků. Díky jejich ochotě pak můžeme nakupovat materiál. Finanční podporu od klubu nedostáváme. Tu místy čerpá pouze fanclub, který hrdě vystaví jakoukoliv reklamu, jež je dobře zaplacena. Na toto my nikdy nepřistoupíme.

Je cítit po Brně pořád stejná euforie, nebo to trochu upadá?
Jak se to vezme. Dříve lidé přibývali daleko rychleji. Dnes je nárůst logicky daleko pomalejší, ale to co bylo dříve bráno za neuvěřitelné je dnes bráno více, jako rutina. Stále je však vývoj fanoušků okolo Komety zajímavý, protože nyní se pracuje více na kvalitě, než na kvantitě, kterou beze sporu máme. 

Kdy ta euforie kolem Komety vypukla?
Když klub vlastní zloději se zájmem vytunelovat jej, postaví ho na hranu krachu, kolují informace o tom, že hráči prodávají zápasy, hraje se třetí nejvyšší soutěž a na stadion chodí pár desítek lidí, těžko se dají čekat zázraky. Potom však přišel Libor Zábranský a ihned bylo vidět, že se vše hne správným směrem, začal nárůst. Větší počty diváků se na tehdejší poměry objevovaly okolo sezóny 2004/2005, která vyvrcholila play-off s Ústím nad Labem. Pravidelně vyprodáno začalo být zřejmě při play-off 2007/2008, jež skončilo neslavným incidentem v Mladé Boleslavi. Vrchol poté nastal o rok později, kdy jsme ve finále 1. ligy nestačili znovu na Ústí. Tehdy lidé při předprodejích přes noc stanovali na ulici, aby si mohli koupit lístek na zápas. Po sezóně už přišlo odkoupení licence a s nástupem extraligy se nadšení samozřejmě ještě více zvýšilo. Ona euforie tedy panovala dlouhé roky.

Jak je na tom kometa s výzdobou svého města, nálepky, grafity...?
Nedávno jsme vytvořili první sadu nálepek z nichž většina už má své majitele. Lepí se všude možně, většinou však při venkovních zápasech. Co se týče grafity, tak s tou aktivitou teprve začínáme. Jeden „gráfek“ již byl vytvořen a uvidíme, jaký bude další vývoj. Ale proč ne, při kvalitním provedení může být i toto skvělá prezentace.

Máte nebo měli jste nějakou družbu?
Není žádným tajemstvím, že máme výborné vztahy s fanoušky Slovanu Bratislava. Několikrát do sezóny je rádi uvítáme u nás, stejně tak jako rádi my zavítáme k nim. Toto spojení vyplynulo z družby, která už léta panuje na fotbalovém poli.

V Brně je rovněž fotbalová Zbrojovka, je to konkurent, nebo spojenec?
Situace je čím dál příznivější. Jak už bylo řečeno téměř všichni členové UPB podporují taktéž Zbrojovku a řada z nás pravidelně jezdí i na její venkovní zápasy. Napětí, které ještě před nedávnem panovalo je ta tam a oba tábory se již, zdá se, respektují. Důkazem toho budiž i stále častější účast dříve čistě zbrojováckých fanoušků na domácích zápasech i výjezdech Komety. I mezi komeťaky, kteří se neřadí do UPB pozorujeme kladný vztah ke Zbrojovce.



Jaký máte repertoár chorálu a snažíte se vymýšlet nové?
Náš repertoár je podlé mého názory velice široký. Jeden z mých soukmenovců nedávno udával, že máme okolo padesáti chorálů či popěvků, takže se držme třeba tohoto čísla. Samozřejmě jich tolik nepoužijeme při každém zápase, ale ona pestrost a stálé obnovování repertoáru je jednou z věcí, na kterých si zakládáme. Monotónní pokřiky s konstantním potleskem, což je bohužel prezentace většiny extraligových fanoušků, jsou směr, kterým se rozhodně nechceme ubírat. S novými chorály přicházíme každou sezónu. Každý rok zařadíme zhruba dva až tři zcela nové. Inspiraci čerpáme z evropských i světových kotlů, naopak českou scénu ze zásady „nevykrádáme“.

Kdo je vašim největším rivalem? a jak probíhají vzájemná derby?
V současnosti jsou to samozřejmě pražské kluby. Pro mě osobně to vždy bude Sparta, přestože výjezdové počty ukazují spíše na Slavií. Ještě do loňské sezóny se pak na špičce nenáviděných soupeřů držela Mladé Boleslav, které nikdy nezapomeneme špínu a podrazy, které proti nám použila v památném play-off 2008. Jako moravské derby je potom brán zápas se Zlínem, jenž je už vzhledem ke stylu jejich hry a charakteru hráčů, zárukou adrenalinového zážitku. Každé takové utkání s naším milovaným soupeřem probíhá trochu jinak, o stupeň větší napětí a jisté riziko problémů tu však jistě je.

Čím dál častěji je na zimácích k vidění pyro, jak je na tom Kometa a co si o používání pyra myslíte?
Nemohu mluvit za celou Kometu, ale v UPB proti pyru nikdo nic nemá, naopak rádi ho použijeme. Doma se krotíme, tam použijeme maximálně interiérovky, nechceme, aby měl náš klub zbytečné problémy. Venku se občas odpálí i něco většího, ten efekt to prostě má. Lidi to vždy vyhecuje, atmosféře to přidá a co si budeme povídat, vypadá to hezky. Samozřejmě se vše snažíme používat bezpečně tak, abychom nikoho neohrozili. Velice často pyro používáme při cestách na výjezdy, před stadiony atd.

T!P - Rozhovor s fanouškem znojemských Orlů

Na který zápas nejraději vzpomínáš?
Těch zápasů je určitě více. Z domácích mi například utkvěl v paměti 7. zápas play-off proti Chomutovu v roce 2009. Tehdy byla v Rondu výrazně překročena kapacita, v kotli stál člověk bez přehánění otočen na bok, aby se vlezl. Zápas jsme v euforii zvládli, zvítězili 3:0 a postoupili do finále. Z venkovních potom určitě většina těch v play-off. V první lize to byla velká paráda, letošním vyřazovacím bojům v nejvyšší soutěži však nemůže konkurovat téměř nic a těžko z nich vybrat jeden nejlepší zápas. Obrovský zážitek přinesl také ve druhé extraligové sezóně výjezd na Spartu, kde se nám tehdy podařilo vyhrát na nájezdy a odvěkého rivala tak porazit tuším po 24 letech.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace