o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s členy Sektoru 15 (FK Teplice)

rozhovory čtvrtek, 29.11.2012 - přejít do komentářů
Společná fotka Teplice a Dukla před zápasem Oseka...
/titleImg/rozhovor-s-cleny-sektoru-15-fk-teplice/1/4625.jpg?width=570

Níže vám přinášíme rozhovor s členy Sektoru 15, který se na Stínadlech stará o atmosféru při zápasech Teplic. Přestože se klubu zrovna nedaří, tak jako v předchozích letech, tak atmosféra v Teplicích se v podzimní části soutěže hodně zvedla...

Můžeš se čtenářům v krátkosti představit a říct, jestli mluvíš za nějakou skupinu, či pouze za sebe?
Ahoj, jsme administrátoři stránek SEKTOR 15 TEPLICE, kde vystupujeme pod přezdívkou L. a M., této skupiny jsem také aktivními členy. Naše odpovědi budeme směřovat jak za nás, tak i za celou skupinu SEKTOR 15.

Teplice v posledních týdnech zvýšily aktivitu v hledišti, co zatím stojí? Přeci jen výsledkově se klubu nedaří tak jako v předchozích letech?
Stojí  za tím především to, že se probudilo několik starých známých tváří v Teplicích, které stály u zrodu teplické scény někdy v první polovině minulého desetiletí. K těm se přidalo pár nových aktivních a můžeme mluvit o velmi důležitém momentu v naší historii a to proto, že už se nedá říct, že to stojí na lidech, kteří jsou mladí a mají jen to chvilkové nadšení a pak se ztratí, ale že u toho jsou lidi, u kterých se dá očekávat, že už u toho vydrží dlouhodobě, protože období počátečního nadšení už mají dávno za sebou. Sešla se prostě parta starejch a mladejch dohromady, každý má svou úlohu a té se věnuje a podle toho to také momentálně vypadá a proto se postupně pomalu zvedáme ze dna.V neposlední řadě nám taky dost prospěly výroby triček, samolepek a vlajek na tyči.

Na tribunách je jak oficiální fanklub, tak i vaše skupina Sektor 15 jak spolu vycházíte?
Ty vztahy asi nikdy nebudou úplně ideální. Snažíme si jich nevšímat a oni si nevšímají nás. Určitá rivalita každopádně panuje, celkově si myslíme, že jejich existence zbytečně rozděluje fanoušky Teplic na dva tábory. Ať už bylo období úpadku, tak vždycky to byl Sektor 15, kdo po úspěšných 90. letech dělal v Teplicích atmosféru. Problém ovšem je, že od té doby co začali existovat, tak se k nám totálně otočilo zády vedení, které s námi do té doby normálně spolupracovalo a teď není možné se s nimi na čemkoli dohodnout. Když se je pokusíme zkontaktovat, řeknou nám abychom byli stejně oficiální jako fanklub, ale to není naše cesta a nikdy nebude! Ve finále je lepší nemít k vedení žádnou odpovědnost a žít si vlastním životem. Ovšem v poslední době byla s fanklubem i navázána menší komunikace, která vyústila ve vzájemný zápas ve fotbale, který SEKTOR 15 vyhrál  s přehledem 6:1 a také by bylo dobré zmínit částečně společné fandění v nedávné době při výjezdu na Spartu.

Hlavní jedenáctka Sektoru 15 + náhradníci

Jak je na tom vaše skupina s nálepkami a co výzdoba města - plánujete nějaké graffiti?
Samolepky jsou po dlouhé době opět vytvořeny a do oběhu se dostaly v neděli 25.11. na posledním zápase podzimní části ligy. Výzdoba města samolepkami je teď jedním z našich cílů a to zejména kvůli získávání nových lidí do kotle. Kdysi už tady jedna serie samolepek byla, ale neměla pokračování, nyní se tomu hodláme věnovat trochu více strategicky. Graffiti zatím nemáme a uvidíme jak to s nimi bude do budoucna, nutno ovšem dodat, že i k tomuto tématu jsme se mezi sebou dostali a vznikl dokonce i návrh street artu, který se snad časem v okolí Stínadel objeví.

cca 7 let stará serie samolepek

nové samolepky

Jak rekrutujete nové členy?
Částečně jsem na to odpověděl v předchozí otázce, rádi bysme kdyby stačilo po městě vylepit stovky samolepek a lidi by pak přišli do kotle, ale tak jednoduchý to asi nebude. V Teplicích je to se rekrutováním nových členů trochu složitější. Berte to tak, že se jedná snad o čtvrté nejméně lidnaté město v první lize (cca 50 000 obyvatel + nezaměstnanost). Nemáme jednoznačný způsob jak rekrutovat nový členy, ono by hlavně v pohodě stačilo kdyby se k tomu vrátili všichni, kteří se Sektorem 15 měli posledních 10 let něco do činění. Teď nepřeháním, když řeknu, že náš počet v kotli by se rázem ztrojnásobil. Ovšem i tak se pomocí právě zmíněných samolepek snažíme o nabrání nových členů. Dalším takovým způsobem jsou i motivační pozvánky, které vyvěšujeme na youtube a v neposlední řadě i pozvánky formou obrázku, které umisťujeme před každým zápasem na stránky SEKTORu 15.pozvánky

pozvánky

Jak je to s rivalitou, kdo je váš největší nepřítel?
Slavie, Boleslav, Most – u všech 3 případů se jedná spíše o starší záležitosti!

Máte naopak nějaké spřátelené tábory, pokud ano jak přátelství (nebo družba) vznikly a jak je utužujete?
Naše chuligánka North Warriors (jsou taky Sektor 15, ale berte to jako podskupinu) má družbu s chuligány Dukly Praha, ovšem v současné době mají hlavní postavy NW problémy se zákony a tak je aktivita na čas v útlumu. Pak máme velmi vřelé vztahy s Baníkem Osek, což je tým z krajské soutěže. Navštěvujeme se na určitých zápasech a jedná se výhradně o fanouškovské přátelství. Poslední co stojí za řeč je překvapivě AEL Limassol (skupina GATE 3) z Kypru, s nimi pár jednotlivců ze Sektoru 15 udržuje kontakt a tři členi je letos navštívili při jejich kvalifikačním zápase LM v Belgii proti Anderlechtu, kde našli společnou řeč i díky stejným klubovým barvám. Momentálně se nejedná o družbu, ale otázkou je, jak se tento stav bude vyvíjet do budoucna.

Společná fotka Teplice a Dukla před zápasem Oseka

Společná fotka Teplice a Osek po zápase Oseka

Jedna z fotek pořizovaných v Bruselu. AEL (Gate 3) a Teplice.

Co aktivity ultras? Kolik se schází fanoušků na tvorbu chorea a jak často chorea děláte?
V rámci možností se snažíme chorea dělat především pro to, aby zápasy nebyly monotonní a něco se dělo a lidi měli důvod se do kotle vracet a zároveň tak lákat nové lidi a vyburcovat stávající v kotli k ještě většímu fanatismu. Je třeba si vzpomenout na roky 2004-2006, kdy se chorea dělala velmi často a někdy i na výjezdy a výsledkem byl v té době pro nás neuvěřitelný nárůst lidí. V dnešní době se snažíme připravit skoro na každý domácí zápas něco a na choreu pracuje 2-9 lidí.

Historicky největší choreo v Teplicích 25x12m a myslím 4. nejlepší dle tehdejší ankety zinu FF. Tehdy ještě mimo Sektor 15.


choreo na oslavu 40. narozenin Pavla Verbíře

Choreo z letošní sezony v zápase s Příbramí

Příprava chorea na zápas s Brnem letos.

Jak se na vaše aktivity dívá vedení klubu a hráči? Jste nějak v komunikaci s vedením?
Už jsme to psali výše. Klub se k nám staví zády, zatím to nevypadá, že by nám chtěl nějak dělat problémy. Problém je trochu v jejich přehnané konzervativitě. Snaží se tak moc o dosažení jejich snu v podobě stadionu plného rodin s dětmi, že pozapoměli na ty, kteří na tom stadionu dělají atmosféru. Hlavně si chtějí podle našeho názoru udržet dobrou reputaci u širší veřejnosti distancováním se od nás. S hráči je to takový, že nám nyní už chodí po každém zápase pravidelně poděkovat, ale je trochu smutný, že občas po vyhraném zápase si s námi nejdou ani podat ruce, přestože se všichni natlačí dolu k plotu a čekají na ně, což je ovšem podle nás nařízení vedení. Jediný s kým jsme tak nějak v kontaktu je Pavel Verbíř, legenda Teplického fotbalu a dnešní vedoucí mužstva, s kterým máme v brzké době domluvenou i oslavu jeho nedávných narozenin.

Jak jste na tom s výjezdy, kam nejraději cestujete a jaké dopravní prostředky preferujete?
Rádi bychom preferovali vlak, ale na to momentálně nejsou počty, takže jednoznačně autobusy. Výjezdy jsou věc, která v našem případě bude trvat trochu déle než se dostane do stavu, kdy budeme spokojeně jezdit všude po republice v počtu alespoň jednoho plného busu.

Používáte při zápasech pyrotechniku a co si o jejím užívání myslíte?
Pyrotechnika je základ atmosféry na stadionech!!! Měli by to kluby už konečně pochopit a vykašlat se na model Anglie (ovšem jen v hledištích, na hřišti už fotbal moc jak v Anglii nevypadá) a respektovat zájem lidí, kteří v dnešní materialistický době ještě jsou ochotný na fotbale fandit!!! Jinak pyro samozřejmě používáme.

Pyro ze staršího zápasu se Spartou

Trocha kouře po choreu pro Verbíře

Jak jste na tom s chorály a co říkáte přebírání melodií?
Chorály jsou něco na co si nemůžeme moc stěžovat, mělo by se ještě pár nových věcí přidat. Ale myslím si, že jsme celorepublikově jedni z prvních (a zdůrazňuji jedni z prvních, ne první!!!),  kteří už v dobách než vůbec existovalo youtube a internet nebyl až tak rozšířený začali přebírat chorály např. z Itálie. Zároveň se také ale snažíme než přebírat melodie, co už se jinde zpívají na stadionech zkoušet vymýšlet melodie podle nějakých známých písniček např. tuto sezonu se nám povedlo předělat do chorálu písničku od Kabátů. Jinak je určitě úctyhodné jak se dnes ligové kotle díky youtube proměnily a na rozdíl od dřívějších několika málo pokřiků jdou na stadionech slyšet i složitější songy ze zahraničí.

Není to tak dávno, co na vašem stadionu hrávalo Ústí nad Labem, jak jste se na to dívali?
V té době kdy hrálo Ústí na Stínadlech se dá mluvit o úpadku scény v Teplicích, ale každopádně nadšení jsme z toho samozřejmě nebyli. Asi nejvíc nám vadilo to, že „kotel“ fanoušků Ústí chodil fandit do našeho sektoru, čímž jsme byli donuceni přijít na jejich zápas a domluvit jim, aby sektor opustili.

Jste spokojeni s návštěvností? Nezasloužily by si Stínadla lepší návštěvnost? Proč podle vás lidi nechodí a co se s tím dá dělat?
Tohle je věc, kterou nám nepochopitelně neustále všichni omlacujete o hlavu. Co se vám na naší návštěvnosti nezdá? Teplice mají 50 000 obyvatel, 13% nezaměstnanost a hodně lidí tady dostává minimální mzdu nebo něco málo nad ní. Pak se to semele s tím, že hráči nehrajou pohledný fotbal navíc v sestupových vodách a pak už stačí jen aby nějakej mladej fotbalista někde machroval v klubu a je toho plný město a kdo pak pujde na fotbal? Každý stadion si zasluhuje lepší návštěvnost než jakou v ČR máme. Ale nevím proč furt všechny tak znervozňuje ta naše návštěvnost, náš stadion se holt stavěl v dobách, kdy 18 tisícová kapacita mohla být adekvátní a 3000 lidí tady vypadá tristně na rozdíl, když taková návštěva přijde třeba v Boleslavi nebo na Slovácku, kde jsou malý stadiony. To máme brečet, že máme hezkej velkej stadion? Máme podobný nebo lehce nižší průměr, než města který hrajou nahoře a mají třeba dvojnásobek obyvatelstva ve městě. Liberec má doma průměrnou návštěvnost 3743 a mají přes 100tis obyvatel a Teplice mají 50tis obyvatel a průměrně chodí 3328 diváků, Brno má 380 000 obyvatel a průměrně tam chodí o 900 lidí víc než v Teplicích a na derby Slavia – Sparta není ani vyprodáno. Problém není v Teplicích, ale celkově v celý Český republice s návštěvností!!!   Lidi na fotbal přiláká atraktivní fotbal. My návštěvnost na Stínadlech hlavně neřešíme, zajímá nás jen návštěvnost v kotli. Nebál bych se tvrdit, že kdybychom měli plný kotel a jinak by na stadioně bylo pár stovek lidí, vůbec by nám to nevadilo.

Teplice – Slavia 3:1 z r. 1999 - vyprodáno, v té sezoně častý jev.


Dnešní smutná realita.

Co plánujete na zimní přestávku, aby byla chuť i na jaro?
Je v řešení pár společných akcí, kdy jedna z nich je již zmíněná oslava narozenin Pavla Verbíře a také máme před sebou výrobu nových mikin pro členy skupiny. Po Novém roce máme přislíbenou i spolupráci s jedním klukem, který stříhá videa a měl by vytvořit video i pro nás, které by mělo i motivovat lidi přijít na jaře.

Návrh na mikiny, které se momentálně připravují

Jak hodnotíte českou fanouškovskou scénu?
To je těžké hodnotit. Jak už jsem psal, je fajn že kotle rozšířili repertoár a od dřívějších vyvolávání jmen týmů slyšíme i něco jiného. Jsou vidět vlajky na tyčích, pyro i chorea. Česká scéna s těma počtama, co chodí do jednotlivých kotlů se nemá za co stydět. Určitě to oproti dřívějšku jde  nahoru, ale celkově se na výkony ostatních týmů moc nesoustředíme.

Která scéna v zahraničí je podle vás nejlepší a proč?
Nedá se říct, která je nejlepší, když budu mluvit za skupinu, protože každý z nás má rád jiný druh fandění. Ale nejvíce se mezi námi objevuje názor, že v Evropě nejlepší je Polsko - chorea, support, velké počty, pyro a atmosféra. Navíc to nestojí jen na několika nejlepších klubech, ale každé trochu větší město má dobrý kotel, což dělá z Polska pro mě jedničku. Je to v mých očích takový nástupce Itálie, kterou bych nezatracoval, protože věřím, že kolébka ultras se vrací pomalu zpět na výsluní. Někteří z nás zase preferují spíš jížanský styl fandění - Řecko, Itálie,Kypr, Srbsko, Chorvatsko atd. Německo, Polsko, Rusko je fajn, ale ten balkánský nebo italský  temperament počty nenahradí, s tím se prostě musíte narodit a pak třeba 1000 lidí v kotli udělá kolikrát lepší dojem než někdy plný stadion. Záměrně jsem neřešil Argentinu a Brazilii, kde je to naprostá špička , jiná planeta a pravá láska k fotbalu.

Plánuje vaše skupina navštěvovat i reprezentaci? Jak se k nároďáku stavíte, a proč je to podle vás tak bídné a dá se s tím něco dělat?
Neplánujeme se účastnit supportu na české reprezentaci. Náš národ jsou Teplice a naše barva žlutomodrá!!! To ovšem neznamená, že na reprezentaci nechodíme, chodíme na ní, jen na ní nefandíme jako na zápasech FK TEPLICE a upřímně si ani nedokážeme představit, že bysme se spojili s fanoušky, které nemusíme jako právě Slávie, Most nebo Boleslav ale i s jinými kluby v jeden kotel a fandili společně.

Chtěli byste něco vzkázat našim čtenářům?
Rád bych fanouškům vzkázal jen jednu větu a to tu, která se u nás v Teplicích říká snad nejčastěji a to „Hlavně fanaticky!“ :-)

v teplicich uz dnes kultovni rap

Facebook: Sektor 15 Teplice

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace