o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem 1.FC Köln

rozhovory sobota, 22.06.2013 - přejít do komentářů
Pyro? Vždy a všude! Nebál bych se říct, že v Německu patříme k nejaktivnějším
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-1fc-koln/1/5031.jpg?width=570

Níže vám přinášíme rozhovor s fanouškem 1.FC Köln

Ahoj, mohl by ses nám krátce představit a prozradit nám, kterému klubu fandíš?
Zdravím všechny fotbalové fanoušky, je mi 20, jmenuji se Sebastian a narodil jsem se v Kolíně nad Rýnem, takže komu fandím je zcela jasné.

Jak dlouho už na fotbal chodíš a mezi jakou skupinu fanoušků se řadíš?
Tak na fotbale jsem poprvé byl ve čtyřech letech, potom jsem se postupem času seznamoval s lidmi především z čtvrtě, kde žiju a pravidelně chodím na fotbal od svých 11 let.  Definovat své postavení na stadionu přesně nedokážu, miluji 1.FC K a snažím se ho maximálně podporovat svými hlasivkami, vypomáhám při tvorbě choreografií a dá se říct, že za svůj klub bojuji i mimo stadion, jistě chápete, kam tím mířím.

Co by si nám řekl o fanoušcích Kolína, jakou návštěvností na domácích zápasech a jakými aktivitami se prezentujete?
Po pádu do druhé ligy se návštěvy pohybovaly něco přes 30 tisíc, na atraktivní zápasy bylo vyprodáno a věřím že s návratem do Bundesligy zase nebude na stadionu volné místo. Co se týče ultra aktivit, ty jsou téměř na každém zápasem a jejich tématika se odvíjí podle jednotlivých zápasů, rádi provokujeme své soupeře.

Kolik lidí se na tvorbě choreografií podílí?
V průměru 50-100, záleží, zda li se hraje o víkendu, nebo přes týden. Bohužel se jako mnoho dalších týmů potýkáme s neochotou lidí přijít a přiložit ruku k dílu.

V Bundeslize se pravidelně prezentujete skvělými výjezdovými čísly, kolik fans 1.FCK cestuje se svým týmem mimo město?
Tady opět záleží, kde se hraje a jakou kvótu vstupenek dostaneme. Na Bayernu nás bylo přes pět tisíc,v Hamburgu tři tisíce, v Dortmundu sedm tisíc....

Co by si nám řekl o největších rivalech FCK a jak se projevuje nenávist mezi fanoušky v Německu, např. v Polsku nejsou bohužel vyjímkou zbraně a úmrtí fanoušků, jaká je situace v Německu?
Protože žijeme v jedné z největších evropských aglomerací ( Porýní/Westfálsko) na své soupeře narážíme prakticky každý týden. Naše největší nenávist je odjakživa s Fortunou Düsseldorf. Nenávist vůči Düsseldorfu je zakořeněna i v obyvatelích Kolína, kteří s fotbalem nemají nic společného. Je to rovněž průmyslové město vzdálené pár km a vždy mezi těmito městy zuřil boj o jednotlivé zakázky. Po válce docházelo k přetahování dělníků, kteří zde získali práci ve velkých továrnách a tak dále. Další nenávist je pochopitelně s Borussií Dortmund, Leverkusenem, Borussií Monchengladbach, Schalke. Zbraně u nás až na pár výjimek chuligáni nepoužívají a je to jen dobře. Po zápasech naše ,,trestné výpravy,, pravidelně navštěvují zmiňované města a odvážejí si symboly jiných klubů, občasně do našeho města zavítá mimo fotbal i nějaký soupeř z jiného města. Výjimkou nejsou ani vpády do vytipovaných hospod a diskoték. Mj. o místní rivalitě vyšel nedávno i velmi pěkný dokument : Ti z Kolína a Ti z Düsseldorfu.

Co fans 1.FCK a pyrotechnika?
Vždy a všude!!! Nebál bych se říct, že v Německu patříme k vůbec nejaktivnějším, co se pyra týče...

Město Kolín je oblíbeným terčem německých režisérů kriminálních seriálů ( Kriminálka Kolín, Kobra 11..),jak jste na tom se skutečnou policií vy? 
A.C.A.B. Naše chuligány chodí kontrolovat i do práce, natáčejí nás jako celebrity, pravidelně s nimi dochází k potyčkám jak doma, tak venku...

Vyjmenoval by si nám top 5 německých táborů co se týče chuligánské a ultras stránky?
Hooligans : Dynamo Drážďany, Hansa Rostock, 1.FC Köln, Hamburg SV, Union Berlín...
Ultras : Borussia Dortmund, Stuttgart, Norimberk, Kaiserslautern, Schalke..

Prozradil si nám, že také sleduješ českou scénu, jaký máš na ni názor a který tábor se ti líbí nejvíce?
Ano, českou scénu sleduji pravidelně a myslím si ,že není vůbec špatná. Během posledních 5 let pozoruji výrazný posun nahoru. Velký dojem na mě zanechal výjezd Sparty na Chelsea, kde se mohli hráči Sparty cítit jako doma. Hezky se prezentuje Slavia na svém novém stadionu, líbí se mi taky Fanaticos ze Slovácka, ale myslím že suveréní jednička ve všech směrech je Baník Ostrava. I když jsem se doslechl o obrovských ekonomických problémech klubu, tak českou scénu si bez Ostravy nedovedu představit. Letos na jaře jsem si z brigády v Praze odskočil do Ostravy na šlágr se Spartou a byl jsem nadšen prezentací obou táborů. Atmosféra byla rovněž vynikající a na Bazaly bych se v rámci Kolína v Evropě někdy rád podíval, jenže je pravděpodobnější, že se Malta dostane na Euro, než že se ty naše přeplacené lemry dostanou do Evropy...

Děkujeme Ti za rozhovor, máš na závěr nějaký vzkaz pro čtenáře supporters.cz?
Ano mám. Neseďte na Twitteru a Facebooku, ale choďte na stadion, držte se svými kamárady, pijte pivo ( máte ho skvělé) , otravujte Vaše krásné holky, používejte pyro všude kde se dá, serte na zákazy, bojujte proti fízlům, nikdy nebonzujte na fanoušky cizího klubu i kdyby to byl Váš největší nepřítel !!! A.C.A.B.

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace