o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Crvene Zvezdy (Delije)

čtvrtek, 17.11.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-crvene-zvezdy-delije/1/3681.jpg?width=570

 Rozhovor  Začátkem týdne jsme vám přinesli překlad rozhovoru s fanouškem Partizanu Bělehrad. Dnes vám přinášíme překlad rozhovoru se zástupcem druhé strany, tedy fanouškem Crvene Zvezdy Bělehrad. Rozhovor je ze serveru HoolsWorld ze začátku tohoto roku.

Můžeš se nám na začátek představit?
Jsem Aleksandar, jsem z Bělehradu a je mi 21 let. Chodím pravidelně na zápasy Crvene Zvezdy a na prvním jsem byl když mi bylo 13.

V jaké ultras skupině jsi a co nám o ní můžeš říct?
Jsem v Delije. Skupina byla založena na vánoce 1989, ale před tím tam byly skupiny jako Ultras Zulu Warriors a Red Devils.

Řekni nám kolik členů Delije chodí na domácí zápasy? A co členové mimo Srbsko?
Normálně jsou návštěvy běžně kolem 10.000 lidí. Náš sektor je na severní tribuně. Máme některé skupiny v Evropě, jako ortodoxní Ultra Boys a Klan, které jsou většinou v Rakousku, Švédsku a Německu.

K zápasům venku, kolik fanoušků jezdí na výjezdy?
Asi 3000 až 5000, je to závislé od kapacity stadionu. V Srbsku nejsou velké stadiony. V posledním zápase venku při evropském poháru, nás bylo 3000 v Bratislavě.

Máte nějaké oblíbené výjezdové místo?
Ano, v destinacích jako je Novi Sad, Smedervo, Kruševac. V těchto zápasech je vždycky dobrá atmosféra a je na nich hodně fanoušků.

Jaká jsou vaše hlavní přátelství s jinými ultras skupinami?
Máme jen bratry a to jsou Olympiakos a fanoušci Spartaku Moskva. Oba dva kluby červenobílé a jsou rovněž pravoslavné jako my.

Kdo jsou vaši největší nepřátelé?
Grobari, fanoušci Partizanu Bělehrad, to jsou naši velcí rivalové už léta. Naše stadiony jsou jenom 100 metrů od sebe. Red Star - Partizan je největší srbské derby.

Jaké choreografie vaše skupina normálně dělá?
Máme choreo téměř na každý zápas v srbské lize, chorea jsou vtipná a adresovaná našim soupeřům.

Můžeš nám říct něco o ultras hnutí ve vaší zemi? V poslední době je Srbsko kritizováno, protože má problémy, s hooligans. Proč tomu tak je? Máš nějaké vysvětlení?
Téměř každý klub v Srbsku má ultras a hools. Tady v Srbsku po nás jsou dobří Grobari z Partizanu, Firma z Vojvodiny, Taurunum Boys ze Zemunu a další. Tady v Srbsku je velmi špatná situace, je tu hodně hools a ultras, někdy je to šílené, ale v případě Brice Tatona (Francouz o kterém mluvil i fanoušek Partizanu) není pravda, že ho Grobari shodili z tribuny, spadl sám, když byl pronásledován. Ale soud nechce vidět jak to bylo. Co se týče zápasu Itálie - Srbsko v hlavní roli byli hooligans Delije. Oni nejprve napadli brankáře Srbska, protože on byl jedním z našich nejlepších brankářů a nyní hraje za Partizan a tady v Srbsku, to není normální,je to zrada která se neodpouští,a doufám, že ten parchant bude potrestán, jak si zaslouží. O přerušení zápasu je spousta příběhů a já se o tom nechci bavit.

Jaký je váš vztah s policií? Je policie přísná na hooligans v Srbsku ? A jaké zákony se tam proti Ultras dělají?
Bohužel žijeme v policejním státu. Jsou velmi brutální, když vás zatknou, vybíjejí si na vás zlost, ale když někdo útočí na policisty, žádají šílené potrestání pro ultras a hools, protože soudci pracují pro policii. Například náš bratr Uros Mišič dostal 10 let vězení za útok na policistu na stadionu a kvůli Tatonovi grobari dostali 240 roků vězení a soud to použil jako varování pro všechny. je to hanba pro Srbsko. Před 1 rok policista zabil muže pistolí, a dostal 5 let, rok si odseděl a teď ho pravděpodobně propustí z vězení. Srbsko je policejní stát.

Na který zápas Delije nikdy nezapomenou a proč?
Dobrá otázka, existuje příliš mnoho zápasů na které nikdy nezapomeneme. Nedá se zapomenout na vítězství v Lize Mistrů nad Olympiquem Marseille na penalty, kdy jsme celou Ligu Mistrů vyhráli. Já si to nemůžu pamatovat protože mi tehdy byly 2 roky. Další nezapomenutelný zápas jsme odehráli proti Dinamu Tbilisi v Poháru UEFA.V prvním zápase v Gruziia jsme prohráli 2-0.V Bělehradě jsme prohrávali 2-0 hned na začátku zápasu, ale nakonec jsme to zvládli a vyhráli 5-2, bylo to šílenství, a já na to nikdy nezapomenu. Hodně také vzpomínáme na derby proti Partizanu v roce 2000, kdy jsme zaútočili na Grobarov a vyhnali jsme je z našeho stadionu.

Sleduješ evropské ultras? které skupiny se ti líbí a které ne?
Nerozumím moc otázce,ale některé skupiny jsou velmi zábavné pro nás. Angličani, Němci a Nizozemci byli první hools v Evropě ale dnes svoje pozice opouštějí a už nejsou moc aktivní. Hodně dobří hools jsou v Rusku. Ultras v současne době vládnou Poláci a Řekové. Kvalitní ultras jsou i v Turecku a obecně po celém Balkáně.

Bělehrad můžeš vaše město představit fanouškům kteří ho neznají a nikdy v něm nebyli?
Naše město je velmi krásné a v našem městě máme více než 100 klubů, ale největší týmy jsou samozřejmě Partizan a my.

Nějaká rada fanouškům na závěr?
Bojuj za svůj tým do poslední kapky krve! To platí i pro reprezentaci.


zdroj: hoolsworld.net.

 

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace