o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Dynama České Budějovice

rozhovory středa, 18.09.2019 - přejít do komentářů
Budějovice se vrátily do ligy a tak jsme toho využili k rozhovoru
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-dynama-ceske-budejovice/1/9030.jpg?width=570

4 roky trvala cesta budějovického Dynama z druhé fotbalové ligy zpět mezi prvoligovou elitu. Celou cestu Dynamo provázeli věrní fanoušci. Po postupu zpět do první ligy nám příšlo správné dát fanouškům prostor a trošku tak připomenout aktivity z jižních Čech. Vznikl tak tento rozhovor, který Vám přinášíme. Díky za něj a čtenářům příjemné čtení.


1. Ahoj a díky za možnost rozhovoru. Uveďte na úvod, prosím, zda budete mluvit za celou skupinu, či jako jednotlivec.
Ahoj, není zač. Budu mluvit sám za sebe, avšak názory by se měly s těmi skupinovými v drtivé většině shodovat. Svou osobu tentokrát ponechám v anonymitě.

2. Výborně. Na úvod by nás zajímalo, jak jsou v Budějovicích aktivní fanoušci rozděleni? Existuje zde více skupinek? Pokud ano, mohl bych Tě poprosit o stručný přehled? Jaký je v Budějovicích počet aktivních fanoušků?
Víceméně se o nějakém velkém dělení fanoušků na skupiny nedá mluvit. Co se týče počtů, tak je to různé. Za poslední léta byl kotel v dobré formě, ale prošel si i obrovskou krizí, z které se postupně dostával, kdy vrchol přišel na začátku této sezóny. Poté přišla další kudla do zad...

3. Kudla od vedení klubu?
Nedokážu přesně specifikovat, jestli to je kudla od města, jakožto majitele stadionu, policie, nebo od klubu... Mysleli jsme si, že proti nám bojuje hlavně město. Poslední indicie a hlasy znalých lidí mluví o tom, že se jedná o člověka sedícího ve vedení klubu, který loni přišel se zákazem choreí a teď i se sedmnácti zákazy, o kterých se již psalo, a pro naše další fungování jsou dost nepříjemné.

4. Jaký vliv na vás jako na celek bude mít udělení tolika zákazů? (psali jsme o tom zde.)
Jaký to má vliv, to můžete vidět i podle fotek sektoru před a po zákazech. Spíš už se těšíme, až skončí listopad a některým fanouškům zákazy vyprchají.

5. Trošku jsme odbočili, pojďme se teď vrátit. Jaké byly ty 4 roky ve druhé lize?
Každopádně to byly pro klub čtyři roky naprosto nezbytné a nutné. Po sestupu v sezóně 2014/15 byl klub v tak zuboženém stavu, že pobyt mimo elitu mu pomohl sebrat se finančně, udělat nový kádr a pomalu se zase drápat nahoru. Co se týče nás, tak to byly 4 roky horské dráhy. Začalo to solidně, ale upadající výsledky a pobyt v nejnižších patrech tabulky druhé ligy vyústil v sestupnou tendenci našich počtů v sektoru i těch celkových na stadionu. Tehdy tu na druhou ligu chodilo cirka 400 - 500 lidí. Větší dno si za celý svůj život nepamatuji. Postupem času se však začaly návštěvy v sektoru i na stadionu zvedat a při postupové sezóně chodilo na stadion kolem 1500 až 2000 lidí, nás v sektoru bývalo 40, někdy i víc. Nejlepší za ty čtyři roky byl jednoznačně zápas s Brnem hraný letos na jaře. Otočka z 0:2 na 3:2, obrovské choreo, přes 4 tisíce lidí na druhé lize a nás v sektoru taky málo nebylo.
Na obrázku může být: venku

6. Měl jsi oblíbené soupeře v druhé lize? Kam jsi rád jezdil?
Já osobně nemám žádný stadion, kam bych se vyloženě těšil, spíš je to o tom co se zrovna v ten daný den stane. Ale během druhé ligy jsme často byli na Žižkově, ve Znojmě, v Táboře, nechyběly však ani výjezdy do Opavy, Třince, Vítkovic, Varnsdorfu, nebo třeba na díky bohu zaniklý Střížkov. Odškrtlých stadionů a zážitků je spousta.
Na obrázku může být: venku

7. Jak velký rozdíl pro tebe, jako pro fanouška, je mezi první a druhou ligou a v čem?
O rozdílu v aktivitě ultras mezi první a druhou ligou se asi vlastně vůbec nemusíme bavit. V nejvyšší soutěži jsou tábory, které snáší přísné měřítka jak doma, tak venku. A to nás i žene dopředu. Rozhodně nechceme svojí aktivitou a kvalitou patřit k tomu úplně nejhoršímu v lize. No a negativní rozdíl je termínová listina. Pokud mi něco ty čtyři roky v pralese nechybělo, tak to byly pondělí termíny a podobné zvěrstva diktované televizí.
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, obloha a venku

8. Ultras aktivity - několikrát i za vašeho působení v druhé lize jsme zaznamenali velké choreografie, které jste realizovali. Které bych z tohoto čtyřletého působení vypíchl?
Ano, v poslední druholigové sezóně jsme měli dvě velká vytahovací chorea, které bych označil za nejkvalitnější jak rozměrem, tak propracováním. Jednalo se o Copacabanu proti Brnu a Po generace láska Dynamu, to bylo tuším proti Vítkovicím... Bohužel i tato forma prezentace nám byla klubem, tedy jedním člověkem, jasně zakázaná.
Na obrázku může být: venku

9. Jak moc jste chtěli a těšili se zpátky do první ligy? Jaké byly oslavy postupu a jaké jsou ambice, nebo přání pro první prvoligovou sezónu od fanoušků?
I když jsme se postupu trochu báli, aby to nebyl rychlý sešup dolů a my nedělali svými počty hned od začátku jen a jen ostudu, ve čtvrté sezóně jsme se už všichni na postup těšili a věřili mu. Dynamo jelo jak dobře namazaný stroj, stále navyšovalo náskok a vlastně již čtyři kola před koncem jsme doma s Chrudimí mohli naskákat na hřiště za hráči a slavit. Ze hřiště se šlo ještě do kabin a pak následoval tradiční skok do kašny, který jsme si odpustit nemohli i když počasí koupačce moc nepřálo. Jediné, co bych celému dni vytkl, tak to, že celý postup se odehrál ve středu a ti, co šli druhý den do práce, se nemohli propít celou nocí zpátky do střízlivosti.
Není k dispozici žádný popis fotky.

10. ČB si po postupu udržují solidní návštěvnost. Je pravda, že nejvíce fanoušků dorazí vždy na vypjaté zápasy, ale to není jen věcí ČB, takhle je to takřka všude. Jak nalákat lidi i na běžné zápasy?
Jsem za to rád, že se tu návštěvnost drží nahoře. Víceméně i na soupeře, kteří tolik nelákají, zatím chodí přes 3500 lidí. Nikdo by přece nebyl nadšený z toho, že na jeho klub lidi nechodí a ještě se tomu každej tlemí na internetu. Velkým pozitivem je, že se prodalo snad 2000 permic. To je velmi důležitý základ pořádné návštěvě. No a jak dohnat lidi na stadion? Sám jsem na to nepřišel a ani na to nějaká obecná odpověď neplatí. Důležité je s lidmi komunikovat. Přesto když i je komunikace sebelepší, ale hráči jsou suverénně poslední, tam nepomůže nic. Hlavní hybnou silou v našich končinách jsou výsledky. Tak to bylo, je a bude.

11. Je za námi 8 ligových kol, jak průběžně hodnotíš působení budějovických fanoušků v tomto ročníku?
Začátek sezóny se dá hodnotit spíš pozitivně. Solidní počty doma pěkný výjezd do Příbrami. Ale mohlo nás být víc v Uherském Hradišti, kam nás na první výjezd sezóny vyrazilo jen 8. Než ale hodnotit to co bylo, jsem spíš zvědavý, jak to dál bude. Přeci jen všechno, na co se dá hezky vzpomínat, se odehrálo před dnem, kdy člověk z magistrátu stál u hlavní brány a rozdával obálky se zákazy jako listonoš.
Není k dispozici žádný popis fotky.Na obrázku může být: 1 osoba, dav, stadión a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav a venku

12. Zkoušeli jste s rozhodnutím o zákazu něco dělat? Bojovat proti tomu? Dá se vůbec nějak odvolat, nebo je to prostě boj s větrnými mlýny?
Co vím, tak se drtivá většina rozhodla čtvrtrok a nebo půlrok přetrpět. O nějakých odvoláních jsem neslyšel. Bohužel by to byl boj s tebou zmiňovanými větrnými mlýny.
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venku

13. Vlajkonoši. V minulém týdnu se na vašem stadionu uskutečnilo další setkání Vlajkonošů, tentokrát u příležitosti kvalifikačního utkání s Litvou. Nejen, že dorazila slušná návštěva diváků, také aktivní fanoušci se předvedli ve velmi dobrém světle. Skvělý základ jste jako domácí vytvořili právě vy. Jak se Ti utkání líbilo a jak sis ho užil? Jaké byla ohlasy po utkání? Všiml jsem si také, že se budějovický spíkr ujal žezla. Jaké to bylo pro něj, vést jiný tábor, než ten svůj?
Celý pátek začal velmi hezky. Sešli jsme se v solidní bandě, dali pár piv a pak společně vyrazili na stadion. Pěkná návštěva mě nepřekvapila, lidi v Budějovicích na mládežnickou repre chodí rádi a počty z let minulých to potvrzují. Jediné co mi trochu náladu ze zápasu pokazilo, byly ty zbytečné buzerace od vest na stadionu a opisovačky po zápase z řad PČR. To, že během zápasu přišel na plot spíkr z Budějovic jsem si samozřejmě všiml. Svojí práci odvedl dobře, bavilo ho to, víc jsme to dál nijak nerozebírali.

14. Ukáží se českobudějovičtí fanoušci i na dalších štacích Vlajkonošů?
Co se týče Vlajkonošů, tak na těch se Budějovičáci ukazovali již před zápasem proti Litvě. Vím že se někteří zůčastnili různých zápasů kvalifikace a dvě auta vyrazila i na ME do Polska. Nutno však podotknout, že tuto aktivitu v Českých Budějovicích rozvíjí hlavně fanoušci Motoru z hokeje.

15. Ve Vašem městě si parádní návštěvy připisuje právě tebou zmíněný Motor. Jaké jsou mezi Vámi vztahy? Jsou fanoušci Dynama zároveň i fanoušky Motoru?
Co se týče návštěv, tak Motor v této republice, co se nižších soutěží týče, nemá absolutně žádnou konkurenci. I přes spoustu neuskutečněných slibů vedení ohledně postupu si klub stále drží neuvěřitelné návštěvy a lidé tu hokejem žijí. Vztahy tu jsou takové, že někteří chodí aktivně na oba sporty, někteří pouze na fotbal a někteří zase pouze na hokej. Já osobně se snažím být aktivní jak na Dynamu, tak Motoru...

16. Jistě sleduješ českou scénu. Které tři tábory (bez uvedení pořadí) považuješ za naši špičku?
Českou scénu sleduji, dá se říct docela pečlivě. Tři tábory jsou u mě jasné. Baník, Slavia a Sparta. Kluby jsou seřazeny podle abecedy...

17. Ná závěr vždy dáváme prostor k jakémukoliv vzkazu, či vyjádření směrem k našim čtenářům. Je to na tobě!
Těch vyjádření a vzkazů za 8 let fungování webu tu bylo opravdu mnoho, takže nepřijdu s ničím průlomovým. Lidi by měli podporovat klub ze svého města nebo blízkého okolí, ke kterému máte citový vztah. Nebát se fandit a jezdit klidně i v menších počtech a snažit se neustále někam posouvat, tvořit a vymýšlet. A nejdůležitější je dělat tuhle "nekonečnou dřinu" se zápalem a láskou ke klubu a tribunám. To je z toho všeho kolem nejdůležitější.

Autor: DD

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace