o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Manchesteru City

rozhovory středa, 27.11.2013 - přejít do komentářů
Rozhovor nejen o anglické scéně
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-manchesteru-city/1/5297.jpg?width=570

1. Ahoj, můžeš se nám představit?
Jsem Dave, je mi 33 a žiju centrálním Manchesteru, Hulme.

2. Kterému týmu fandíš a jak dlouho mu fandíš?
Fandím Manchesteru City. Můj první zápas byl doma, proti Wimbledonu (starý, původní klub) v roce 1986. Hrálo se na Maine Road (starý stadion).

3. Jaké jsou vaše vztahy s vedením klubu?
Vztahy jsou celkem dobré. Není co o tom říkat víc. Je to hlavně kvůli způsobu, jakým se klub za posledních 5-6 let proměnil. Neznamená to ale, že je všechno ideální. Problémy jsou například ze zvýšenou cenou vstupenek. Hodně z nás si ale kupuje permice na celý rok, které vyjdou levněji, než je průměr v Premier League a dokonce platíme i méně, než některé kluby, co hrají Ligu Mistrů (i cena permic ale roste).
Zdá se, že klub si snaží přizpůsobit novou generaci fanoušků na úkor místním, tradičním fans, jako jsem já a další, co koncem 90. let jezdili za svým klubem po celé zemi, na každý zápas co se hrál. V tý době tu ještě byly skupiny ultras, dobře organizované a ne jen u nás, ale i u našich soupeřů.

4. Existují u vás nějaké ultras/hooligans skupiny?
V celé Velké Británii už skoro žádné skupiny ultras neexistují. Existují různé fancluby, co se snaží zlepšit atmosféru na stadionech. Jsou zodpovědné za flagy a další zástavy, snaží se dělat co největší hluk na stadionech atd. Ale v zemi, kde lidi dostávají zákazy i za pravidelné hromadné vstávání na tribunách se toho už moc dělat nedá.
Pokud jde o hooligans skupiny, tak ty ještě existují (v City i většině klubů). Je mnoho incidentů, ale normální fanoušek, který chodí na každý zápas neuvidí na stadionu činnosti spojené s těmito skupinami. Nejsem expert na hooligans scénu, ale z mé zkušenosti z minulé sezóny se mladší skupiny (17/18+ let) se pohybují při venkovních zápasech po městech, chodí do hospod a dávají o sobě vědět, že stále existují. Na druhou stranu, podle mého otce, lidi co chodí z domu na fotbal a pak zase domů se o ničem z tohoto prostředí ani nikdy nedoví.

5. Můžeš představit fans scénu v Anglii?
Celkově bych řekl, že se začíná zlepšovat, ale je daleko za fans scénou ve většině Evropy. Vznikají skupiny (podobně jako v roce 1894), co jsou ovlivněné Ultras scénou ve zbytku Evropy. Můžete vidět lidi v klubových barvách, také mnoho vlajek, ale stadiony jsou často tiché. Kamarádi z jiných zemích říkali, že to v Anglii na fotbale vypadá jako v divadle. Existuje pro to mnoho důvodů, třeba ceny lístků. V Premier Leaguje je velmi vzácné platit za lístek pro dospělého míň jak 30 GBP (pozn. kolem 920 KČ). V Londýně se platí za nejlevnější lístky na zápas i 50 GBP (pozn. 1500 KČ). Moje roční permice vyjde na 24 GBP na zápas (pozn. okolo 730 kč). Další faktor je, že průměrný věk davu je 41 let.
V Británii je hodně akcí „AMF“, je to velmi populární, hodně lidí to však podporuje jen proto, aby vypadali „casual“ apod. Teď ale na tribuny nechodí tradiční fanoušci, chodí tam hlavně turisti...

6. Slyšel jsem, že fanoušci v Manchesteru více podporují City a ne United, je to pravda?
Upřímně řečeno, tak podle mě ne. Hodně lidí tvrdí, že fandí Man U. ale třeba na stadion nechodí. Otázka jestli je Manchester modrý nebo červený je už únavná. Když půjdete po městě a budete se ptát lidí, tak se výsledek bude lišit ulici od ulice, hospodu od hospody.

7. Navštěvuješ venkovní zápasy?
Navštěvuju, ale méně než v posledních dvaceti letech, daří se mi jet na 5 – 10 zápasu za sezónu ven. Před deseti lety jsem si nechal ujít jen 2 nebo 3 zápasy v sezóně, ale v dnešní době se výdaje za vstupenky, dopravu a pivo zdvojnásobily, moje výplata však ne! Například: ke konci měsíce jedu na Aston Villu, moje vstupenka a jízdenka přijde asi na 75 GBP, celý den s pitím, jídlem a ostatními náklady to vyjde až na 150 GBP za den (asi 4600 kč).
Neočekávám, že vyjedu někam v základní skupině LM, jsem zklamaný, že si nechám ujít Moskvu, ale měli bychom postoupit a umím si představit, že pojedu na vyřazovací část. V posledních letech jsem zažil fantastické výjezdy po Evropě (Neapol, Amsterdam, Hamburk..).

8. Můžeme najít v Manchesteru nějaký street art (graffiti) od fanoušků?
Haha, je pravděpodobné, že můžete najít kousky graffiti,  zejména v období po derby, ale nedá se tomu říkat street-art, jde spíš o slogany a urážky.
Jedna z oblastí, co se na ulici vizuálně rozrostla jsou samolepky. Skupinka fans United rozlepuje nálepky na obou stranách města, stejně jako mnohé skupiny po celé Evropě.

9. Slyšel jsi někdy něco o ultras nebo hooligans z Česka?
Jsem si vědom přítomností českých ultras a hooligans, četl jsem o tom v událostech, viděl různé akce na stadionech, ale jsem mnohem více obeznámen se scénou v jiných evropských zemích.
Myslím, že i tak byste měli soupeře tak trochu respektovat, když někam jedete a být připravení na to, že po vás někdo půjde. To je, podle mého názoru, špatně u mnoha britských fans, dost si jich myslí, že si venku můžou dělat co chtějí nebo mezi sebou šíří poplašné zprávy o místech, kam by měli jet (hlavně o východní Evropě).

10. Máš nějaký vzkaz pro ultras z Česka a Slovenska a pro fanoušky supporters.cz?
No byla by to tak obecná zpráva, pro všechny ultras ve světě, dělejte dál to, co děláte! Poskytujete obrovskou výhodu hráčům při zápase! V den, kdy budou zápasy bez barev a supportu (nemyslím dnešní Anglii), v ten den nastane smrt fotbalu, hry, které tolik milujeme!

Autor: Piotr

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...


Britská nemoc – díl třetí (I... 09.01.2012

Britská nemoc – díl třetí (I...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace