o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Viktorie Plzeň

rozhovory pátek, 16.03.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-viktorie-plzen/1/3946.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor s fanouškem Plzně, který již něco pamatuje. Vždyť má na svém kontě 557 fotbalových a hokejových výjezdů...

Můžeš se nám představit?

Jmenuji se Zdeněk, je mi 43 let a jsem fanoušek Viktorie Plzeň.

Jsi členem nějaké fanouškovské skupiny?
Jsem členem fanouškovské skupiny Pfans,ale nějak tohle škatulkování neřeším. Lidi v jednotlivých skupinách se různě prolínají.

Kdy jsi byl poprvé na fotbale a co si z toho zápasu pamatuješ?
Poprvé na fotbale jsem byl s tátou, bylo to někdy v polovině 70. let a hráli jsme proti nějakému slovenskému týmu. Byla docela pěkná návštěva a vím, že Plzeň tenkrát prohrála.

Chodil jsi jako malý do kotle a chodíš tam i teď?
Jako malý kluk jsem bydlel na vesnici 20 km od Plzně, takže na fotbal v neděli do Plzně byl pro mě problém. Byl jsem rád, že mi rodiče občas pustili v pátek na hokej. V kotli na fotbale jsem byl až ve 14 letech, byl podzim 1982. Na fotbal jsem vyrazil se starším kamarádem od nás z vesnice, který patřil do fanouškovského jádra. Tehdy kotel čítal asi 30 fans a skoro každý z těch fanoušků měl svojí vlajku na žerdi. Některé ty kluky už jsem znal podle vidění z hokeje. Do dnešní doby chodím do kotle a nehodlám na tom nic měnit.

Vitkorka zažívá nejúspěšnější éru v historii klubu,jak na tom byl fotbal v Plzni, když jsi začal chodit?
V té době se hrála v Plzni šest sezon po sobě 2 liga, na fotbal chodilo jen pár stovek diváků a o postupu do elitní soutěže se vůbec neuvažovalo. Zlom nastal až sezoně 1985-1986, Viktorka postoupila na rok mezi elitu.

S Viktorkou ledacos pamatuješ, jaký byl support za minulého režimu? Bylo v té době něco lepšího než teď, nebo se dá říci, že se to hýbe správným směrem?
V době, kdy se v Plzni hrála stabilně 2 liga, to se supportem moc valné nebylo. Pořádný kotel byl pouze na hokeji. Zlom nastal až v sezoně 1985-1986, tehdy se fanouškovské jádro domluvilo, že je potřeba pravidelně chodit a jezdit i na fotbal. Nahrálo tomu to, že Viktorka bojovala celou sezonu o postup do první ligy, což se povedlo. Kotel se několikrát zvětšil a jezdilo se na každý výjezd ven. Po postupu do 1 ligy jsme jezdili i na Slovensko. V sezoně 1986-1987 jsem viděl všech 30 zápasů. Tehdy měl každý druhý fanoušek vlajku na žerdi, někdy kolem roku 1986 byly kvůli bitkám vlajky na tyči celorepublikově zakázány. Šály nám pletly babičky a vlajku sis musel nechat ušít nebo jí ukradnout někde ze sloupu. Vlajky v barvách města visely při některých akcích na sloupech po Plzni, tak se na ně v noci chodilo. V květnu 1986 se jel přes Plzeň závod míru, tehdy se mi podařilo ze sloupů odcizit 27 vlajek v barvách města. V té době když si chtěl nosit barvy svého klubu, musel jsi pro to něco udělat. Chorály a pokřiky nebyly propracované tak jako dnes, ale přesto jsem se bavili dobře. V té době se lidi v kotli nedělili na skupiny jako dnes. Prostě šli všichni za Plzeň! Přesto si myslím, že se fanouškovská scéna hýbe správným směrem.

Jak tehdy probíhaly výjezdy za klubem, čím se cestovalo? V jakých počtech, jak probíhala organizace?
Fanouškovské jádro jezdilo výhradně vlakem. Na Moravu a Slovensko jsme z Plzně vyráželi už večer den před utkáním a byli v daném městě od ranních hodin. Několik jednotlivců, co nepatřili do jádra, jezdilo auty. Na výjezdy po Čechách nás jezdilo od 30 do 100 fans do Chebu a Prahy i víc. Na Moravu a Slovensko vždy vyrazila skupinka 3 až 25 lidí. Na každém výjezdu (hlavně na Slovensku a Moravě) jsme mohli přímo na stadionu počítat s podporou vojáků, kteří tam sloužili. Přijeli jsme ve třech lidech do Nitry a s námi fandilo asi 20 kluků, co tam bylo na vojně. Dříve nebyl internet, a přesto jsme se vždy na výjezd v pohodě domluvili. V kotli se prostě zařvalo v kolik a kde je sraz a tím to haslo!

Je nějaký stadion v Československu, kam jste jezdili nejraději?
Bude to znít v dnešní době neuvěřitelně, ale bylo to na Baník! V té době jsme tam měli plno kamarádů a jezdili jsme do Ostravy den předem a oni k nám do Plzně taky. Ze stadionů na tehdejší dobu se mi nejvíc líbil ten v Trnavě, pěkné strmé tribuny za bránou bez atletické dráhy, pořád mám v živé paměti, jak to tam vypadá.

Dá se nějak popsat vývoj návštěvnosti na fotbale v Plzni? Kolik lidí chodilo za minulého režimu, kolik v 90 letech, po roce 2000 až do současnosti?
Někdy v 50. a 70. letech minulého století chodilo na ligu v Plzni běžně 15000 diváků, na zápasy s Duklou Praha a Slávií přišlo i 30000.V první polovině 80 let se hrála v Plzni 2.liga a chodilo kolem 1500 diváků. Po postupu do první ligy v roce 1986 chodilo v průměru kolem 6000. Na zápasy se Spartou přišlo na jaře v roku 1987 asi 16000 diváků a na podzim roku 1988 20000 diváků. Největší návštěvu v Plzni pamatuji na jaře 1988. Hrálo se s Brnem o postup do 1 ligy a tehdy přišlo na zápas 24000 diváků. V 90. letech chodilo v Plzni na 2. ligu kolem tisícovky, na první ligu v průměru kolem 4 tisíc. Po roce 2000 se pokračovalo v trendu 90 let. Návštěvy drobet vzrostly až v posledních 2 letech a to díky fantastickým výsledkům Viktorky. Přesto s počtem diváků, kteří chodí v současné době v Plzni, nemůžeme být v žádném případě spokojeni. Ale tohle není problém jen Plzně.

Proč je podle tebe nynější návštěvnost ligy tak mizerná?
Lidi mají více možností než za minulého režimu. Mají jiné druhy zábavy. Přijdou na fotbal, až když opravdu o něco jde, nebo na atraktivního soupeře. Jinak na to kašlou. Lidi jsou v dnešní době moc rozmazlení. Je to česká mentalita.

Je dobře že se dá každé utkání sledovat na internetu v přímém přenosu? Škodí to návštěvnosti?
Když sledovat na internetu, tak jedině ze záznamu! Návštěvnosti to rozhodně škodí. Zrovna tak škodí, že je skoro každý náš zápas vysílán v televizi. Ubere to pár stovek, někdy i tisícovek diváků.

Jaký máš názor na používání pyrotechniky?
Pyro není zločin! Kriminalizovat to, že někdo odpálí ohně, které nikomu neuškodí, je nesmysl. Pyro se nesmí vhazovat na hřiště. Lidi, co se starají o bezpečnost na stadionu, mají pak důvod ho zakazovat. Každopádně jsem pro používání pyra, ale nesmí to uškodit hráčům na hřišti.

Co se týče zlobení,jak to bylo za minulého režimu a jak to je nyní?
V Plzni byla vždy skupinka zlobivců, i když jsme nikdy nepatřili v tomhle směru k nejaktivnějším v republice. Už v 80 letech jsem měli v Plzni skupinu lidí, která se aktivně zapojovala do potyček s fanoušky soupeře. Někdy nás bylo víc, někdy méně, a prostě se s námi muselo počítat! V současné době máme na naše poměry dobrou bandu!

Byl jsi někdy svědkem za minulého režimu nějakých nepokojů , který tehdejší režim ututlal, o kterých by se v dnešní době psalo v novinách?
Těch bylo hodně. Zpravidla bylo na celém stadionu přítomno jen pár policajtů, oblečených do směšných zelených uniforem, pořadatele dělali důchodci a tak často docházelo k bitkám přímo v ochozech stadionu. Druhý den o to nebyla v novinách ani tečka. Vzpomínám si, jak v roce 1986 přijely do Plzně 2 autobusy fanoušků Dunajské Stredy, ke konci zápasu je šel náš kotel napadnout. Byla z toho velká mela a v novinách ani zmínka. Rvačku přímo v ochozech jsme měli třeba na Slávii a Spartě, napadli jsme v Plzni fanoušky Olomouce a Chebu. Velké potyčky přímo na stadionu bývaly v Chebu. Tam byly kotle vedle sebe, mezi byl jen pětimetrový vjezd na atletickou dráhu. Sektory nebyly nějak oddělené, tam to kurva lítalo. V dnešní době by z toho byl obrovský humbuk v médiích.

Popral ses někdy v souvislosti s fotbalem?
Byl sem v tomhle směru velice aktivní. Moje první větší bitka spojená s fotbalem byla na podzim roku 1986 v Plzni proti Slávistům. Po fotbale vyřvávala skupina Slávistů po městě něco o zkurvené Plzni, což neuniklo naší pozornosti. Napadli jsme je a hnali až na nádraží, kde dostali do zubů i další Slávisti, co v téhle skupince nebyli. Pak mě to nějak začalo bavit a za 14 dní jsem šel do akce přímo na stadionu na Dunajskostredské fans a ještě ten rok jsem se několikrát zapojil do rvaček s fanoušky soupeře. S fanoušky Slávie ten podzim dokonce několikrát. Bitku jsme měli taky v Budějovicích a konflikt byl na Spartě. Mimo fotbalové zápasy jsme se rvali i na hokejových zápasech. V nastaveném trendu jsme pokračovali i v dalších sezonách. Často jsme v Plzni na nádraží čekali na fans soupeře vracející se z Chebu, probíhalo lovení Sparťanů a Slávistů při průjezdu Prahou. Největší bitka, kterou jsem v té době zažil, byla v srpnu roku 1988 v Plzni proti Sparťanům. Tehdy jsme měli dobrou bandu a Sparťany hnali až na nádraží, odnesla to tramvaj, výlohy obchodů, vstupní dveře do nádražní haly, rvalo se to po celém nádraží. Prvně se tam stala ta nešťastná událost, když Sparťan utíkající před policajtem srazil nechtěně starší ženu, a ta na následky zranění zemřela. Vyjmenovat všechny akce, které jsem zažil, nelze.

Jaký je tvůj největší zážitek s Viktorií?
Před rokem 1989 jsou to postupy do první ligy v letech 1986 a 1988. Hlavně ten první byl pro mě nejlepší. V novodobé historii pak titul mistra České republiky a po zápase s Kodaní postup do Ligy Mistrů.

Rok 2011 byl pro Viktorii nejúspěšnější v celé její historii, jak si prožíval mistrovský titul a následné putování v evropských pohárech? Který zápas sis nejvíce užil a který tábor na tebe uděl největší dojem?
Titul jsme řádně oslavili. Centrum Plzně se proměnilo v obrovský mejdan. Na náměstí slavilo 10 000 lidí a další lidi v hospodách po celé Plzni. Na výjezdech za pohárem jsem byl v Trondheimu, Kodani, Miláně, Barceloně a Schalke. Nejlepší výjezd byl do Trondheimu. Jel nás tam jeden bus, plavili se přes moře, pozorovali z oken autobusu divokou norskou přírodu, prostě paráda. Jela tam parta lidí, která se znala, měli jsme to takový sami pro sebe. Viktorka tam vyhrála, takže super výjezd. Z fanouškovského hlediska byl nejlepší výjezd do Kodaně. Tam se nás sešlo asi 350 skalních bez náplav. V Barceloně jsme si užili alespoň noční život a dva u moře. V Miláně jsme se zviditelnili 4 km pochodem. Na Schalke se mi líbila super moderní Veltins Aréna. Největší dojem na mě udělal tábor v Kodani, mají velký hlasitý kotel za bránou, naopak mě zklamala atmosféra v Barceloně, kotel mají velký jako u nás Příbram. Zbytek stadionu celý zápas mlčel, jen asi dvakrát za poločas zařval Messi a Barca.

V Plzni je zrekonstruovaný stadion. Kdy jsi uvěřil, že skutečně bude?
Když se začaly odbagrovávat valy za jednou z branek. Hned ten den jsme se šli na stadion podívat a odpálili na počest zahájení rekonstrukce několik ohňů.

Chodíš kromě fotbalu i na hokej? Pokud jo, jak se to dá zvládnout a který sport má přednost?
Na hokej chodím pravidelně a pravidelně jezdím i na hokejové výjezdy. V Plzni je hodně lidí, co chodí na oba sporty. Je to časově dost náročné, ale dá se to zvládnout. A co má přednost? Vždy záleží na momentální situaci, čemu dám přednost. Celkem mám na kontě 557 výjezdů, z toho 255 na fotbal, 286 na hokej a 16 na házenou. Nepočítám do toho výjezdy na reprezentaci a výjezdy do Prahy na Ligu Mistrů. Tak posuďte sami, komu dávám přednost, ale je třeba připomenout, že fotbalových zápasů se odehrálo za mojí fanouškovkou kariéru o hodně méně než těch hokejových.

Plzeň šla po fanouškovské stránce za poslední dva roky hodně nahoru. Podaří se tento trend udržet?
Pokud bude hrát Viktorka špičku ligy jako nyní, tak určitě. Pokud se přestane dařit, tak se kotel vytříbí, ale zdravé fanouškovské jádro zůstane. Hlavní je, aby lidi z jádra chodili i nadále a přílivem další dorůstající generace se kotel bude zvětšovat a ještě víc stabilizovat. Kotel, který čítá 500 fans k sobě zákonitě nasákne víc lidí, než kotel, který čítá jen pár desítek fanoušků. Chce to vydržet! Příkladem toho jsou v Plzni například kluci ze Zvilu, Alkoturisti a další fans, kterým je víc jak 40 let a jsou stále aktivní!

Jak hodnotíš českou fanoškovskou scénu?
V propracovanosti choreí to tu šlo hodně nahoru. Téměř každý tábor se snaží něco vymyslet. Fotky na těchto stránkách hovoří za vše. Každý tábor zkouší nové chorály, představuje nové vlajky, což je super. Výjezdy jednotlivých táborů jsou v průměru početnější než před několika lety. Nechci tu vypisovat, kdo je nejlepší v ultras, kdo v hooligans a kdo má nejlepší vlajku. Hlavní je v nastaveném tempu pokračovat!

Díky za rozhovor

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace