o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Željezničaru

rozhovory pondělí, 01.07.2013 - přejít do komentářů
Níže vám přinášíme rozhovor s fanouškem FK Željezničar Sarajevo...
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-zeljeznicaru/1/5054.jpg?width=570

Níže vám přinášíme rozhovor s fanouškem FK Željezničar Sarajevo, který v předkole Ligy mistrů vyzvě českého mistra z Plzně.

Můžeš se nám úvodem představit? Z kama jsi a komu fandíš?
Ahoj. Pocházím ze Sarajeva a fandím F.K. Željezničar, naše hlavni skupina se jmenuje The Maniacs 1987

Který klub u vás vládne ultras scéně?
Nejdříve musím podotknut, že u nás se narozdíl od ČR, nerozlišuji fanoušci na ultras a hooligans. Když se  fandí fandí všichni, když je rvačka rvou se taky všichni.

Když jsi načal scénu hooligans jak se v Bosně staví k domluveným bitkám na počty, existuje tam něco takového?
Bitky na počty neexistují. Hlavně nikdo nikomu nevěří. Zkoušelo to pár skupin, ale když viděli, že těch druhých přijelo víc, a byli ozbrojeni, tak to vzdali. Když je bitka, tak jde jen o to, porazit nepřátele všem možnými prostředky které jsou po ruce ,takže kamením, teleskopem, popelníky, židle, tyče atd.

Který tábor má největší podporu fanoušků v celé Bosně?
Největší podporu má Željezničar. Těsně za námi jsou Horde zla - fanoušci F.K.Sarajevo.

Jaké jsou průměrné návštěvy na ligových zápasech?
Návštěvy jsou většinou malé. 2-3 tisíce mimo hlavni město Sarajevo a Banja Luku. Když přijede do ostatních měst Sarajevo, nebo Željezničar navštevy jsou 5-6 tisíc. V Sarajevu když se hraje derby Željezničar - Sarajevo je na stadionu Grbavica v průměru 10-12 tisíc,na Koševu kde je větši kapacita a kde je domácí klub F.K.Sarajevo může být i 18 tisíc.

Co Grafity, jsou města v Bosně nějak vyzdobena?
Ano je hodně grafitů,v každém městě které má svůj klub.



Kdo vévodí tabulce návštěvnosti při domácích zápasech?
The Maniacs 1987 – F.K.ŽELJEZNIČAR (průměrná návštěvnost 3700 diváků – poznámka redakce)

Kdo má nejlepší a nejpočetnější výjezdy?
Na výjezdy jezdí hodně fanoušků z táborů:The Maniacs, Horde zla, Vultures Banja Luka, Robijaši Čelik a Ultras Mostar.

Jak se dívají bosenští fanoušci na fanoušky ze zemí bývalé Jugoslávie - Chorvatsko, Srbsko?
Sledujeme jejich scénu, stejně, jak oni sleduji naši. V BiH,Chorvatsku a Srbsku jsou přísné zákony o fanoušcích, ale to nás nezastaví. Represe začinají byt velké hlavně ve HR a SRB,u nás ještě nejsou takové, ale to přijede. Zatím jsou zákony přísnější jen v některých Krajích. Někde se třeba nesmí 500 metrů až 1 kilometr od stadionu prodávat alkohol (???) Nebo když se jede do Hercegovačko-Neretvanskogo kraje,policajti čekají u vstupu do Kraje. Zastaví třeba autobus a všichni musejí foukat do alkotestru? Když je jenom jeden člověk opilý vrátí celý autobus (???).

Účastnili se členové bosenských ultra skupin občanské války na Balkáně?
Ano, účastnili se jich hodně z každé skupiny a každého tábora. Ve válce byl odstřelovačem zabitý hlavni člověk naší skupiny THE MANIACS 1987. Dzevad Begic-Djilda. Jeho jméno dnes ctí největší Podskupina The Maniacs URBAN CORPS 2002,a jeho portrét je na šálach a na velké vlajce. Na naši zapadni tribune máme pamětní desku, pro všechny padlé fanoušky Željezničaru.

Jak vypadají v Bosně stadiony? Je v Bosně nějaký moderní stánek?
Bohužel není. Stát na to sere, dlouho jsme vedli válku proti mafiánům z Fotbalového svazu, a nakonec minulý rok když nás suspendovala UEFA na par měsíců, jsme konečně zvítězili. Nové vedeni Fotbalového svazu se hned dalo do práce a teď je zrekonstruovaný stadion Bilino Polje v Zenici,kde hraje domací zápasy reprezentace. V planu je rekonstrukce Městského stadionu v Sarajevu Koševo a stadionu Željezničara Grbavica. Nutno podotknut, že předseda nového Fotbalového svazu je PAN Ivica Osim,velice uznávaný  trenér ve světe. Jediný trenér, který dvakrát odmítl trénovat Real Madrid. Trénoval reprezentaci Japonska a Šturm Graz přivedl v roce 2000 k mistrovsému titulu a do Ligy Mistru. V roce 1985 trénoval F.K. Željezničar, tehdy jsme dosáhli největšího úspěchu v podobě semifinále Poháru UEFA. V Japonsku dostal mozkovu obrnu, ale dostal se z toho. NAŠTĚSTÍ.



Mezi kterými kluby panuje největší rivalita?
Největší rivalita je mezi The Maniacs a Horde Zla.

Zemřel již nějaký fanoušek kvůli výtržnostem na fotbale?
Ano zemřeli  dva. V roce 2005 fanoušek Željezničaru Aner Kasapovic. Stalo se to v Zenici, policajti ho mlátili a on měl problémy se srdcem. Po návratu do Sarajeva zemřel. Nikdo za to nebyl potrestán... V roce 2010 v Širokom Brijegu, byl zastřelen fanoušek Sarajeva Vedran Puljic. Viník byl zatčeni,ale utekl do Chorvatska. Takže se to pořád vyšetřuje a co bude dal uvidíme. Tato kapitola ještě neskončila a všechny doufáme, že viník bude potrestán.

Co víš ty o naší scéně a jak je ČeskoSlovenská scéna u vás vnímána?
Ještě v roce 1988 nebo 1989,u nás dávali film Proč. Vzpomínám si, že jsme o tom s ostatními fanoušky  mluvili a byli jsme překvapení, že se něco takového stalo v Tehdejším Československu. V dnešní době Internetu se o vaši scéně může člověk dozvědět hodně. Já osobně hodně sleduji vaši scénu a vím toho hodně.

Budete hrát s Viktorií Plzeň, co o soupeři víte, v jakém dojedete počtu a co na zápas chystáte?
Víme o ním všechno a kolik nás přijede ještě nevíme přesně. Předpokládáme, že dostaneme kolem 600 až 700 lístku, což je málo, protože Fanoušků Željezničara je hodně po celé Evropě. Já osobně počítám, že nás bude kolem 800 – 1000. Zatím ještě nevím, jestli se chystá něco speciálního.

Autor: VíťaB

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace