o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fans Jablonce nejen o Evropské lize

rozhovory středa, 13.02.2019 - přejít do komentářů
Výzdoba města, výjezdy, zážitky, ale i trable z cest za svým klubem...
/titleImg/rozhovor-s-fans-jablonce-nejen-o-evropske-lize/1/8707.jpg?width=570

Od posledního rozhovoru s fans Jablonce uplynuly tři roky (přečíst zde) a hlavně díky jejich podzimní účasti v základní skupině Evropské ligy jsme se rozhodli je oslovit s několika otázkami.

Ahoj, je něco, co bys chtěl doplnit k předchozímu rozhovoru, co se změnilo? 

Ahoj. Vzhledem k tomu, že až tolik času neuplynulo, tak se žádné veliké změny očekávat nedají. Doplnit by šlo snad jen, že od té doby jsme v Jablonci a okolí namalovali přes 40 graffiti s fotbalovou tématikou. Možná nás k tomu i ten předchozí rozhovor trochu motivoval :-). Pak snad doplnit ještě to, že jsme rozvázali naše oficiální družby, dobré osobní kontakty s Mostem a Libercem však samozřejmě přetrvaly.
Na obrázku může být: venku​ 

Když se mluví o fanoušcích Jablonce, tak si většina vybaví menší tábor, nicméně kdo to sleduje, tak uzná, že jste poměrně aktivní. Kolik se vás schází?

Při domácích zápasech se naše čísla v sektoru pohybují 40 a víc, na atraktivní zápasy i několikanásobně víc, ale sami jsme se již přesvědčili, že kvantita zákonitě nemusí znamenat kvalitu. Venkovní zápasy od 10 do 100 lidí, s výjimkou derby v Liberci, tam nás je vždy víc. Za poslední roky byl náš nejnižší počet právě v této sezoně a sice 3 fans v Ostravě. Neomlouvá to ani pondělní termín, s tímto číslem nejsme spokojeni, chceme si udržet aspoň ten dvojciferný počet.
Není dostupný žádný alternativní text.

Jedná se o dlouhodobou partu, nebo se to točí a lidi přicházejí a odcházejí?

Jedná, ale znáte to, jako v každém táboře se ty lidi postupně točí, někdo příjde, někdo odejde.

A jaké je vůbec složení fanoušků? Jsou to převážně lidi z Jablonce, nebo se sjíždí i z ostatních měst?

Dobrá otázka, osobně mám pocit, že se fotbal v Jablonci těší většímu zájmu v okolních městech a vesnicích, než v samotném Jablonci, ale je to jen můj názor. Kdo ví.

Výjezdy absolvujete pravidelně i na vzdálená místa i v ne příliš „pohodlných“ termínech. Jakou přepravu preferujete? Co vlastně pro vás výjezd znamená?

Samozřejmě. Hned po zveřejnění termínu a času na dané hrací kolo zvažujeme varianty. V našem táboře koluje i hláška, že se neptáme zda jedeme, ale jak. Výjezd pro nás znamená prostě skvělý čas strávený s partou kámošů, asi to nebudu dál rozepisovat, mohlo by to vyznít jako klišé.

Jsou na území Jablonce příznivci jiných táborů a zaznamenali jste nějaké vzájemné konflikty na vašem území?

Asi ne, nebo o nich aspoň nevíme. Jen jednou jsem četl rozhovor s fanouškem Zlína, který bydlí někde v blízkosti, v rozhovoru nás ale celkem chválil a i zmínil naše gráfka, což nás vlastně potěšilo.

Jako jeden z mála táborů vydáváte svůj vlastní zin. Můžeš k tomu říct něco bližšího (Kdy začal vycházet, jak často, kolik kusů, kdo se na tom podílí a v čem je jeho výhoda)?

První číslo jsme vydali v červenci 2016 a daří se nám ho vydávat pravidelně po 3-4 měsících, momentálně finišujeme deváté číslo. První číslo mělo velký ohlas a probíhal i dotisk, momentálně se náklad zastavil na čísle 50kusů. Podílí se na něm okruh stálých dopisovatelů plus se vždy snažíme oslovit i někoho dalšího, aby přispěl svým článkem, byť jeho slohové schopnosti nemusí být nic extra :-) Jeho největší výhoda je v tom, že tištěný report má zkrátka své speciální kouzlo.
Není k dispozici žádný popis fotky.

Jablonec se aktivně podílí na zápasech U21 – Vlajkonoších. Jak tento projekt hodnotíte? 

Určitě pozitivně a rádi jsme jeho součástí, od začátku jsme nechyběli na žádném domácím kvalifikačním utkání, byť termíny vždy nebyly uplně příznivé. Vrcholem bylo samozřejmě Euro v Tychách, zde jsme byli na dvou zápasech.

Jablonec má za sebou podzim v Evropské Lize, naplnilo to vaše očekávání?

Očekávání to určitě naplnilo, někdo se už možná viděl na San Siru nebo na Stamford Bridge, ale očekávání nás, aktivních fans, to určitě naplnilo. Možná jsme i radši za ty „menší“ výjezdy, kam vyjeli zkrátka příznivci Jablonce a nemuseli jsme na zápase s AC Milán dohadovat s kdovíkým z jiných koutů republiky. Na druhou stranu by samozřejmě každý z nás chtěl vidět nastupovat náš tým proti nějakému špičkovému velkoklubu, o tom žádná.
Na obrázku může být: 1 osoba, dav

Dynamo Kyjev, Stade Rennes a FC Astana, který z těchto výjezdů byl podle vás nejpovedenější a naopak zklamal vás některý z nich?

Byl jsem na všech a obávám se, že na tuhle otázku bude těžké odpovědět. Určitě nás žádný nezklamal. Do Francie jsme cestovali dvoupatrovým autobusem v super partě a celý výjezd se nesl ve skvělém duchu a nezkazila nám ho ani prohra. Astana, 5000km od domova, prostě výjezd za hranice všedních dnů, do Asie, to by bylo na samostatný článek a výjezd na Ukrajinu byl hlavně o věrnosti, postup už byl nereálný, i tak jsme se vydali podpořit svůj klub. 
Na obrázku může být: 3 lidé, lidé na pódiu a stojící lidéNa obrázku může být: 11 lidí, smějící se lidé, stojící lidé a dav

Kolik fanoušků Jablonce na jednotlivé zápasy ven cestovalo?

Do Francie 128, do Kazachstánu 36 a na Ukrajinu 23.

Jak hodnotíte výjezdy těchto klubů k vám do Jablonce?

Dynamo plný sektor a vytrvalé hlasité fandění. Astana okolo 100 osob ale většina (možná všichni) byli údajně studenti z Kazachstánu studující v ČR, u vstupu dostali od klubu trička. Francouzi taky naplnili svůj sektor, fandili vytrvale, ale ne nijak hlasitě. Společně pochodovali na stadion a odpálili i nějaké to pyro.

Potkaly vás při cestování nějaké trable?

První problém byl s řidičem do Francie, několikrát to chtěl otočit, naštěstí druhým řidičem byla jeho manželka a ta mu nakonec domluvila. Je pravda, že některé věci z autobusu už byli možná za hranicí chápání, ale o tom se zde uplně nechceme rozepisovat. Ale teď vážně, za opravdové trable považujeme to, když nám v den odletu z Astany přišla SMSka od letecké společnosti, že se náš let zrušil a my jsme pak skoro celý den trávili na letišti a čekali na přebookování. Letadlo, kterým jsme měli letěl domů den předtím prostě nepřiletělo, údajně kvůli mlze nad Polskem. To vše znamenalo další utracené peníze, ovšem ale taky další zážitky. Domů jsme letěli další den. 

Dostali jste se i do konfrontace se soupeří mimo stadion?

S Dynamem, u nás v Jablonci a jednalo se střet v blízkosti stadionu, hostů cca 40 a nás o něco víc, vítězem bitky se ale stala policie. Jejich úřadování má za následek několik vážných zranění v našich řadách. S francouzi proběhlo několik menších střetů po městě, ale nic velkého.

Chtěl bys závěrem něco vzkázat čtenářům?
 
Fanouškům bych chtěl popřát co nejvíce kilometrů na výjezdech, co nejvíce odpáleného pyra na stadionech a co nejméně problémů s represivními složkami.

 Česká stopa v Evropě: FK Jablonec - více zde

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace