o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s FANS OF PROSTĚJOV

čtvrtek, 22.03.2018 - přejít do komentářů
O uplynulé sezóně ale i o všem možném jsme hovořili s FOP1913
/titleImg/rozhovor-s-fans-of-prostejov/1/8325.jpg?width=570

S naším dalším hokejovým rozhovorem míříme do Prostějova. Právě Prostějov v poslední době velmi zaujal svými nadstandardními celotribunovými choreografiemi ve čtvrtfinálové sérii play-off WSM ligy s Kladnem. Nutno ovšem podotknout, že vysokou úroveň si FOP1913 (Fans of Prostějov) udržují již delší dobu. I proto jsme se rozhodli dát prostějovským, kteří jsou mimojiné velmi aktivní i v projektu „VLAJKONOŠI ČR“, trošku prostoru a společně tak lehce nahlédnout pod pokličku.

Na úvod klasicky poprosím o představení osoby a informace z jaké pozice odpovídáš na naše otázky.
Ahoj, rozhodli jsme se odpovídat na tvoje otázky z pozice kolektivu Fans of Prostějov, nikoliv tedy z pohledu jedince.

Sezóna 2017/2018 byla pro Prostějov již čtvrtou sezónou v první lize. Jaká byla?
Sezóna to byla v některých aspektech podařená, v jiných zase méně. Vyvrcholení ročníku v podobě play-off bylo z naší strany skvělé. Dále jsme relativně spokojení s letošními výjezdy, na nichž jsme většinou předváděli velmi dobrý support. Přesně na polovinu výjezdů v základní části jsme se vypravili hromadně autobusy nebo vlakem, což je vzhledem k nabitému programu, kdy se občas hraje i 3x týdně, a některým vzdálenostem, dobrý počin.  Za další pozitivum považujeme, že jsme si udrželi nastavenou laťku v optických prezentacích. Při nich nás dost limitují poloprázdné tribuny na většině zápasů, což je velká škoda. Zklamání panuje především z domácích návštěv (průměrná návštěvnost základní části 1774 diváků), které bychom si představovali mnohem vyšší.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Vrchol sezóny pro Prostějov zřejmě přišel spolu s čtvrtfinálovou sérií s Kladnem, ale kdybyste měli vytáhnout něco ze základní části, která utkání by to byla?
Co se týče atmosféry na domácích zápasech, tak ta byla letos nejlepší v prvních zápasech proti Karlovým Varům a Frýdku-Místku. A také ve druhém zápase proti Přerovu. Povedené výjezdy jsme zaznamenali v bílých tričkách do Přerova, v černém do Českých Budějovic a Frýdku-Místku. Pokud bychom ale měli něco vypíchnout, tak určitě gentlemanský výjezd do Litoměřic, kam jsme se vydali po železnici opravdu stylově oblečení :)

Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

V loňském kalendářním roce zůstal několikrát domácí kotel opuštěn, probíhal tzv. bojkot. Prozradíte, co k tomu vedlo a hlavně, co vedlo k návratu fanoušků do hlediště? A jaká je situace v současné době? Vztahy na trase vedení – fanoušci se vylepšily?
Bojkot domácího fandění jsme vyhlásili hned z několika důvodů. Těmi nejzávažnějšími bylo nesplnění předsezónních slibů a absolutní neaktivita od vedení klubu směrem k fanouškům. Nulový marketing a s tím související klesající návštěvy. A plno dalších menších, ale přesto důležitých, bodů. Časem jsme se vrátili, protože vedení klubu projevilo zájem o zlepšení, takže bojkot přece jenom přinesl něco pozitivního. Nyní jsou vztahy s vedením na standardní úrovni. Nejsou dobré ani špatné.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Jak jste spokojení se současným stavem kotle? A ještě podotázka. Je známo, že prostějovský kotel je dirigován Šukerem, který patří mezi nejlepší spíkry u nás. Jak velká výhoda je mít na stupínku právě jeho?
V kotli nám citelně chybí generace v tom nejlepším věku, tedy okolo 30 let. O mladé fanoušky nemáme nouzi, starší ročníky jsou v kotli také zastoupeny. Výjezdy máme s přehledem nejmladší v lize, to je pro nás velký příslib do budoucna. Pokud to máme srovnat s konkurenčním Přerovem, tak ten je na tom přesně opačně. Scénu jim momentálně tvoří starší generace a jejich následovníci zatím nikde. Co se týče Šukera, tak ten je opravdu skvělým spíkrem. Bez něho by šel náš support hodně dolů, alespoň tedy po jistou dobu. Lidi jsou již navyklí, že si před ně na začátku zápasu stoupne a po konci zase sleze.  Každý zápas znovu a znovu.



Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Zpátky k prostějovským choreografiím... Které prezentace z uplynulé sezóny byste vytáhli do popředí?
Z domácích zápasů se nám povedlo „Píšeme naši historii“ proti Kadani, „Zkurvené Havířov“ proti slezskému rivalovi a pak všechna tři chorea v play-off proti Kladnu. Především malůvka vojáka vypadá fantasticky. Na výjezdech vypadala nejlépe plachta „1913“ v Přerově a choreo „Mentalita Ultras“ ve Frýdku-Místku.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

A z minulých sezón?
Jako TOP5 prezentací z uplynulých ročníků bychom vybrali postavu Leonida proti Slavii Praha, plachtu „SKPV“  doplněnou o vlaječky proti Přerovu, upravený Google prohlížeč proti stejnému soupeři, svatého Václava proti Českým Budějovicím a poctu Ottu Wichterlemu, nejvýznamnějšímu prostějovskému rodákovi, proti Kadani.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

A kdybyste měli zmínit nějakou prezentaci konkurenčních klubů? Zaujalo vás něco z táborů soupeřů?
Líbila se nám kartoniáda Motoráků z loňského play-off, která díky plnému zimáku vypadala skvěle. Přerov měl několik pěkných malovaných plachet, z nichž bychom vypíchli ohnivého Fénixe na prvním mači po postupu z druhé ligy.   Z havířovských prezentací bychom vybrali „Na gilotinu s váma“ a „Na křídlech věrnosti“. Není žádným tajemstvím, že Slezané byli na vrcholu svých sil před několika lety. Nyní již jejich tvorba není na takové úrovni jako dříve.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Jaká je u Vás v současné době situace ohledně chystání prezentací? Schází se vás dostatečný počet? Roste mladší generace nejen na výjezdech?
Optické prezentace se v Prostějově tvoří již od roku 2004. Hlavní jádro, které se momentálně podílí na tvorbě optických prezentací, čítá okolo 10 osob. Nárazově pomůže i někdo další. Realizaci choreografií na samotném stadionu se pak při složitějších věcech účastní klidně i 30 fanoušků. Mladší generace má na těchto počtech značný podíl, takže v tomto ohledu můžeme být spokojení.

Jak se v Prostějově díváte organizačně na současnou první hokejovou ligu? Nesestupuje se, pro mnoho týmů končí sezóna již s koncem února, od příštího roku se bude zřejmě hrát v lichém počtu. Moc s tím sice udělat nemůžeme, ale jaký váš názor na tuto situaci?
Současný systém první ligy se nám vůbec nelíbí. Svojí přítomností nás mohou bezstarostně obtěžovat farmy bez fanoušků jako Kadaň či Benátky nad Jizerou. Naštěstí alespoň stihnul spadnout Most před uzavřením WSM ligy. Další věcí, co nám vadí, jsou vložené pondělky a celkově velké množství zápasů. Jako kdyby dvě utkání týdně byly málo. V tomhle závídíme fotbalovým soutěžím. Co se týče herního hlediska, tak jsme to s úrovní ligy po jejím uzavření čekali mnohem horší.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Do první ligy postupně postoupily celky Havířova, Prostějova, Přerova, Frýdku-Místku a naposledy Vsetína. Zvedá se tak úroveň WSM ligy oproti například roku, kdy postoupil Prostějov?
Ano, určitě. Liga je na tribunách rok od roku zajímavější. Jasně to dokazuje i výjezdový koeficient, který před 6 lety ovládla jihlavská Dukla s počtem bodů, jenž by v souhrnné tabulce za následující roky nestačil ani na TOP30. V probíhající sezóně tomu kromě Vsetína pomohly i Karlovy Vary. Pokud se máme zamyslet nad dalším ročníkem, tak bychom si z druhé ligy přáli postup Hodonína nebo Havlíčkova Brodu. Přáli jsme i Vrchlabí a Kolínu, ale ti už byli z play-off vyřazeni. Případný postup Jablonce by se rovnal menší katastrofě.

Vzpomenete si ještě někdy na působení v lize druhé?
Samozřejmě, že vzpomeneme.  Z dřívějších sezón rádi vzpomínáme na vlakový výjezd do Hodonína nebo play-off proti Havířovu. Hlavní vzpomínky se ale vážou na postupovou sezónu, především na nezapomenutelné finále play-off proti Přerovu, které mělo na tribunách obrovskou kvalitu z obou stran. Na těchto derby mačích jsme zároveň předvedli první celotribunové a celostadionové choreografie v historii. Pak musíme zmínit následnou baráž proti Kolínu, kdy jsme vytáhli první celotribunovou plachtu. Také výjezd k tomuto soupeři byl skvělý. I přes tyto úžasné zážitky jsme ale moc rádi, že už v druhé lize nejsme. Východní skupina druhé ligy ztratila po postupech Havířova, Prostějova, Přerova, Frýdku a Vsetína absolutně úroveň.




Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Které fanouškovské tábory byste vytáhli do TOP5 ligy?
České Budějovice, Havířov, Prostějov, Přerov, Vsetín – abecedně seřazeno. Na pořadí bychom se asi nikdy neshodli :)

Rivalita mezi Prostějovem a ostatními tábory je známá. Jaká je aktuálně situace s Přerovem? S Havířovem? Se Vsetínem?
Momentálně máme velmi vyostřené vztahy s Havířovem, se kterým se toho za poslední měsíce událo poměrně dost. Nenávist s Přerovem samozřejmě trvá, ale oproti předchozím letům mírně opadla. Je to dáno především absencí přerovské ultras scény a také obrovskými policejními opatřeními na derby zápasech. Dalším faktorem je i počet zápasů, protože pokud proti někomu hrajete 4x do roka, tak to prostě časem trochu omrzí. Naopak Vsetín je snad jediný aktivní tábor, se kterým máme neutrální vztahy. Starší ročníky stále netrpělivě vyhlížejí velká derby proti Moře Olomouc a Kometě Brno. Tak snad někdy...
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

A jaké panují vztahy mezi Olomoucí a Prostějovem?
Radikální část prostějovského kotle má dobré vztahy s olomouckými skinheady. Co se týče hokejové Olomouce, tak ta je pro Prostějov historicky nepřítelem číslo jedna.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Fanoušci Prostějova patří mezi skalní členy projektu „VLAJKONOŠI ČR“. Velmi solidně jste o sobě dali vědět na loňském EURO U21 v Polsku. Dokonce tuším, že transparenty a bannery byly z prostějovské dílny, stejně jako mnoho pyrotechniky, kterou jsme na společné cestě ke stadionu odpalovali. Jak jste si jako Prostějov loňské EURO U21 užili?
EURO jsme si užili skvěle, pro Vlajkonoše to byla velmi vydařená akce. Máš pravdu, že jsme měli určitý podíl i na optických prezentacích, které byly v Tychách k vidění. Na první utkání proti Německu jsme vypravili dokonce autobus se 42 fanoušky. Ve středu proti Itálii nás bylo 5 a v sobotu proti Dánsku  35. Především závěrečný souboj ve skupině byl nezapomenutelný. Většina z nás nikdy nebyla součástí tak hlasitého kotle. Bylo znát, že se sešli pouze lidé, co chtěji fandit za jakéhokoliv stavu, což je samozřejmě rozdíl oproti klubové scéně nejen u nás v Prostějově. Pro nás bylo příjemnou změnou i počasí. Přece jenom jsme zvyklí chodit na stadiony v bundách a na EURU bylo nějakých 25 stupňů, paráda.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Plánujete v podpoře Lvíčat pokračovat? A jak se díváte na to, že se při těchto repre akcích chtě nechtě potkáváš se svými konkurenty, se kterými byste jinak vedle sebe nestáli?
Od zveřejnění projektu jsme chyběli pouze na mači proti Belgii, který se hrál v Jablonci v pro nás nepřijatelný čtvrteční termín, mezi dvěma hokejovými zápasy Prostějova.  Jinak jsme byli přítomni na Slovácku, kam jsme jeli také autobusem, ve Znojmě, v Karviné, v Ústí i v Jablonci proti Bělorusku. Fanoušky z jiných táborů neřešíme, respektujeme reprezentační smír. Společně za Česko!

Myslíte si že by projekt Vlajkonoši mohl být někdy v budoucnu objevit i na zimních stadionech ? A mělo by to vaší podporu stejně jako doteď na fotbalových stadionech?
Myslíme si, že šanci určitě má. Projekt Vlajkonoši bychom na zimních stadionech podpořili, tak jako ho podporujeme na fotbalových stadionech. Jsme naklonění i fandění na jiných sportech. Přece jenom jde především o podporu naší země.

Krom hokeje, podporujete společně i jiné sportovní kluby v Prostějově? Chodíte i na fotbal?
Organizovaně chodíme pouze na hokej.

Na závěr klasicky dáváme prostor pro jakékoliv vyjádření a vzkaz čtenářům Supporters.cz:
Závěrem bychom chtěli podpořit především fanoušky z menších měst, aby i nadále podporovali své kluby, ať už na hokejové či fotbalové mapě. Choďte na zápasy, jezděte na výjezdy a hlavně fanděte!

Fans of Prostějov 
(
www.fop1913)

 

Autor: LukášJ

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace