o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s jedním ze zakladatelů Prague Boys

pondělí, 21.01.2013 - přejít do komentářů
Rozhovor nejen o naší hooligans a ultras scéně...
/titleImg/rozhovor-s-jednim-ze-zakladatelu-prague-boys/1/4729.jpg?width=570

Dnes zabrouzdáme na pole chuligánů, kteří kromě podpory svého klubu vyznávají i jiné aktivity. Níže si můžete přečíst rozhovor s jedním ze zakládajících členů Prague Boys.

Můžeš se nám v krátkosti představit?
Čau, chtěl bych zůstat v anonymitě, ale tak všeobecně. Je mi 22let, aktivně na Spartu chodím letos 7rokem a jsem jeden ze zakládajících členů skupiny Prague Boys.

Jak dlouho se věnuješ chuligánským aktivitám a kdy jsi zažil první chuligánský střet?
Chuligánským aktivitám se věnuji cca 5let. Vše začalo, když jsem jako mladej ultrasák jel společně s klukama na Žižkov do Kladna. Tehdy na nás po zápase naběhlo asi 30 Kladeňáků. Tam jsem tehdy poprvé dostal nafasováno díky fotbalu. Od té doby jsem začínal chápat fanouškovství i z jiné stránky :-)

Jak bys charakterizoval českou a slovenskou scénu hooligans a jaký je největší rozdíl oproti cizině?
Největší rozdíl je určitě v mentalitě, myslím, že je to tak už dáno a že nikdy to u nás bohužel nebude tak. jak např. v Rusku či Polsku, mají trochu jiné priority. Na našich scénách je to mnohdy pro někoho jen módní styl. Většina chuligánských táborů u nás jde do boje už předem s prohrou a spokojeností. že se vůbec zúčastní a poté si říkají chuligáni. To bych přirovnal např. k Plzni, Jablonci, Mostu atd. atd. Myslím, že momentálně u nás je možno brát chuligánsky v potaz pouze Spartu a Baník, na Slovensku zase Slovan a Trnavu.

Jsou vůbec u střetů hooligans nějaká pravidla? Mluví se o tom, že by se nemělo dokopávat, ale mnohdy můžeme na videích vidět, že se s tím bandy moc nemazlí, jsou respektive měly by být nějaké hranice?
Konkrétní pravidla nejsou, ale vždy záleží předem na domluvě, téměř všechny fighty se domlouvají beze zbraní. Ne vždy beze zbraní může být partyzánka, občas člověk chytne do ruky, co je při ruce, ale to se spíš praktikuje se zahraničními soupeři, kteří mají takový styl. O nás se téměř vždy píše, že napadáme normální fanoušky atd. Tak to není, my se zaměřujeme pouze na rivalovy aktivní ultrasáky, chuligány a skíny :-). Myslím, že určitou hranici to má vždy, nechceme se zabít :-) chceme se poprat. Chceme ukázat, že naše parta je ta lepší a silnější než ta soupeře :-). Co se týče dokopávání, ano my dokopáváme, ale není se čemu divit, tábory jako Plzeň atd.  hned co dostanou první ránu, padají k zemi zabalený do klubíčka a křičí dost :-). Tak usoudíme my, kdy mají dost, to nejsou jinak chuligáni, když se nechají shodit na zem a začnou křičet dost bez téměř inkasované rány. A tak to bohužel u většiny táborů v Čechách je.


V poslední době jsou fighty spíše na počty, navíc nezřídka omezené určitým věkem. Co stojí za tímto trendem? (celkově nízký počet, perzekuce ze strany PČR?..)
Tak záleží u jakých táborů. Je jasný. že Kladno nepůjde do domluveného střetu s Baníkem na bandy, proto týmy, které se chtějí prát, tak hledají jakoukoliv možnost střetu, tak právě proto fighty do omezeného věku případně počtu.

Kolika střetů ses ty osobně zúčasnil?
Pokud se jedná o domluvené střety, tak to mám napsaný, 39 domluvených střetů.

Na který nejraději vzpomínáš?
Nevím, na který nejraději, ale utkvěl mi v hlavě výjezd s Nitrákama mikrobusem do Trnavy. Řidič zastavil omylem před sektorem Trnavy, kde zrovna čekala chuligánka Trnaváků :-) tam jsme dostali pěkně nakopáno, vystoupilo nás jen pár :-) Byl to pech :-D. Ale s úsměvem na to rád vzpomínám. Jinak rád vzpomínám určitě na všechny fighty se Slávií. Zejména střet, když nás na diskotéce bylo cca 15 mladých ACS, slávisté přišli nahecováni z vyhraného fightu s Plzní v počtu okolo 35-40 osob, v tom 5ks Gorniku Walbrzych a 1ks Arka Gdyna. Během pár vteřin jsme je porazili a ukořistili nějakou tu  chuligánskou mikinu a klíčenku :-)

Drtivá většina střetů se odehrává na odlehlých místech. je zatím snaha netahat do toho civilisty, nebo je to čistě kvůli „klidu“?
Dá se říct, že je to hlavně kvůli problémům s policií, o které nikdo nestojí, proto především fighty na odlehlých místech. I když střety ve městě a napadačky mají také něco hodně do sebe. Ale v dnešní době se to už moc neriskuje, zbytečné paragrafy.

I tak policie proti těmto bitkám v odlehlých oblastech zakročuje, jak se o místech konání policie dozvídá?
Odposlechy telefonů a lokalizací poloh telefonů v den zápasu je bohužel běžná záležitost. Jinak samozřejmě pár lidí má stále napíchej telefon, popř. facebook.

Už byl v nějakém táboře odhalen policejní konfident a jak se to řeší?
Občas se to stane, ale to si každý tábor řeší po svém.

Jak je to s užíváním zbraní a jaký na to máš názor?
U nás se na zbraně téměř nebojuje, párkrát se to stalo, ale za to si ty tábory můžou samy, udělají na sebe nějakou levou, tak se pak nemají čemu divit. Viz třeba Bohemka - Olomouc. Já osobně preferuji předem dohodlé fighty na počty bez zbraní.

Jak je to s tréninkem? Je v dnešní době vůbec možné bez tréninku bojových sportů uspět v nějaké bitce?
Pokud střet bude mezi česko-slovenskými kluby a nebude s Baníkem, Spartou, Slovanem a Trnavou, tak to možné je :-). Samozřejmě v našem táboře to bez bojových sportů nejde :-) chceme být nejlepší u nás.

Jakým směrem se podle tebe česká chuligánská scéna za poslední roky ubírá? Je na vzestupu, nebo spíše v úpadku?
Těžko říct, ale myslím, že díky naší aktivní policii chuligánská scéna nebude už moc rozkvétat, zbytečných paragrafů, které odrazují, jsou v každém táboře nespočítaně, bohužel.

Jak je to u sousedů na Slovensku, liší se to nějak, nebo se dá říct, že je to stejné?
Myslím, že na Slovensku se dá o chuligánství mluvit pouze o Slovanu a Trnavě. Ostatní tábory jsou pouze pseudo-chuligánskými :)

Které tábory v CZ a SK jsou momentálně nejaktivnější?
U nás jednoznačně Sparta a Baník, možná trochu Olomouc a Plzeň. Na Slovensku, jak jsem již zmiňoval, pouze Slovan a Trnava? I když ty mají střet jednou za rok :-).

Dá se sestavit TOP trojka?
1.- 2. Sparta, Baník, 3. možná něco mezi Opava/Olomouc/Brno?

Věčné téma na diskuzích o kralování mezi Spartou a Baníkem, dá se seriozně určit, kdo má nyní top bandu?
Myslím si, že obě bandy mají momentálně docela věkovou obměnu, chodí mnoho mladých a starších ročníků ubývá. Jestli se jedná pouze o bandy bez družeb, myslím si, že jsme na tom momentálně líp než chachaři. Poslední dva střety jsme sice vyhráli, to z nás samozřejmě jedničky hned úplně nedělá, ale myslím, že máme dobře nakročeno do budoucna.

Určitě sleduješ dění v cizině. Kde je hooligans scéna na vrcholu? A naopak, kde je na ústupu?
Na vrcholu určitě v Polsku a Rusku, tyto země jsou v chuligánství určitě někde jinde. Kde je na ústupu, to netuším, ze zahraničních scén sleduji pouze polskou scénu, okrajově také ruskou.

Odbočme nyní k dění na stadionech, jak vnímáš ultras scénu v CZ a SK a kdo je podle tebe na nejvyšší úrovni v těchto aktivitách?
Těžko říct. Myslím si, že slávisté (bohužel) mají na domácích zápasech jednu z nejlepších atmosfér, ať už se jedná o počty, fandění nebo organizaci. Především tu organizaci mají na výbornou. Výjezdově a chuligánsky už jsou na tom podstatně hůř. Někdy vlastně ani nejsou. Celkem dobré fandění a ultras produkce na domácích zápasech se mi líbí u Slovácka, ale opět výjezdově a chuligánsky nic moc. Baník, jak už tradičně je na vrcholu po všech stránkách.

Poměrně často se používá pyrotechnika, jak se ty díváš na její používání?
Pyrotechniku samozřejmě podporuju :-) Myslím si, že Sparta jako jeden z mála klubů jí používá téměř každý zápas.


Svaz kluby za její používání trestá, myslíš, že se toto může někdy změnit tak jako třeba v Rakousku, kde je používání pyrotechniky tolerováno?
Myslím si, že se to nezlepší a že bude hůř. X kluků od nás bohužel dostalo zákazy na stadiony a dozory probačního úředníka za pouhé odpálení ohně.

Jaký máš vztah k reprezentaci? Proč je při zápasech reprezentace taková nuda nezájem? Myslíš, že je to tím, že v sobě nemáme takovou národní hrdost jako jiné země?
K reprezentaci nulový. Nuda, protože na repre u nás chodí jenom burani z vesnic a malých měst, co na fotbal jindy ani nepáchnou.

Je podle tebe reálná možnost, že se to změní?
Mohlo by se to změnit, kdyby se udělal repre-smír. Ale to je bohužel asi ve hvězdách.

Jsi členem Prague Boys, kolik má vaše banda členů a jak získáváte členy nové?
Momentálně je nás 12,  počty se mění, dbáme na 100% aktivitu. Členy nabíráme, podle toho jak to vysledujeme, všímáme si, kdo a jak jezdí výjezdově, jak trénuje, musí to mít prostě jako prioritu č.1. Ale samozřejmě to tak funguje i naopak, a už mnoho kluků také u nás skončilo.

Jak a kdy vaše skupina vůbec vznikla?
Prague Boys jsme oficiálně založili 1.9.2007, ale její původ samozřejmě byl dřív. V té době jako hodně mladí kluci byli členové ultras skupiny na Spartě. Na každý zápas jsme tvořili celé víkendy choreografie, v té době nás takto chodilo cca 10 mladých. Všichni jsme byli začínající středoškoláci a tak jsme všichni měli společné zájmy a především každý měl Spartu jako číslo 1. Z té původní party jsme zůstali pouze dva (Náhoda je, že právě v těchto dvou lidech jsme PB založili). Ostatní kluci bohužel změnili priority. Dívky, práce, to vše hrálo roli. V té době by to nikdo z nás neřekl. Ale přesto na tyto časy vzpomínám nejradši.

Jsou na Spartě nějaké další chuligánské bandy a pokud ano, tak jaký mezi sebou máte vztah?
Na Spartě momentálně krom Prague Boys jsou chuligánsky aktivní ještě dvě skupiny: Falanga a YouthFirm. Vztahy nijak neobvyklé, pouze skupina Falanga je tvořena starší generací a Prague Boys a Youth Firm mladší generací, tudíž ne každá skupina má úplně stejné zájmy a priority.

Kdo je váš největší rival a naopak máte s někým v CZ a SK sympatie (družbu)?
Náš největší rival je jednoznačně Baník Ostrava. Dříve to byla Slávie, ale teď již v klidu můžeme říct, že našimi každo-zápasovými i mimo zápasovými akcemi, jsme jejich chuligánku rozpustili. Sympatie v CZ a SK, nebo přátelství mají spíše starší ročníky a to s Košicemi nebo Nitrou. My jako Sparta Young a Prague Boys, přátelství už z jistých důvodů neudržujeme.

V souvislosti se Spartou se mluví o Widzewu Lodž, co k tomu můžeš říct? Může z toho být někdy oficiální družba?
Máme velmi dobré vztahy s chuligány i fanoušky Widzewu Łódź. Mnohokrát byli u nás na domácích zápasech, venkovních či UEFA zahraničních výjezdech. Samozřejmě mnohokrát my u nich, rovněž výjezdy i domácí zápasy. Ještě bych podotknul, že rovněž udržujeme velmi dobré vztahy s chuligány Stalu Rzeszów. Tyto vztahy podporuje především mladší generace na Spartě.


Jaký máte vztah k ultras vašeho klubu?
Samozřejmě pozitivní :-)

V závěru podzimu byla na tribunách Sparty vidět zvýšená aktivita ultras. Ale přece, není Sparta tak trochu za očekáváním? Případně myslíš si, že se to zvedne?
Myslím, že se to rozhodně zvedne, nějakej ten rok jsme bohužel neměli žádného megafonistu, teď opět na Spartě vzniká nová ultras skupina, máme stálého megafonistu, takže myslím, že to bude jen a jen lepší. I když, kde jsou ty časy, když nás do Olomouce jelo 6 plných vagónů (2007/2008..?)

Jak je to s grafitti? Kolik jich s tématikou PB je?
Grafitti PB máme pouze 2, zbytek se jedná spíše o tagy atd. Grafittům se především věnuje skupina YouthFirm, díky nim je Praha vcelku dost počmáraná :-)


Rok 2012 přinesl dvě kauzy. První rozruch způsobila akce v metru. Media toho napsala hodně, dá se to nějak ve zkratce shrnout/upřesnit?
V podstatě se nic vážného nestalo. O co hůř, že byl odsouzen jeden od nás, za věc, kterou ani neudělal, za loupežné přepadení (sebrání šály), svědci ho nepoznali, poškozený ho nepoznal, na kamerách nebyl vidět, že by šálu vzal, a přesto byl odsouzen na 3roky s podmínkou na 5let. I přesto, že jsme měli právníky a na výrok jsme se odvolali, tak i tak byl odsouzen bez důkazů a za čin, který nespáchal, takové máme u nás soudnictví. Za tuto kauzu padly 3 tresty: 2x 3roky odnětí svobody s podmínkou na 5let (za sebrání šály) a 1 rok odnětí svobody s podmínkou na 3roky, za nezabránění trestnému činu. Všechno bylo doplněno 5letým zákazem na všechny sportovní a kulturní akce a 5let pod dozorem probačního úředníka. Škoda slov. Druhá kauza je vcelku podobnou, ale více mediálně známá. Kde již každý asi mohl vidět, že několik SKS je vyšetřováno vazebně. Rovněž je to souzeno jako závažný čin, přitom poškozeným se vůbec nic nestalo, nikdo z poškozených nepodal trestní oznámení. Navíc docela zajímavá náhoda je, že soud řídí stejná soudkyně a stejní přísedící jako v první naší kauze.

Minulý měsíc jsme si zase mohli přečíst že 300 hooligans Sparty terorizovalo Prahu. Byl jsi tam a co k tomu můžeš říct?
Pochodu jsem se účastnil, celý průvod probíhal bez problémů za fandění a několika ohňů jsme pochodovali Prahou a slavili narozeniny našeho klubu. K žádnému výtržnictví ani napadání občanů či turistů nedocházelo (viz. nesmyslné prohlášení policie). Na Václavské náměstí se plánovalo průvod ukončit, k čemu došlo, ale jinak, než se plánovalo, bez jediného důvodu policie s ocelovými teleskopy naběhla do už ne kompletního průvodu, samozřejmě, že kdo neutekl, byl dobit teleskopy a musel si vyslechnout nadávky vůči Pražanům od zakomplexovaných bengů. Co bylo nejhorší, že většina zadržených a zbitých bylo dívek a mladých kluků, co nestihli prostě utéct.

Když jsme u těch medií a policie myslíš si, že si jdou na ruku, nebo je prostě jen obraz českého fotbalu tak špatný, že je to klasické přiživování?
Myslím, že záměrně spolu spolupracují. Všechny materiály co natočí policie, předává televizi Prima atd. Bohužel předává i telefonní čísla, a tak novináři otravují nejen nesmyslnými reportážemi, ale i častým voláním přímo nám. Např. o všech střetech s Baníkem policie věděla, přesto je nechala proběhnout a zasáhla, až se něco stalo, a vždy asistovala TV Prima (viz střet s Baníkem v Čimicích, poté střet v Moravské Třebové a teď naposledy z Prahy ze Strašnic)

Jak to máte, jako banda, vůbec s policií? Jsou vám v patách, nebo to není taková hrůza?
Myslím, že to máme nejhorší, co to jde, policie na nás vytahuje kauzy, co se staly před 3 lety. Nebo zkouší různé vydírání, že pokud neřekneme, kdo např. sebral věci ze skladu Bohemky, tak budeme obviněni my. Několikrát se i stává, že prostě na výslech nám nedoručují předvolání, ale rovnou v 6 ráno si pro nás přijedou domů s příkazem k zadržení, kde následně celý den zdržují a poté pouze vyslechnou člověka k věci. Odposlechy mobilů, lokalizací telefonů a každozápasové nesmyslné opisování a natáčení všech, kde jen policie úmyslně zdržuje a čeká na záminku, aby nás mohli z něčeho obvinit. K čemu jim jsou 2x do týdne záběry, jak nás legitimují, jak postáváme u stadionu 

nebo kdekoliv jinde? Jeden čas nás hlídala i kriminální policie z fotbalu na diskotékách, kde jsme byli rovněž nesmyslně opisováni a prohledáváni.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace