o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Krasoňem - lídrem Tribuny Sever

rozhovory čtvrtek, 21.01.2016 - přejít do komentářů
O začátcích, tvorbě chorea, chuligánce, plánech, ale i vztahu se Strašákem...
/titleImg/rozhovor-s-krasonem-lidrem-tribuny-sever/1/7332.jpg?width=570

Dobře obsazená role support leadera je pro každý tábor zásadním předpokladem kvalitní podpory. Tribunu Sever dlouhé roky vedl „Strašák“, kterého v poslední době nahradila nová, mladší krev. Na webu SlaviaFans.com vyšel v minulých dnech rozhovor se strašákovým nástupce „Krasoněm“. My vám nyní přinášíme krácenou verzi rozhovoru.

Jak se dostal právě ke Slavii...
"Na Slavii jsem díky svému tátovi chodíval už od mala, jen málokdy jsme na zápasech na Strahově chyběli. S postupem času jsem se čím dál více kromě fotbalu samotného začínal zajímat také o support na stadionech a celkově o celou subkulturu fanoušků. Přibližně před šesti lety (tehdy mi bylo nějakých dvanáct let) jsem začal chodit na fotbal místo s tátou s kamarády a nemohli jsme chodit nikam jinam, než na Tribunu Sever. Zhruba o rok později jsem byl osloven jedním ze starších ultrasáků, abych přišel pomoct s výrobou chorea. Od té chvíle jsem se snažil pomáhat se vším, co šlo. Byl jsem rád, že se mohu podílet na tvorbě atmosféry v Edenu, byl jsem rád, že mohu být v okruhu lidí, kteří si říkají Ultras a byl jsem rád, že mohu poslouchat příběhy od starších fans, jak to vypadalo na tribunách (i mimo ně) dříve."

Zhodnocení podzimu...
"Podzim se povedl opravdu skvěle! Po několika letech jsme se po celé polovině objevili mezi nejlepšími týmy ligy, klub koupili silní investoři, vedení Slavie začalo s fanoušky pracovat a tyto pozitivní změny se samozřejmě odrazily i v hledišti. Do Edenu chodily slušné návštěvy, co se týče průměrné návštěvnosti jsme se ocitli druzí hned za Plzní. Za celý podzim nebylo zápasu, kde by se na Tribuně Sever nenaplnily alespoň tři sektory fandících lidí. V mnoha zápasech (i v těch venkovních) jsme vyprodukovali opravdu velice bouřlivý až fanatický support, rovněž jsme se prezentovali velkým množstvím choreografií i pyrotechniky. V hledišti se rozhodně bylo na co dívat, málokdo se s námi na tribunách mohl měřit."


ULTRAS-SHOP.EU - Oblečení značek PGwear a Extreme Hobby, pyrotechnika, ale i materiál na choreo. Nakupujte za VIP ceny !!!


Nejlepší zápas...
"Od doby, co rozeřvávám, je to pro mě jednoznačně letošní vyhrané domácí derby, kdy jsme Spartu přejeli jak na hřišti, tak v hledišti. Co se týká venkovních zápasů, těžko říct. Nejspíš poslední venkovní zápas se Spartou, kdy jsem šéfoval kotel na derby poprvé. Velice podařený byl ale prosincový výjezd do Liberce, kam na souboj o 4. místo vyjelo přes 2 000 sešívek. Škoda, že jsme utkání prohráli, kdybychom tam dokázali zvítězit, děly by se podle mě velké věci."

Chorea a jejich financování...
"Choreografie se financují čistě z toho, co vybereme od všech slávistů na zápasech Slavie a ze zisku, který máme z prodeje našich suvenýrů. Na tvorbě choreografií se bohužel i přes vyšší počty lidí chodících na TS podílí stále menší počet lidí, kterým práce zabere logicky mnohem více času. Choreo na „řadové“ zápasy většinou vytvářejí pouze 2 fanatici, před většími zápasy se v současné době podílí na choreu pouze 10 – 15 lidí. Je to škoda, kdyby s tím pomáhalo více lidí, zabrala by výroba mnohem méně času a choreografie by byly mnohem propracovanější a vypadaly by lépe. Doufám, že se tato situace co nejdříve změní a pomáhat s choreem začne mnohem více slávistů." 

K chuligánce...
"V posledních letech byla chuligánská činnost Slavie, zejména díky policejním represím, hodně v útlaku, neměla na svém kontě žádné větší akce a pohybovala se v pozadí české scény. Poslední rok se ale chuligánské aktivity hlavně díky Sešívané Mládeži na Slavii zvedají, chuligáni navštěvují v dobrém počtu všechny zápasy Slavie a snaží se, aby se něco dělo. Důkazem je i jejich fight proti Spartě, které se dlouhá léta nikdo ze Slavie nedokázal postavit. Slávistům ze Sešívané Mládeže fandím a věřím, že dostanou Slavii Hooligans zpět tam, kam patří."

Co sešívané čeká...
"Ještě 29. ledna večer nás čeká futsalové derby se Spartou na Podvinném mlýně. Věřím, že po posledním vyhraném futsalovém derby ovládneme i to další, a to jak na hřišti, tak i v hledišti! Myslím, že pro všechny slávisty může být jarní část hodně zajímavá. Doufám, že všichni fanoušci červenobílých budou Slavii podporovat jak na zápasech v Edenu, tak hlavně i na výjezdech venku, kde máme ještě velké rezervy. Těšit se můžeme na spoustu velkých zápasů. jedním z nich bude už první domácí zápas se Zbrojovkou Brno (sobota 13.2. od 18:20 pozn. redaktora). Všichni slávisté jsou v očekávání, jak bude posílený mančaft Slavie fungovat a tak si troufám tvrdit, že se budeme snažit překonat hranici 10 000 fanoušků. Hned další domácí zápas odehraje Slavia proti Baníku Ostrava, kde se v hledišti po dlouhé době objeví 2 největší české fanouškovské tábory. I tady doufám, že si do Edenu najde cestu přes 10 000 lidí. Velkým zápasem bude samozřejmě také derby na Letné, kam se vydáme již tradičním pochodem. Nejzajímavější ale očekávám, že budou poslední 2 kola ligy. Pokud bude v tu dobu mít Slavia pořád šanci hrát poháry, tak se do nedaleké Příbrami jistě vypraví velká invaze slávistů – taková, že nám nebude stačit ani celá tribuna za bránou. A poslední domácí kolo s Plzní čekám znovu vyprodaný Eden, kde vytvoříme takovou atmosféru, ze které se budou fanoušci úspěchu ještě hodně dlouho vzpamatovávat."

Vztah se Strašákem...
"Strašáka jsem bral už jako klučík jako můj vzor, obdivoval jsem vždycky, jakým způsobem dokáže kotli šéfovat, jakým způsobem pro Slavii žije. V současnosti bych náš vztah charakterizoval jak vztah mezi mladším a starším bratrem, kdy si k němu jako mladší brácha chodím pro rady, co a jak. V některých věcech mi hodně pomáhá a vidím v něm velkou oporu. Vycházíme spolu velice dobře."

Rozhovor je krácen. Celé znění si můžete přečíst zde.

Autor: Maxx

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...


Britská nemoc – díl třetí (I... 09.01.2012

Britská nemoc – díl třetí (I...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace